THEPOWERGAME
*** Τελικώς η διεθνής διάσκεψη της Ελβετίας για το ουκρανικό ζήτημα θα γίνει απλώς για… ζέσταμα. Κι αυτό γιατί -με εξαίρεση τους Ουκρανούς- κανείς άλλος από τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, που έχουν βαρύνοντα λόγο στη διευθέτηση του ζητήματος, δεν θα δώσει το «παρών».
*** Για την ακρίβεια, οι Ρώσοι δεν θα πάνε και το δήλωσαν σχεδόν με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό, υποβαθμισμένη εκπροσώπηση θα έχουν και οι Κινέζοι, ενώ «τζούνιορ» διπλωμάτες θα στείλουν στη συνάντηση τόσο η Βραζιλία όσο και η Ινδία.
*** Μόνον η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αλλά -για όσους γνωρίζουν- αυτό δεν λέει και πολλά. Αντιθέτως, πάρα πολλά λέει η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να μην πάει επίσης. Κι αυτό επειδή έχει να μιλήσει σε μια συγκέντρωση Δημοκρατικών στο Χόλιγουντ. Για fundraising!
*** Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: τότε, γιατί γίνεται η συνδιάσκεψη; Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην επόμενη συνάντηση για το ουκρανικό. Η οποία προγραμματιζόταν αρχικά να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο στη Σαουδική Αραβία. Και μάλιστα, αυτήν τη φορά, με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
*** Όμως όλα δείχνουν ότι τελικά η Μόσχα δεν θα πάει ούτε εκεί. Περιμένοντας προφανώς τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.
*** Και πάμε παρακάτω: από τις Βρυξέλλες, η επόμενη εξέλιξη. Ποια σύσταση μάς κάνουν από την ΕΕ; «Τρέξτε». Για ποιον λόγο; Για να απορροφήσουμε, ως χώρα, ό,τι μπορούμε και προλαβαίνουμε από τους πόρους του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.
*** Τα λεφτά είναι πολλά, 25,7 δισ. στην πρώτη περίπτωση και 14 δισ. στη δεύτερη, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η καλή διάθεση δεν φτάνει. Τo ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
*** Στην περίπτωση του τελευταίου, μάλιστα, παίζεται κι ένα άλλο παιχνίδι, πιο σύνθετο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου κάνουν ό,τι μπορούν για να ανανεώσουν τη διάρκεια του. Προτείνοντας το Ταμείο Ανάκαμψης 2.
*** Όμως, Γερμανοί και Ολλανδοί έχουν στυλώσει τα πόδια και δεν το συζητούν καν. Μαζί και οι χώρες-δορυφόροι τους. Κι έτσι, ένα μεγάλο πακέτο κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.
*** Κι ας επιστρέψουμε εντός των ελληνικών ορίων. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης, μετά την επιστροφή του από τα Κατεχόμενα της Παλαιστίνης, κάνει δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το μείζον θέμα των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν επηρεάστηκε απ’ όσα είδε εκεί, αλλά…
*** Μου λένε λοιπόν ότι ο πρόεδρος σκέφτεται να μην αλλάξει τελικά την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ότι στο συνέδριο που θα ανακοινώσει για το φθινόπωρο θα περιοριστεί σε άλλες καταστατικές αλλαγές. Τι είδους;
*** Σύμφωνα με μια εκδοχή, κάνει δεύτερες σκέψεις για τη λειτουργία των θεσμών και των οργάνων εντός του κόμματος. Δεν τα πάει που δεν τα πάει καλά μαζί τους, αν κάνει και (καταστατικές) αλλαγές, βλέπω να τα… καταργεί (στο περίπου).
*** Για να καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο σκέψης του, ώστε να μπορείτε να τον ερμηνεύετε καλύτερα, θα σας γράψω το εξής: ο Κασσελάκης θεωρεί πιο χρήσιμη την ύπαρξη και λειτουργία των think tanks, παρά των κομματικών οργάνων. Οπότε, καταλαβαίνετε…
Διαβάστε επίσης:
Bulgari: Η πολυτελέστερη συλλογή στην επέτειο των 140 χρόνων
Πώς να κάνετε τις διακοπές σας αξέχαστες
BloombergNEF: Σχεδόν 215 τρισ. θα κοστίσει στον πλανήτη το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050