THEPOWERGAME
*** Επιμένω ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση της πολύ φιλόδοξης επιχείρησης με τον κωδικό «Αμάλθεια». Αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από θαλάσσης, με πρωτοβουλία της Λευκωσίας και της Αθήνας.
*** Στο εγχείρημα ενδεχομένως να κολλήσει -στο τέλος- και το Παρίσι, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει βασικά η κυπριακή πλευρά, όμως το κλειδί το κρατά η ελληνική. Γιατί;
*** Επειδή αυτή θα βάλει τα βαπόρια που θα μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι της Γάζας, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Η Λευκωσία, όμως, έχει αναλάβει να διευθετήσει τις (πολύ) κρίσιμες λεπτομέρειες.
*** Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, και ο Κύπριος ομόλογός του, Κωνσταντίνος Κόμπος, συναντήθηκαν στη Λευκωσία, για να διευθετήσουν τα τεχνικά θέματα της όλης επιχείρησης.
*** Εξ ου και βρέθηκαν στο νησί ισραηλινά τεχνικά κλιμάκια, και όχι μόνο. Όλοι μαζί αμέσως μετά πήγαν στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» της Λάρνακας, απ’ όπου θα ξεκινήσει η μεταφορά της βοήθειας.
*** Η απορία παραμένει: γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει να θέλει ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα δίπλα του, για να τον πλαισιώνουν; Για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους ανάγεται στην περίοδο μετά τις κάλπες του Ιουνίου.
*** Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώσει εκλογική καθίζηση, οι νεο-προεδρικοί θα βγουν και θα πουν πως «όλοι μαζί τα κάναμε». Εννοείται, όμως, ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος «όλα θα τα έχει καταφέρει ο πρόεδρος».
*** Έτσι εξηγείται η αξιοποίηση του κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και όχι μόνο.
*** Ποιος εξακολουθεί να δηλώνει ικανοποιημένος από την τελευταία κυβερνητική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση περίπου 30.000 παράτυπων μεταναστών; Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Για πολλούς λόγους. Σημειώστε:
*** Ο Στουρνάρας είχε επισημάνει εδώ και καιρό το μείζον πρόβλημα από την έλλειψη εργατικών χεριών στην Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα, τον κατασκευαστικό και όχι μόνο. Και προειδοποιούσε για την ανάγκη να βρεθεί λύση.
*** Συν τοις άλλοις, ο διοικητής έχει και τη σχετική εμπειρία. Όπως μπορεί να διαβεβαιώσει, τέλη της δεκαετίας του ’90 κι αρχές της δεκαετίας του ’00 η αξιοποίηση εργατικών χεριών από την Αλβανία βοήθησε αποφασιστικά στην κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής.
*** Θυμίζω ότι ήταν στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Σημίτη εκείνη την εποχή και την είχε ζήσει από κοντά.
*** Στη συνεδρίαση του COREPER θα μπει το επόμενο εμπόδιο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική της Αλβανίας. Η απόφαση είναι ειλημμένη, προετοιμάζεται και θα υλοποιηθεί. Για να αποδειχθεί στην πράξη πως όταν η Αθήνα λέει ότι θα κόψει τον δρόμο των Τιράνων προς τις Βρυξέλλες, το εννοεί.
*** Να ξέρετε ότι οι απειλές περί χρήσης του μέτρου της «αυξημένης πλειοψηφίας», που ακούγεται από γερμανικά χείλη ότι θα υιοθετηθούν αν η Ελλάδα επιμείνει στην άρνησή της, είναι κενές περιεχομένου.
*** Κι αυτό γιατί η αυξημένη πλειοψηφία προβλέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κι ασφαλώς η συγκεκριμένη δεν εμπίπτει. Λόγια είναι, για να τα ακούει ο Ράμα. Ο οποίος μετά το COREPER θα πρέπει να περιμένει το επόμενο χτύπημα, που θα γίνει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Και έπεται συνέχεια…