THEPOWERGAME
*** Ακούω ότι στο ΠΑΣΟΚ σχεδιάζουν να επενδύσουν προσεχώς και στα εθνικά θέματα. Κοινή είναι η εκτίμηση στη Χαριλάου Τρικούπη ότι εκεί υπάρχει μια γκρίζα ζώνη για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, την οποία δεν μπορεί να απορροφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και οι Δημοκράτες, που προσπαθούν να βρουν ζωτικό χώρο κάπου ενδιάμεσα και να «αναπνεύσουν» πολιτικά.
*** Γι’ αυτόν τον λόγο, στο αμέσως προσεχές διάστημα και για όσες μέρες απομένουν έως τις 9 Ιουνίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους, κυρίως σε ό,τι αφορά στο Μακεδονικό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
*** Ήδη ένα δείγμα γραφής το έδωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτήν τη λογική, λοιπόν, οι τόνοι θα ανέβουν κι άλλο, αφού εκτιμάται πως ούτως ή άλλως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς εντελώς λάθος κατεύθυνση.
*** Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η Κουμουνδούρου με τη στάση της ρίχνει νερό στο αυλάκι τους. Για έναν απλό λόγο: καταγγέλλει την κυβέρνηση για την μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που τα Σκόπια την… παραβιάζουν.
*** Κι έτσι δίνουν τη δυνατότητα στον Μητσοτάκη να δηλώνει δικαιωμένος που δεν την κύρωσε, βγάζοντάς τον παράλληλα από τη δύσκολη θέση. Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις από αυτό το μέτωπο, αντιλαμβάνεται ότι το Μαξίμου θα επενδύσει τα μάλα σ’ αυτό το δώρο της Κουμουνδούρου.
*** Γεννάται όμως το ερώτημα: σε ποια βάση αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνουν; Και γιατί επιμένουν σε ένα θέμα που τους στοίχισε πολύ, εκλογικά, από τη Λάρισα και πάνω, ήδη απ’ τις κάλπες του 2019;
*** Μάλιστα, προς στιγμήν πήγε να δημιουργηθεί διπλό πρόβλημα σ’ αυτήν την ιστορία για τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αυτό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλειψε (εσκεμμένα;) στην αρχή της ιστορίας να αναφέρει τα ονόματα των Τσίπρα – Κοτζιά.
*** Και χρειάστηκε η παρέμβαση της εκπροσώπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, για να αποκατασταθεί η τάξη. Και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
*** Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει κανονικά τις περιπολίες του, νότια του Λακωνικού Κόλπου, στο πλαίσιο της Navtex που έχει ανακοινωθεί για την περιοχή. Το ζητούμενο, όμως, είναι να μειώθηκαν οι μεταγγίσεις ρωσικού αργού πετρελαίου που γίνονται στην περιοχή.
*** Τι μαθαίνω; Ότι αρχικά «έπεσε μαχαίρι», αλλά ότι ήταν προσωρινό. Κι αυτό γιατί μεταγγίσεις συνεχίζονται να γίνονται, πάντα σε διεθνή ύδατα, αλλά αυτήν τη φορά προς τον Μεσσηνιακό και δυτικότερα προς το Ιόνιο.
*** Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πάντως, είναι εν γνώσει. Όπως και οι αμερικανικές αρχές, που παρακολουθούν το θέμα από πολύ κοντά. Έχουν τον λόγο τους.
*** Στο πλαίσιο της διπλωματίας με θετική ατζέντα, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μαθαίνω ότι έπεσε στο τραπέζι και μια επιπλέον ενδιαφέρουσα και πολύ πρακτική ιδέα. Τι προβλέπει; Την απευθείας σύνδεση της Λήμνου με την Ίμβρο.
*** Γιατί είναι πρακτική; Επειδή σήμερα, για να επισκεφθεί κανείς την Ίμβρο, πρέπει πρώτα να πάει Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς, μετά να καλύψει οδικώς μια μεγάλη απόσταση, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι απ’ όπου μπορεί να αναχωρήσει ακτοπλοϊκώς για το νησί.
*** Ενώ, αν υιοθετηθεί η ιδέα, από τη Λήμνο, με ένα καραβάκι, θα περνά απέναντι.
Διαβάστε επίσης:
Το πορτοκαλί κρασί γίνεται το ποτό του καλοκαιριού
Σκάρλετ Γιόχανσον: Καταγγελία πως η OpenAI αντέγραψε τη φωνή της
Επενδύσεις 25 δισ. στα δίκτυα μέχρι το 2050