THEPOWERGAME
*** Έχετε καταλάβει ότι πλέον η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα ανοίγει τις επόμενες ώρες για τους 50 και άνω; Κι ότι αν όλα πάνε καλά, μέσα στο Μάιο θα μπουν και οι 40άρηδες; Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο στόχος για την ανοσία του πληθυσμού τον Σεπτέμβριο είναι κάτι παραπάνω από εφικτός. Έως τότε υπολογίζεται ότι θα είναι εμβολιασμένο το 60% (και πάνω) του ελληνικού πληθυσμού. Οπότε θα μπούμε σε έναν σαφώς πιο ασφαλή χειμώνα, σε σχέση με αυτόν που αφήσαμε πίσω μας. Με βάση πάντα τα έως τώρα δεδομένα.
*** Όλα τα παραπάνω τουλάχιστον, αναφέρουν οι σχεδιασμοί που γίνονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου. Και βασίζονται κυρίως σε ένα γεγονός: Ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που ήδη διανύουμε, θα έρθουν στη χώρα μας υπερδιπλάσιες ποσότητες εμβολίων, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Αν μάλιστα ξεπεραστούν γρήγορα και τα προβλήματα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τότε οι εξελίξεις θα τρέξουν ακόμα γρηγορότερα.
*** Το συμπέρασμα; Ο τουρισμός θα δουλέψει φέτος, σε ένα επίπεδο εκεί γύρω στο 50% του (απίστευτου) 2019, που μετά το κακό 2020 θα φανεί περίπου ως μάννα εξ ουρανού. Η ανοσία θα εξασφαλισθεί από το φθινόπωρο και η ανάπτυξη, έστω και καθυστερημένα, θα πάρει μπρος, για να κλείσει φέτος λίγο κάτω από το 4% (ας όψεται το χαμένο πρώτο τρίμηνο) και να εκτοξευθεί το 2022. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, πρόωρες κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άντε το πολύ – πολύ να γίνει κανένας ανασχηματισμός, αλλά κι αυτός, όχι άμεσα.
*** Τι έγραφε το non paper που φέρεται να έδωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο Tούρκος ομόλογός του, Μεσούτ Τσαβούσογλου; Κατά μια εκδοχή, που ερευνάται, πρόκειται για ένα τετρασέλιδο κείμενο, που πήρε μαζί του, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Πότε έγιναν όλα τα παραπάνω; Στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
*** Εδώ, θα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη διευκρίνιση: Το non paper δόθηκε από τον Τσαβούσογλου πριν από τη γνωστή συνάντηση της Άγκυρας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Εκεί όπου ο τελευταίος ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα (προς την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο) ότι η Ελλάδα δεν συζητά άνευ όρων με την Τουρκία, η οποία έχει θέματα με την Ευρώπη κι όχι στενά με τη χώρα μας. Για να κοπεί έτσι «μαχαίρι» και η υφέρπουσα φημολογία ότι «Έλληνες και Τούρκοι συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματα τους», που ήθελε να περάσει προς τα έξω η Άγκυρα. Αυτός ο τουρκικός σχεδιασμός χάλασε, κυρίως, στην συγκεκριμένη συνάντηση. Τόσο απλά.