THEPOWERGAME
*** Μεγάλη η κινητικότητα που σημειώνεται στο κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Όσοι έχουν θέσεις τις ενισχύουν κι όσοι δεν έχουν φροντίζουν να τις αποκτήσουν. Εν όψει των αλλαγών που ετοιμάζονται.
*** Κάπου εκεί εντάξτε και τη συμφωνία λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος της Ιατρικής Σχολής της Λευκωσίας στην Αθήνα, προσεχώς. Με πρωτοβουλία του CVC Capital.
*** Οι Κύπριοι είναι πρακτικοί άνθρωποι. Αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα η «εξαγωγή» Ελλαδιτών φοιτητών στο νησί θα σταματήσει και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.
**** Αντί να πηγαίνουν οι φοιτητές εκεί, έρχονται αυτοί εδώ.
*** Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά κάτι δείχνει να ξυπνά και στην Ελλάδα. Υπό την έννοια ότι βρέθηκε πανεπιστήμιο το οποίο αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επεκταθεί κι εκτός συνόρων.
*** Ο λόγος αφορά εκείνο της Πάτρας, το οποίο θα λειτουργήσει παράρτημά του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αν κατάλαβα καλά, θα είναι ελληνόφωνο κι αγγλόφωνο, θα έχει δίδακτρα και θα ειδικεύεται στις ελληνιστικές σπουδές.
*** Αν και γι’ αυτό το τελευταίο δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό, μεταξύ μας.
*** Αυτό που μετράει είναι ότι γίνεται -επιτέλους- μια κίνηση προς τα μπρος κι από ελληνικής πλευράς. Δεν το λες και λίγο, ύστερα απ’ όσα είδαμε όλα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το μέτωπο.
*** Αν κάνω σωστά τους υπολογισμούς μου, τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η θητεία του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Θυμίζω ότι τον Ιανουάριο που μας πέρασε το ΚΥΣΕΑ την είχε ανανεώσει για έναν χρόνο και τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι:
*** Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το θέμα για το 2024; Όλα τα παραπάνω τα θυμήθηκα επειδή άκουσα ότι ο προσανατολισμός είναι και πάλι προς την κατεύθυνση της επιπλέον δωδεκάμηνης παράτασης.
*** Και αφήνεται να διαρρεύσει για έναν λόγο: για να σταματήσουν οι άτυποι διαγκωνισμοί στο παρασκήνιο ως προς το ποιος θα τον διαδεχθεί. Είναι το τελευταίο που θέλει αυτήν τη στιγμή το Μαξίμου.
*** Με κομμένη την ανάσα περιμένουν απόψε στο οικονομικό επιτελείο την έκθεση αξιολόγησης της DBRS. Αν τελικώς δώσει την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα έχει βγει από τα «σκουπίδια», για πρώτη φορά, έπειτα από 13 χρόνια. Δεν το λες και λίγο, τόσο από ουσιαστικής, όσο κι από σημειολογικής απόψεως.
*** Σημειωτέον ότι η DBRS είναι ένας από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που «αναγνωρίζεται» από την ΕΚΤ. Γιατί προ ημερών κι ένας ιαπωνικός οίκος μάς έδωσε investment grade, αλλά δεν ανήκει στην ομάδα των big 4. Οπότε μικρό το καλό.
*** Για να ξέρετε, η DBRS μας βαθμολογεί σήμερα με ΒΒ (high), αλλά με σταθερή προοπτική. Οπότε θα πρέπει να κάνει μάλλον ενάμισι βήμα για να μας φτάσει στο investment grade. Θα το κάνει; Άγνωστο.
*** Για την ιστορία -και να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης- η S&P, που ακολουθεί χρονικά, μας βαθμολογεί με ΒΒ+ και με θετική προοπτική. Η τελευταία θα ανακοινώσει τη δική της έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου.
*** Οπότε, υπομονή.