THEPOWERGAME
*** Το Μαξίμου για ένα πράγμα θα επιμείνει κατά τις συζητήσεις για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης: την παραμονή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
*** Ο λόγος αφορά, δηλαδή, τον νυν υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον υφυπουργό του, Ευάγγελο Τουρνά. Για έναν, βασικό λόγο: η νέα κυβέρνηση, λογικά, θα σχηματιστεί αρχές καλοκαιριού.
*** Η συγκεκριμένη περίοδος, όμως, είναι «ύποπτη» για την εκδήλωση των πρώτων πυρκαγιών στη χώρα. Όπερ σημαίνει ότι οι όποιοι υπηρεσιακοί υπουργοί θα πρέπει να έχουν την εμπειρία να τις διαχειριστούν και να τις αντιμετωπίσουν.
*** Υπάρχει, λοιπόν, η «πολυτέλεια» να αλλάξουν τα πρόσωπα σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο; Όχι. Γι’ αυτό και θα προταθεί -και θα επιχειρηθεί- η παραμονή των δύο. Που ούτως ή άλλως δεν έχουν ταυτιστεί κομματικά με την παρούσα κυβέρνηση.
*** Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξουν σίγουρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Απ’ τη στιγμή που έχει εκλείψει ο τουρκικός κίνδυνος -σε αυτήν τη φάση- και δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεν συντρέχει κανένας λόγος παραμονής.
*** Και μια και ο λόγος στο υπουργείο Άμυνας, παραπάνω, να σας γράψω εδώ ότι σήμερα, αν όλα πάνε καλά, αναμένονται στη βάση της Τανάγρας άλλα δύο Rafale. Με βάση την ενημέρωση που έχει γίνει, έρχονται από τη Γαλλία ένα διθέσιο, «του κουτιού», και ένα μονοθέσιο, ελαφρώς μεταχειρισμένο.
*** Και μ’ αυτά τα δυο νέα αποκτήματα φτάνουμε σύνολο στα 13, σε χρόνο d/t, είναι η αλήθεια. Θυμίζω δε ότι τα πρώτα από τα Rafale που ήρθαν στην Τανάγρα άρχισαν ήδη τις ασκήσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις.
*** Προσεχώς θα πάρουν μέρος και στον «Ηνίοχο». Και σιγά-σιγά, την ανάλογη πιστοποίηση θα αρχίσουν να παίρνουν και τα καινούργια.
*** Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα F-16 Viper, που θα αρχίσουν να προτίθενται στις ελληνικές μοίρες από το τέλος Απριλίου, τότε αντιλαμβάνεστε το «πάρτι» που θα στήνεται στο Αιγαίο κάθε φορά που «θα σηκώνονται» τα ελληνικά φτερά.
*** Προσέξτε τώρα ένα παράδοξο: η Τουρκία διεκδικεί -και μάλλον θα εξασφαλίσει- τη γραμματεία του ΙΜΟ. Με την ελληνική υποστήριξη, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας της Αθήνας με την Άγκυρα.
*** Στον ίδιο ναυτιλιακό οργανισμό, όμως, θα επιδιώξει να αποκτήσει θέση μέλους στο ΔΣ και η Κύπρος. Και θα την εξασφαλίσει σίγουρα. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε στη θέση του γενικού γραμματέα μια χώρα που δεν θα αναγνωρίζει επισήμως ένα από τα κράτη-μέλη του ΔΣ.
*** Μύλος.
*** Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύναξη θα γίνει προσεχώς, μέσα στον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, από τις 10 έως τις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η παράλληλη εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
*** Η συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη: με μια νέα κι εν πολλοίς απροσδιόριστη, ως προς την έκτασή της, χρηματοπιστωτική κρίση σε εξέλιξη κι έναν πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει, στην Ουκρανία, η διεθνής κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ρευστή.
*** Την κάνει δε ακόμα περισσότερο απρόβλεπτη η εξελισσόμενη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
*** Καλή μας τύχη.