THEPOWERGAME
*** Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ συγκαλείται αύριο. Το βασικό της χαρακτηριστικό; Θα είναι… μισή. Πώς γίνεται αυτό; Από τη στιγμή που θα λείπουν οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων θα είναι μια συνέλευση «κουτσή».
*** Και γιατί θα λείπουν; Επειδή, πολύ απλά, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός είναι υπηρεσιακός και τα δεδομένα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως. Γι’ αυτό και στον ΣΕΒ σκέφτονται κάτι άλλο.
*** Να κάνουν άλλη μια Γενική Συνέλευση -ας πούμε έκτακτη- το ερχόμενο φθινόπωρο. Κι εκεί να κληθούν να μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος. Και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
*** Συνεπώς, αύριο θα γίνει η «μισή» Γενική Συνέλευση, που θα ασχοληθεί με «δικά της» και πιθανότατα τον Οκτώβριο θα γίνει η άλλη «μισή», η πιο παρεμβατική.
*** Επιμένω ότι: κυκλώστε στο ημερολόγιό σας τρεις ημερομηνίες, σε ό,τι έχει να κάνει με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ποιες; 8 Σεπτεμβρίου, 20 Οκτωβρίου και 1η Δεκεμβρίου. Αν όλα πάνε καλά, σε δυο απ’ αυτές η Ελλάδα θα ξαναπάρει επενδυτική βαθμίδα (IG).
*** Στην πρώτη περίπτωση, θα μας βαθμολογήσει η DBRS, στη δεύτερη η S&P και στην τρίτη η Fitch. Και οι τρεις έχουν ένα κοινό σημείο. Υπολείπονται ένα σκαλί του IG. Συνεπώς, είμαστε πολύ κοντά στον στόχο.
*** Να διευκρινίσω ότι η δουλειά θα γίνει ολοκληρωμένα μόνο αν αναβαθμιστούμε από δύο οίκους. Γιατί μόνο τότε θα μας ξαναβάλουν στα μόνιτόρ τους τα μεγάλα ξένα επενδυτικά funds. Συνεπώς, μία αναβάθμιση δεν φτάνει.
*** Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται η Τουρκία να αρχίσει την αντίστροφη πορεία ως προς την επιτοκιακή της πολιτική. Και την επιστροφή της στον ορθολογισμό. Μου λένε ότι αυτόν τον όρο έβαλε η νέα διοικήτρια, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.
*** Αλλιώς, δεν θα επέστρεφε στην Άγκυρα για να αναλάβει το πόστο. Η Ερκάν έως αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης αμφιταλαντευόταν για το αν έπρεπε να δεχθεί την πρόταση. Κι έγερνε περισσότερο προς το «όχι», παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί.
*** Τελικώς, έπεσαν πάνω της «λυτοί και δεμένοι» για να τη μεταπείσουν και τα κατάφεραν. Έβαλε όμως τους όρους της. Και στην κορυφή της σχετικής λίστας μπήκε το αυτονόητο: η αύξηση των επιτοκίων.
*** Επίσης, μαθαίνω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε και τον όρο της να μην παρεμβαίνει το «λευκό παλάτι» στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Το θέμα βεβαίως είναι για πόσο δεν θα παραβιάσει αυτήν τη συμφωνία.
*** Πάντως, μην έχετε καμία αμφιβολία: το ΔΝΤ βρίσκεται στην πόρτα εισόδου της Τουρκίας. Οι δε τουρκικές εμπορικές τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε προσπάθεια συγκράτησης της τουρκικής λίρας, η κατρακύλα της οποίας δεν έχει προηγούμενο.
*** Και μια και ο λόγος σε επιτοκιακές αποφάσεις και νομισματικές πολιτικές, να θυμίσω εδώ ότι μεθαύριο το μεσημέρι συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ. Πολλοί αναλυτές (και στην Ελλάδα) υποστηρίζουν ότι ίσως έφτασε η ώρα να ανακοπεί η αυξητική τάση των βασικών της επιτοκίων.
*** Εγώ πάλι, διαβάζοντας προσεκτικά τις τελευταίες δηλώσεις της προέδρου Λαγκάρντ, επιμένω ότι όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά…