THEPOWERGAME
*** Μια κίνηση εξομάλυνσης έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Κι επειδή αυτές δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον, πέρασε στα ψιλά. Ο λόγος αφορά ένα κρίσιμο τηλεφώνημα που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
*** Μίλησε με τον Σέρβο ομολόγό του, Μάρκο Τζούριτς, και έκανε έτσι την πρώτη κίνηση κατευνασμού προς το Βελιγράδι, το οποίο φέρεται να είναι έντονα δυσαρεστημένο με την Αθήνα τελευταία.
*** Ο λόγος; Η στάση που κρατά όσον αφορά την ιστορία του Κoσόβου. Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο Γεραπετρίτης στον Τζούριτς, μαθαίνω ωστόσο ότι το κλίμα μαλάκωσε (κάπως). Και, πάντως, δεν υπάρχει ο πάγος που υπήρχε.
*** Σας έχω γράψει για τα φιλόδοξα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά το πρώτο συνέδριο που φιλοδοξεί να οργανώσει στην Αθήνα το υπό σύσταση Ίδρυμά του. Με την παρουσία των Ολάντ, Τζεντιλόνι, Σουλτς, Ζάεφ και Νίμιτς, σε πρώτη φάση.
*** Και την πρόσκληση που έχει απευθύνει στη Γερμανίδα πρώην καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να είναι κι αυτή παρούσα τον Ιούνιο στην ίδια εκδήλωση. Θα έρθει;
*** Μεταξύ μας, το βρίσκω από πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Γιατί η Μέρκελ έχει αποτραβηχτεί οριστικά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτόν τον καιρό ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.
*** Αλλά, τέλος πάντων. Σημασία έχει ότι ο Τσίπρας διατηρεί μαζί της μια επαφή και στη βάση της, έστειλε την πρόσκληση συμμετοχής στην Άνγκελα. Σημασία έχει η κίνηση. Η οποία αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει με αυτό το συνέδριο να αφήσει ίχνος.
*** Τι μαθαίνω; Ότι στο παρασκήνιο για τη διοργάνωσή του δουλεύουν συστηματικά οι Καλπαδάκης, Καλογήρου, ενώ υπάρχει και η βοήθεια του Χουλιαράκη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας είναι σήμερα σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας.
*** Ατύπως, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό και του πρώην πρωθυπουργού. Ως «φιλική συμμετοχή».
*** Και τώρα ποιος; Ή μάλλον ποια χώρα της ΕΕ θα πάρει τη σκυτάλη και θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος; Μαδρίτη, Όσλο και Δουβλίνο έκαναν τη συντονισμένη αρχή, την περασμένη εβδομάδα, αλλά…
*** Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ που σκέπτονται να κάνουν το ίδιο. Γεγονός που αν δρομολογηθεί, μπορεί να προκαλέσει κύμα περαιτέρω αναγνωρίσεων.
*** Ο λόγος αφορά Μάλτα, Βέλγιο και Σλοβενία. Με τη Βαλέτα να βρίσκεται πιο κοντά στη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
*** Και η Αθήνα; Προς το παρόν κρατά στάση αναμονής. Οι σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και δεν θέλει να δυσαρεστήσει την ισραηλινή πλευρά. Τι θα κάνει;
*** Το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ να ανοίξουν τον δρόμο. Και τότε, θα ακολουθήσει το ρεύμα. Συνεπώς, μέχρι να αποφασίσουν Παρίσι και Βερολίνο τι θα πράξουν, δεν πρέπει να αναμένεται κίνηση από την Αθήνα.
*** Ακούω ότι μια κακή συνεννόηση έχει διαταράξει τις σχέσεις Μαξίμου και Περισσού. Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα που δεν επέστρεψε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ, γεγονός το οποίο είχε αποτέλεσμα να δυσαρεστηθούν τα μάλα στον Περισσό…
Διαβάστε επίσης:
Πώς τα crypto γίνονται ρυθμιστής στις αμερικανικές εκλογές
Γιατί το Ντουμπάι έχει γίνει must προορισμός: Τι πρέπει να δείτε
Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας η αγορά ενέργειας