THEPOWERGAME
*** Δεν υπάρχει προηγούμενο με αυτό που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την υποψηφιότητα που θα στηρίξει για τον Δήμο Αθηναίων. Στην πραγματικότητα, έσπασε στα «τέσσερα».
*** Αναλόγως της εσωκομματικής αφετηρίας τους και του υποψηφίου που στήριζε. Κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που άργησαν απελπιστικά να ανακοινωθούν οι τελικές επιλογές του.
*** Για να καταλάβετε, αφού προηγήθηκαν τρεις-τέσσερις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς αποτέλεσμα, χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία για να επιλεγεί ο εκλεκτός.
*** Κι όλα αυτά, ενώ: α) ο χρόνος τρέχει, β) οι βασικοί του αντίπαλοι (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις για τις υποψηφιότητες.
*** Τι συνέβη, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου με τον Δήμο Αθηναίων; Υπήρχε κατ’ αρχάς μια ομάδα που τάχθηκε εξαρχής υπέρ της υποψηφιότητας Ζαχαριάδη. Ο ίδιος «ψηνόταν», η περίπτωση κρίνονταν καλή, οπότε «κατέβηκε στον στίβο». Όμως…
*** Υπήρχε επίσης η καθ’ όλα σοβαρή υποψηφιότητα Φίλη. Στηριζόταν από την «Ομπρέλα», είχε τη συμπάθεια όλης της ριζοσπαστικής τάσης και έδειχνε ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα.
*** Στην πορεία προέκυψαν οι υποψηφιότητες Μπαλαούρα και Τσουκαλά, με την απαραίτητη στήριξη η καθεμία, ενώ στο τραπέζι ήταν το εξαρχής φαβορί: ο Νίκος Παππάς, point guard του ΠΑΟ και κυρίως πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
*** Υπήρχε, επίσης, και μια άλλη τάση: αυτή που υποστήριζε ότι η υποψηφιότητα Δούκα, του ΠΑΣΟΚ, είναι πρώτης τάξεως και θα ήταν λάθος να μην υποστηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
*** Το αποτέλεσμα; Το προφανές: Σύγχυση. Εξ ου και στην Κουμουνδούρου δεν μπορούσαν τόσες ημέρες να καταλήξουν σε μια απόφαση και να την ανακοινώσουν.
*** Τελικά, λες και θα έβγαζαν Πάπα αντί υποψήφιο δήμαρχο, άρχισαν τις ψηφοφορίες. Από τις οποίες προέκυψε πόσο βαθιά αντίθετο ήταν το κόμμα στην υποψηφιότητα που πρότεινε ο Τσίπρας (Ν. Παππάς) και πόσο διχασμένο παραμένει στη σημερινή ηγεσία του.
*** Ο Κ. Ζαχαριάδης εξελέγη με οριακή πλειοψηφία έναντι του Ν. Φίλη…
*** Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπουν όλη αυτήν την εικόνα της Κουμουνδούρου, αντιλαμβάνονται ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλάβουν τα ηνία του αντιπολιτευτικού λόγου. Και τι κάνουν;
*** Κατ’ αρχάς, αξιοποίησαν το βήμα της Βουλής για να αποδείξουν και εμπράκτως ότι αυτοί είναι πλέον «το πρώτο βιολί» κατά του Μητσοτάκη. Όσοι παρακολούθησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις μπορούν να το επιβεβαιώσουν.
*** Ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε καλά κοινοβουλευτικά, αντίπαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει -ο Σωκράτης Φάμελος είναι καλός, αλλά κρίνεται συντηρητικός στον λόγο-, ενώ μέχρι να εκλέξουν πρόεδρο εκεί, που θα συνηθίσει τον νέο ρόλο, θα πάρει χρόνο.
*** Ε, αυτό το κενό σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο ΠΑΣΟΚ και το κάνουν.
*** Ακούω ότι στα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν την υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα. Όπερ σημαίνει, σε απλά ελληνικά, το κλείσιμο ορισμένων από αυτά.
*** Δεν λέω, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δίκιο, από χρηματοοικονομικής άποψης. Απλά, για πολλές «άγονες» περιοχές της περιφέρειας, τα Ταχυδρομεία αποτελούσαν στο παρελθόν σύνδεσμο με τον έξω κόσμο.
*** Οπότε είναι δύσκολο να τα βλέπεις να κλείνουν. Αλλά είπαμε, οι εποχές αλλάζουν. Το γεγονός, πάντως, ότι ένα από τα πρώτα καταστήματα που κλείνουν είναι αυτό της Βουλής δείχνει αποφασιστικότητα.
*** Κι, αν μη τι άλλο, ότι δεν θα γίνουν διακρίσεις ως προς την εφαρμογή του σχεδίου στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
*** Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στην οριστική απόφαση ως προς το πώς θα γίνουν οι επόμενες ευρωεκλογές: Με λίστα ή με σταυρό; Επειδή και οι δύο εναλλακτικές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Τα οποία και ζυγίζουν.
*** Λέγεται, μάλιστα, ότι εν όψει του αδιεξόδου, στο τραπέζι έχει πέσει και μια τρίτη λύση. Τι προβλέπει; Ότι ένας αριθμός ευρωβουλευτών θα εκλέγεται με σταυρό κι ένας άλλος με λίστα.
*** Υβριδική λύση, δεν λέω, αλλά έχει κι αυτή τα ζητηματάκια της. Που εννοείται ότι θα πρέπει να λυθούν, αν πρόκειται να υιοθετηθεί. Αλλιώς, πώς;