THEPOWERGAME
*** Να μου το θυμηθείτε: η τελευταία επίσκεψη του Ζελένσκι στην Αθήνα ενδεχομένως να είναι ένας από τους σταθμούς που αργότερα θα μνημονεύονται καθ’ οδόν προς την επίλυση του ουκρανικού. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
*** Όλα ξεκίνησαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αρχές Αυγούστου, συνεχίστηκαν εδώ, αρχές της εβδομάδας, με την επόμενη «στάση» να προγραμματίζεται για τις αρχές φθινοπώρου.
*** Όπως μαθαίνω, για τότε ετοιμάζεται μια μεγάλη Σύνοδος, για το ίδιο θέμα, με πρωτοβουλία της ΕΕ και εν όψει της αποφασιστικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
*** Το μότο όλων αυτών των πρωτοβουλιών; «Η Ρωσία, που ξεκίνησε τον πόλεμο, θα πρέπει και να τον σταματήσει». Θα τον σταματήσει όμως;
*** Η Αθήνα πληροφορείται ότι η απομόνωση της Μόσχας μεγαλώνει. Μαζί και η δυσαρέσκεια των συμμάχων της. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πήγε στη Νότιο Αφρική, στη σύνοδο των BRICS, για να μη συλληφθεί (εκκρεμεί διεθνές ένταλμα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας), ενώ το Πεκίνο φέρεται δυσαρεστημένο με τη Μόσχα.
*** Ο λόγος; Το 2021 Πούτιν και Σι είχαν ανακοινώσει κοινή διαστημική αποστολή στον νότιο πόλο της Σελήνης. Την ανέλαβαν οι Ρώσοι. Προχθές έγινε γνωστό ότι απέτυχε. Αντιθέτως, οι Ινδοί χθες πέτυχαν.
*** Για τον Κινέζο πρόεδρο Σι είναι μεγάλο πλήγμα στο προφίλ του. Για την κινεζική νομενκλατούρα είναι ένα ακόμα μήνυμα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε παρακμή. Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο είναι μία ακόμα απόδειξη. Το κλίμα βαραίνει…
*** Μια και ο λόγος στο ουκρανικό, να σας γράψω και κάτι ακόμα που εμμέσως μας αφορά. Μια συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή και την ελληνική απόφαση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16, είναι η προφανής:
*** Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η εκπαίδευση; Γιατί προφανώς δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να μάθεις σε κάποιον να πιλοτάρει έναν νέο τύπο μαχητικού. Όσο έμπειρος κι αν είναι.
*** Ποιο είναι λοιπόν το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν την κρίσιμη λεπτομέρεια; Ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολλούς μήνες πολέμου ακόμα, στην Ουκρανία.
*** Με την ευκαιρία αυτήν, να θυμίσω, τέλος, και κάτι ακόμα: Η ελληνική εμπλοκή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν ξεκινά τώρα, ούτε είναι περιορισμένης έκτασης. Τι εννοώ;
*** Για όσους δεν ξέρουν, ενημερώνω ότι Έλληνες καταδρομείς εκπαιδεύουν Ουκρανούς συναδέλφους τους στις τεχνικές του ανορθόδοξου πολέμου, κάπου στην Πολωνία νομίζω, εδώ και καιρό.
*** Επίσης, Έλληνες χειριστές των αρμάτων Λέοπαρντ δίνουν τα φώτα τους επίσης σε Ουκρανούς συναδέλφους τους. Απλά, τώρα έρχονται να προστεθούν και οι Έλληνες πιλότοι, που θα μάθουν στους Ουκρανούς πώς να πετάνε τα F-16.
*** Πιστέψτε με, καλύτερους εκπαιδευτές δεν θα μπορούσαν να βρουν. Θα το διαπιστώσουν σύντομα. Αλλά επιμένω: Το θέμα εν προκειμένω είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να μάθουν τα (πολλά) μυστικά του κόπκιτ.
*** Δεν είναι ακριβώς και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο…