THEPOWERGAME
*** Αν ισχύει, τότε πρόκειται για άσχημη τροπή των πραγμάτων, αναφορικά με τα ελληνικά συμφέροντα στη Βόρειο Αφρική. Περί τίνος πρόκειται; Σύμφωνα με μια εκδοχή, η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ, στη Λιβύη, υπογραφεί συμφωνίες με τουρκικές κατασκευαστικές.
*** Ο λόγος; Η ανοικοδόμηση της ανατολικής Λιβύης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Υποτίθεται ότι η Άγκυρα κυνήγησε πολύ τον Χαφτάρ, ο οποίος τα βρήκε κυρίως με το Κάιρο, αλλά και με την Αθήνα, αλλά φαίνεται ότι κατέληξε κι αυτός στην «αγκαλιά» των Τούρκων.
*** Η επιλογή Χαφτάρ έμπαζε από παντού, εξαρχής. Και δικαιώνονται όλοι όσοι εξαρχής το υποστήριζαν. Να θυμίσουμε εδώ ότι την τελευταία φορά που είχε έρθει στην Αθήνα ο Χαφτάρ, τον υποδεχθήκαμε με τιμές αρχηγού κράτους.
*** Τι μας είχε κάνει μάλιστα εντύπωση τότε; Ότι είχε ζητήσει να επισκεφθεί στα… βλάχικα της Βάρης τις εκεί ψησταριές, για να φάει! Όταν ήταν εύελπις προ (πολλών) ετών στην Αθήνα, σύχναζε εκεί και τις είχε πεθυμήσει.
*** Η πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Σταν Γκρίνμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε προ (αρκετών) ημερών. Ήταν κλειστή κι εννοείται ότι συμμετείχε ο πρωθυπουργός, που – μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας και τόσες προεκλογικές εκστρατείες – πλέον τον θεωρεί (περίπου) γκουρού και (σίγουρα) γουρλή.
*** Ο Αμερικανός έχει ένα χάρισμα: Μιλά «στοχευμένα». Τι είπε, μεταξύ άλλων, τώρα;
Α) Σταματήστε να στοχοποιείτε τον Κασσελάκη, αναφερόμενοι προσωπικά σ’ αυτόν. Τον αναγάγετε σε βασικό αντίπαλο, πριμοδοτώντας τον με ποσοστά. Πώς; Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός «του απευθύνεται», όποιος θέλει να στείλει μήνυμα στη κυβέρνηση, ψηφίζει Κασσελάκη. Είναι απλό.
Β) Μην κάνετε το λάθος να υποτιμάτε τον Ανδρουλάκη. Μπορεί να μην συνιστά κίνδυνο, σ΄ αυτή τη φάση, όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ποιο; Διαθέτει συμπαγές κομματικό ακροατήριο, εν αντιθέσει με τον Κασσελάκη που κινδυνεύει από την αποχή.
Και κάτι τελευταίο: Ο Γκρίνμπεργκ δεν δείχνει να ανησυχεί για τον στόχο του 33% της ΝΔ σ’ αυτές τις κάλπες.
*** Μια κι αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ παραπάνω, να γράψω εδώ ότι το μεγάλο πρόβλημά του στις ευρωεκλογές θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως και στις προηγούμενες εθνικές, του 2023. Σε λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη, υπάρχουν περιοχές όπου μετριέται και τέταρτο.
*** Αν δεν αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, κάποια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε δεν έχουν καμία ελπίδα για ανάκαμψη. Και πώς αντιμετωπίζεται; Είναι απλό: Με πολύ δουλειά…
*** Αρκετά με τα εσωτερικά, ελληνικά. Θα κλείσω για σήμερα, γράφοντας κάτι που έμαθα και μου έκανε εντύπωση, ως προς τον τρόπο που πολιτεύονται ακόμα και μεγάλα ξένα κράτη. Ας πούμε η Γαλλία.
*** Ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Κινέζο πρόεδρο Σι, αλλά, αυτή τη φορά, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν θα καλέσει κανέναν άλλο Ευρωπαίο ηγέτη για να τον δει, όπως είχε κάνει την προηγούμενη φορά που ο Σι είχε πάει στο Παρίσι. Ούτε καν κάποιον από τις Βρυξέλλες, θεσμικά.
*** Αλλά και ο Σι ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη, μετά από πέντε χρόνια, αλλά κοινή είναι η αίσθηση ότι το Πεκίνο βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση στρατηγικής αναφορικά με την ΕΕ.
*** Το συμπέρασμα; Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε μεταβατική περίοδο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, όταν μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη δυο πόλεμοι, παράλληλα…