THEPOWERGAME
*** Κυκλώστε στο ημερολόγιό σας το τριήμερο 6, 7 και 8 Μαρτίου. Κι αυτό γιατί κατά πάσα πιθανότητα τότε θα πάρει τον δρόμο για την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Προς συζήτηση και ψήφιση.
*** Οπότε ρυθμίστε και το πρόγραμμά σας ανάλογα. Αναμένεται ταλαιπωρία ανάλογη της προηγούμενης εβδομάδας στην πλατεία Συντάγματος με τους αγρότες.
*** Μόνο που τώρα θα έχουμε να κάνουμε με φοιτητές. Και αναμένεται μεγαλύτερος παλμός. Όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανακόψει τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
*** Ότι αμέσως μετά θα πάρει σειρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και με μια σειρά από άλλα νομοθετήματα, που θα προκαλέσουν θόρυβο. Για να δούμε.
*** Παρατηρείτε κι εσείς μια ένταση στο Αιγαίο; Αν ναι, τότε σωστά. Κι εύλογα θα αναρωτηθείτε: Γιατί, ειδικά μετά τη διακήρυξη των Αθηνών; Η απάντηση είναι (σχετικά) εύκολη και εύλογη. Επειδή ο Ερντογάν έχει θέματα εντός συνόρων. Και πρέπει να τα διαχειριστεί. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
*** Κατ’ αρχάς, ο «σουλτάνος» αναγκάστηκε από την αντιπολίτευση, πρόσφατα, να απολογηθεί στην τουρκική κοινή γνώμη για την επίσκεψή του στο Κάιρο. «Πήγα κατόπιν της επίμονης πρόσκλησης του Αιγύπτιου προέδρου», είπε. Αλλά δεν έπεισε.
*** Ο Σίσι ήταν μέχρι πρότινος ορκισμένος εχθρός του και έστρεφε εναντίον του την τουρκική κοινή γνώμη. Τώρα έφτασε να τον αποκαλεί ακόμα και «αδερφό του». Οπότε κάτι έπρεπε να κάνει.
*** Συν τοις άλλοις, σε λιγότερο από 30 μέρες έχει κρίσιμες δημοτικές εκλογές. Και πρέπει να συσπειρώσει τον κόσμο του, αφού δεν θέλει επ’ ουδενί να ξαναχάσει Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
*** Και κάπως έτσι άρχισε και πάλι τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο. Τόσο απλά, τόσο προβλέψιμα.
*** Στις Βρυξέλλες σκέφτονται σοβαρά να θεσπίσουν χαρτοφυλάκιο Άμυνας. Κατά το πρότυπο εκείνου των Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου επικεφαλής είναι ο γνωστός Μπορέλ. Ο λόγος; Στην έδρα της ΕΕ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.
*** Την προκάλεσε κυρίως η τελευταία προειδοποίηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ δεν θα προστρέξουν προς βοήθειά της αν δεχθεί επίθεση. Πρόκειται για (υπαρκτό) πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Για δύο λόγους:
α. Ο Τραμπ έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο.
β. Η ΕΕ υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να δημιουργήσει ενιαίο στρατό.
Πώς θα αντιμετωπίσει λοιπόν τον μεγάλο κίνδυνο, που δεν είναι άλλος από τον ρωσικό επεκτατισμό;
*** Συμπέρασμα: και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Βρυξέλλες άργησαν απελπιστικά.
*** Με την ευκαιρία, να σημειώσω εδώ και κάτι ακόμα: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την υποψηφιότητα της για δεύτερη θητεία στην προεδρία της ΕΕ, προτίθεται, όπως μαθαίνω, να ανακατέψει πολύ την τράπουλα των χαρτοφυλακίων για τη νέα Επιτροπή.
*** Εφόσον βεβαίως επανεκλεγεί, γιατί σ’ αυτήν τη ζωή τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτό είναι κανόνας. Ας πάρει παράδειγμα τον Μαρκ Ρούτε, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
*** Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι το ακλόνητο φαβορί. Αν τον ρωτήσεις, όμως, δεν σου το επιβεβαιώνει καν. Για την ιστορία, όντως είναι όλα ανοικτά για το ποιος θα πάρει τη θέση του «υπουργού Άμυνας» της ΕΕ, αν τελικά το χαρτοφυλάκιο θεσπιστεί.
*** Θα είναι Πολωνός; Θα είναι από τις Βαλτικές Χώρες; Προς τα εκεί προσανατολισθείτε.