THEPOWERGAME
*** Οι Κινέζοι «κάτι» ετοιμάζουν για την Ελλάδα, προσεχώς. Από επενδυτικής απόψεως εννοώ. Και δεν το γράφω μόνο λόγω της πρόσφατης επίσκεψης εκεί του Κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει κι άλλη ένδειξη.
*** Συγκεκριμένα, δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς αξιολογητικούς οίκους αναβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ρώτησα, λοιπόν, κι έμαθα.
*** Πρόκειται για εμβληματικά «σπίτια» στο Πεκίνο, τις εκθέσεις των οποίων λαμβάνουν υπόψη οι θηριώδεις κρατικοί κινεζικοί οργανισμοί, πριν επενδύσουν. Εντός ή εκτός χώρας.
*** Βλέπετε, στο Πεκίνο δεν κάνουν κουμάντο η S&P, η Moody’s ή η Fitch. Οι Κινέζοι έχουν τα δικά τους «εργαλεία», που λαμβάνουν υπόψη, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Δύο απ’ αυτά, λοιπόν, άναψαν νέο «πράσινο φως» για την Ελλάδα.
*** Γι’ αυτό επιμένω: «κάτι» καλό ετοιμάζεται στο Πεκίνο για τη χώρα μας. Άλλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι, το είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Λεφτά υπάρχουν. Και διάθεση…».
*** Σας συνιστώ τις επόμενες ώρες να έχετε τα μάτια σας στραμμένα στις Βρυξέλλες. Το προγραμματισμένο Eurogroup, αλλά και το Ecofin που ακολουθεί (παραδοσιακά στο τέλος της εβδομάδας), θα έχουν πολύ μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον.
*** Μαθαίνω ότι θα γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών, σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Πρόκειται για κρίσιμο, πολύ κρίσιμο ζήτημα.
*** Τι άλλο μαθαίνω; Ότι στην ατζέντα των συνεδριάσεων βρίσκεται και ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός. Για τον οποίο εκφράζονται μεγάλες διαφωνίες, μεταξύ βασικών «παικτών» της ΕΕ.
*** Τι εννοώ; Ότι άλλα θέλουν οι Γερμανοί και οι φίλοι τους (Ολλανδοί, Αυστριακοί κ.λπ.) κι άλλα οι Νότιοι. Με τους Γάλλους να κινούνται κάπου στο ενδιάμεσο.
*** Κι επειδή ενδεχομένως κάποιος να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία των πραγμάτων, αρκεί να αναφερθεί το εξής: στο πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα λεφτά του ΕΣΠΑ, της ΚΑΠ και πολλών-πολλών ακόμα προγραμμάτων.
*** Μια κι ανέφερα παραπάνω τους Γερμανούς και τους «παραδοσιακούς» φίλους τους, τους Ολλανδούς, να σας γράψω και κάτι ακόμα σχετικό. Τον Μαρκ Ρούτε τον θυμάστε; Τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας;
*** Ε, λοιπόν, αυτός ο τύπος έχει βάλει, πάντα στο παρασκήνιο, ισχυρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Με τη στήριξη των Γερμανών, οι οποίοι θέλουν έναν δικό τους άνθρωπο (και) στη Συμμαχία.
*** Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είναι «κατά δική τους», αποφάσισε να μείνει στην ΕΕ. Θέλει να ανανεώσει τη θητεία της. Άρα, δεν μετακινείται στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η περίπτωση Ρούτε τους συμφέρει.
*** Κι εμάς, ως χώρα, μας συμφέρει; Όχι, είναι η απάντηση. Οι Ολλανδοί δεν φημίζονται για τα… φιλελληνικά αισθήματά τους. Κάθε άλλο. Αντιθέτως, παραδοσιακά, έχουν τις καλύτερες των προθέσεων για τους Τούρκους.
*** Ο,τι κι αν είναι πάντως ο Ρούτε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσει ποτέ τα φιλοτουρκικά αισθήματα του Στόλτενμπεργκ. Ο Νορβηγός είναι απίστευτος, ως προς τη στάση που κρατά έναντι της Άγκυρας. Σε βαθμό παρεξηγήσεως.
*** Απλώς, αν πιστεύαμε ότι η κατάσταση θα διορθωνόταν με την αποχώρηση του από τη Συμμαχία, θα πρέπει να κάνουμε (κι άλλη) υπομονή. Αν τελικώς πάρει τη θέση ο Ρούτε.
*** Σε λίγο καιρό, πάντως, θα ξέρουμε οριστικά τι μέλλει γενέσθαι και σ’ αυτό το μέτωπο.