THEPOWERGAME
*** Ποιανού η παρουσία πέρασε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά, κατά την τελευταία επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα; Του επικεφαλής της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη. Λογικό κι αναμενόμενο. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του.
*** Όμως, γιατί πήγε -κι αυτός- στην τουρκική πρωτεύουσα; Ο προφανής λόγος έχει να κάνει με τα θέματα του προσφυγικού. Η συνεργασία της ΕΥΠ με την ΜΙΤ, σε αυτόν τον τομέα, είναι στενή και κρίνεται πετυχημένη.
*** Ωστόσο, όπως τώρα μαθαίνω, δεν ήταν ο μοναδικός λόγος. Υπάρχουν και τα θέματα τρομοκρατίας, στα οποία, μάλιστα, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα κατά τις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης.
*** Υπάρχει και κάτι άλλο; Ναι, η υπόθεση της Γάζας, για την οποία οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πληροφορίες και διαφώνησαν επισήμως. Αλλά ανεπισήμως είχαν να πουν πολλά. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε πολύ υλικό στην τουρκική πρωτεύουσα για τον αρχηγό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.
*** Ο οποίος, θυμίζω, περνά εξίσου αθόρυβα, κατά καιρούς, απέναντι. Χωρίς ανακοινώσεις και παράτες.
*** Θέλετε να ξέρετε αν οι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να στέλνουν οπλικά συστήματα -κάθε είδους- στην Ουκρανία; Τότε ρίξτε μια ματιά στις αντίστοιχες εξαγωγές της… Τσεχίας. Ναι, σωστά διαβάσατε.
*** Όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, η συγκεκριμένη χώρα είναι ο βασικός αγωγός διοχέτευσης δυτικών όπλων, αυτήν τη στιγμή, προς το Κίεβο. Κι αυτό γιατί καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θέλει να φαίνεται -τουλάχιστον επισήμως- ότι εμπλέκεται στον πόλεμο απευθείας.
*** Έτσι, ατύπως, έχει συμφωνηθεί ότι τα όποια όπλα προορίζονται για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα στέλνονται στην Τσεχία κι αυτή -και μόνο αυτή- θα τα προωθεί εκεί που πρέπει.
*** Για να ξέρετε, αυτήν την οδό ακολουθούν και οι όποιες εξαγωγές ελληνικών οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία. Από σφαίρες έως ΒΜΡ.
*** Εν τω μεταξύ, από παντού με διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στο αίτημα για εξαγωγή προς την Ουκρανία και αντιπυραυλικών συστημάτων. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Για έναν απλό λόγο: τα χρειάζεται για τη δική της άμυνα.
*** Το επιχείρημα είναι ακλόνητο, αν και οι πιέσεις που δέχεται είναι μεγάλες. Όπως και η Ισπανία. Στην περίπτωσή μας, οι Ουκρανοί πιέζουν για τους S-300. Για έναν βασικό λόγο: επειδή είναι ρωσικής κατασκευής, τους είναι εύχρηστοι, γιατί τους ξέρουν.
*** Για να ξέρετε, μια περίπτωση υπάρχει να ανταποκριθούμε: αν οι Αμερικανοί μας δώσουν άλλους, πιο σύγχρονους, για να τους αντικαταστήσουμε. Για την ακρίβεια, πρώτα θα μας στείλουν τους καινούργιους και μετά εμείς θα πακετάρουμε τους S-300.
*** Και με τους Patriot τι γίνεται; Υπάρχει περίπτωση να στείλουμε συστοιχίες τους; Ούτε γι’ αστείο. Για δύο λόγους: Πρώτον, αυτούς κι αν τους χρειαζόμαστε για τη δική μας άμυνα και, δεύτερον, υπάρχει πάντα η συστοιχία που έχουμε «δανείσει» στη Σαουδική Αραβία, συνεπώς δεν μας περισσεύει τίποτα.
*** Αυτήν την τελευταία, μάλιστα, έχει γίνει έθιμο να την επισκέπτεται κάθε νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν αναλαμβάνει υπηρεσία. Ο νυν, στρατηγός Χούπης, βρέθηκε στην περιοχή Γιανμπού, όπου είναι εγκατεστημένη, αρχές Μαΐου.
*** Θυμίζω ότι βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τις πετρελαιοπηγές του βασιλείου από τις επιθέσεις των Χούθι. Μαζί με τους Έλληνες αξιωματικούς-χειριστές τους.
Διαβάστε επίσης:
JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα
Συνελήφθη στην Ελευσίνα 45χρονος δραπέτης φυλακών
Tι λέει η αγορά για δυναμικό και μεσημεριανό τιμολόγιο