THEPOWERGAME
*** Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Άγκυρα επιμένουν: Ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φιντάν, θα αποδειχτεί σκληρό καρύδι στην πορεία. Είναι «πολύ σκληρό παιδί», όπως μας λέγεται χαρακτηριστικά.
*** Συνεπώς, η νέα ελληνική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει από βδομάδα, θα πρέπει να ‘χει τον νου της. Όπως και ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που, απ’ ό,τι διαβάζω στο «Big Mouth», μπορεί να είναι τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αν κι εφόσον, βεβαίως, η ΝΔ εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
*** Το πρώτο ραντεβού, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει στο Βίλνιους, στις αρχές Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί όπου, όπως όλα δείχνουν, θα συναντηθούν για πρώτη φορά έπειτα από καιρό και ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.
*** Με την ευκαιρία, ακούω ότι στο Βίλνιους θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ο Νορβηγός αποχωρεί οριστικά.
*** Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν θα κλάψει. Ο τύπος δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοτουρκικά συναισθήματά του, προς όφελος της… Συμμαχίας, εννοείται. Το θέμα τώρα είναι ποιος ή ποια θα τον διαδεχτεί.
*** Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά. Αν θέλετε τη γνώμη μου, το μεγάλο φαβορί είναι η Εσθονή πρωθυπουργός. Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά. Το σημαντικότερο; Δεν θέλει ούτε να την ακούει ο Ρώσος πρόεδρος.
*** Αν τελικώς επιλεγεί η συγκεκριμένη, πάντως, θα σηματοδοτηθεί και κάτι πολύ κρίσιμο στην πράξη. Τι; Ότι αργά, αλλά σταθερά το κέντρο βάρους του ΝΑΤΟ μετακινείται ανατολικά. Και σε επίπεδο προσώπων και θέσεων ευθύνης, πλέον.
*** Για σκεφτείτε το. Ποιος θα το ‘λέγε μερικά χρόνια πριν…
*** Στην Αθήνα θα βρίσκεται ξανά την Κυριακή ο Βαρθολομαίος. Και πού το περίεργο, θα μου πείτε. Πουθενά, θα σας πω. Απλώς μου κάνει εντύπωση το γεγονός της σύμπτωσης. Βλέπετε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν στην Αθήνα και στις πρώτες εκλογές, της 21ης Μαΐου.
*** Με διαφορετική αφορμή τότε. Τώρα έρχεται κατόπιν πρόσκλησης της ΔΙΣ, για να βραβευτεί για το έργο του στον τομέα του περιβάλλοντος. Αλλά όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να συνδυάσουν αυτήν την παρουσία με το κλίμα των ημερών.
*** Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ονόματα που ακούγονται στην (πολιτική) αγορά για τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης, «παίζουν» τα πάντα, για όλους. Όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε αυτές τις περιπτώσεις.
*** Εγώ εδώ θα καταθέσω μια-δυο σταθερές: για παράδειγμα, να θεωρείτε δεδομένο ότι κανείς υπουργός από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα μείνει στη θέση του. Με μια εξαίρεση:
*** Αυτή της Λίνας Μενδώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα μπουν στο ευρύ rotation που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας, στη διακαναλική συνέντευξή του.
*** Ο κανόνας ισχύει και για το οικονομικό επιτελείο. Για να καταλάβετε, από το Οικονομικών μετακινείται ακόμα και ο Σκυλακάκης, μου λένε. Συνεπώς, για όσους ξέρουν, αυτό συνεπάγεται ότι «τίποτα δεν θα μείνει όρθιο».
*** Κατά συνέπεια, δεν έχει και νόημα να μπούμε στην ονοματολογία. Γιατί -πέραν όλων των άλλων- ισχύει και το ότι «σήμερα ο ένας ακούγεται ότι πάει στο τάδε υπουργείο και την άλλη ότι μετακινείται στο δείνα».
*** Πάρτε παράδειγμα τον Γεραπετρίτη, που σας ανέφερα παραπάνω. Μέχρι προχθές ακούγονταν ότι παραμένει στο Μαξίμου, μέχρι να φύγει για τις Βρυξέλλες ως επίτροπος, τον ερχόμενο Ιούνιο, και τώρα ακούγεται ότι πάει για το Εξωτερικών.
*** Και μέχρι τη Δευτέρα, ποιος ξέρει…