THEPOWERGAME
*** Τι δεν περνά απαρατήρητο από το Μαξίμου; Η ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. Λογικό. Βλέπετε, διπλασιάστηκαν μέσα στο 2022 σε σχέση με το 2021. Και συνεχίζουν αυξητικά.
*** Συνεπώς, πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να περάσει κάτω από τα ραντάρ του πρωθυπουργικού γραφείου; Στα οποία ραντάρ βρίσκεται και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κι αυτό λογικό.
*** Η «γραμμή» που δίνεται, πάντως, προς τους βουλευτές του κόμματος, σχετικά με το θέμα, είναι «ομοψυχία». Εξ ου και οι συνεχείς ενημερώσεις των βουλευτών, για την κατάσταση στο Αιγαίο και στον Έβρο.
*** Αν, πάντως, θα έπρεπε κανείς να εντοπίσει το turn point των εξελίξεων ως προς το προσφυγικό, θα έπρεπε να σταθεί στην τραγωδία της Πύλου.
*** Η αίσθηση και οι αριθμοί δείχνουν ότι από τότε σημειώνεται μια μεγάλη αύξηση. Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, από κάθε δυνατή ή πιθανή δίοδο.
*** Θυμάστε τη θαλάσσια σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης; Η έναρξη της λειτουργίας της είχε διαφημιστεί αρκούντως κι όταν είχε ξεκινήσει, είχε στηριχτεί αναλόγως. Όμως «δεν περπάτησε». Για καθαρά οικονομικούς λόγους.
*** Τι συνέβη; Είναι απλό: Οι μεταφορικές εταιρείες -κυρίως οι τουρκικές-, στις οποίες βασικά απευθυνόταν, έκριναν ότι δεν τις συνέφερε να τη χρησιμοποιήσουν.
*** Αφού εξέλειπε, λοιπόν, αυτό το σημαντικό οικονομικό όφελος για τη βιωσιμότητά της, έκλεισε ή για την ακρίβεια διακόπηκε. Αθόρυβα. Φαίνεται, όμως, ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν οριστική.
*** Γιατί, όπως μαθαίνω, η επαναλειτουργία της περιλαμβάνεται στη θετική ατζέντα των υφυπουργών Οικονομικής Διπλωματίας Ελλάδας – Τουρκίας, στη συνάντησή τους της 17ης Οκτωβρίου.
*** Μαζί με την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στους Κήπους του Έβρου κι ένα-δυο ακόμα, ενδιαφέροντα, από πρακτικής άποψης, θέματα.
*** Θυμάστε εκείνη την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, στον γάμο της οποίας είχε εμφανιστεί ξαφνικά -και προφανώς όχι απρόσκλητος- ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ως καλεσμένος-έκπληξη;
*** Ε, λοιπόν, η συγκεκριμένη, που εδώ και καιρό έχει αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ της πατρίδας της, σήμερα, δουλεύει σε think tank στην… Αγία Πετρούπολη. Της Ρωσίας. Συνεχίζοντας μια ιδιότυπη «παράδοση» που ξεκίνησε.
*** Σε τι συνίσταται; Δυτικοί πολιτικοί, μόλις αφυπηρετούν, άμεσα ή έμμεσα απευθύνονται στη Μόσχα για επαγγελματική αποκατάσταση.
*** Για να μην ξεχνιόμαστε, ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο (και τον συνεχίζει ακόμα και σήμερα) ήταν ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Έκτοτε, όμως, ακολούθησαν πολλοί. Και προστίθενται συνεχώς κι άλλοι.
*** Αν μη τι άλλο, τέτοια κρούσματα στην Ελλάδα, τουλάχιστον, δεν έχουμε.
*** Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο λόγος αφορά το άνοιγμα της Ελλάδας στη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ, για το οποίο είναι προφανές ότι ετοιμάζεται. Τι ακούω εγώ, ως προς το θέμα;
*** Μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα χαρτιά της ως προς το συγκεκριμένο μέτωπο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.
*** Ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση προχωρημένης, αλλά όχι τελικής επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Κι ότι το έργο είναι πολύπλοκο, αλλά πολύ ενδιαφέρον.
*** Αν κρίνω, πάντως, από το ενδιαφέρον κυπριακών μη κρατικών ΑΕΙ να έρθουν «και να πιάσουν στασίδι» στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία.