THEPOWERGAME
*** Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, κανείς από τους πρώην «καραμανλογενείς» της ΝΔ δεν θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επόμενες εκλογές. Κι αυτό, για έναν βασικό λόγο:
*** Από τις μετρήσεις που έκανε η Κουμουνδούρου, δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πολιτικό όφελος, για το κόμμα, από μια τέτοια κίνηση, στις περιφέρειες ενδιαφέροντος. Οπότε το όλο σχέδιο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
*** Βέβαια μπορεί, στο τέλος, από τους πέντε – έξι που ακούγονταν, να τρυπώσει ένας. Ωστόσο, αυτό δεν το λες ακριβώς ούτε «διεύρυνση», ούτε «μετακίνηση» της Κεντροδεξιάς προς τα Κεντροαριστερά.
*** Γιατί έτσι επρόκειτο να πλασαριστεί αρχικά. Αν και όσοι ξέρουν πραγματικά πρόσωπα και ισορροπίες από τον χώρο του Κέντρου και δεξιότερα, δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτή την ιστορία, εξαρχής.
*** Οπότε, πάμε για άλλα.
*** Ολοκληρώνεται η διαδικασία της νέας μεταμνημονιακής αξιολόγησης για τα προαπαιτούμενα. Τη θυμάστε αυτή την «αμαρτία» από την εποχή των μνημονίων; ‘Η μήπως ξεχάσατε, κιόλας, και τα μνημόνια;
*** Αν ναι, κακώς. Γιατί ξέρετε τι λένε γι’ αυτούς που ξεχνούν την …ιστορία τους. Δεν θέλει και πολύ να επαναληφθεί. Επίσης, το γεγονός ότι η διαδικασία χαλάρωσε, δεν λέει και πολλά. Εύκολα γίνεται αυστηρή, ξανά.
*** Πάντως, τώρα, έγινε εξ αποστάσεως κι απ’ ό,τι μαθαίνω, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε και στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι και στην πρόοδο που σημειώθηκε.
*** Ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο, αν ρίξει κανείς μια ματιά στην Ευρώπη και δη τι εξελίσσεται σ’ αυτό το μέτωπο τελευταία. Η περίπτωση της Credit Suisse προκάλεσε (κι ακόμα προκαλεί) ανατριχίλες.
*** Το ίδιο και οι επιθέσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά σε μια – δυο ακόμα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Για παράδειγμα, στη Deutsche Bank.
*** Όπου αποδείχθηκε ότι εκεί ήταν περισσότερο ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα ασφάλιστρα κινδύνου. Αλλά και πάλι, δεν το λες και λίγο. Τρίζουν θεμέλια, όπως και να το κάνουμε.
*** Για να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, στην περίπτωση της τωρινής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, τα αποτελέσματά της αναμένονται προς τα τέλη Μαΐου.
*** Η διαδικασία προβλέπει ότι αμέσως μετά θα περάσει από την έγκριση του Eurogroup του Ιουνίου. Αν και δεν προβλέπεται καμία ιδιαίτερη εμπλοκή.
*** Το έλεγε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και έχει απόλυτο δίκιο: Πόσο τυχερή είναι η Ελλάδα που ειδικά αυτό τον καιρό «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι του. Γιατί;
*** Κυρίως, για έναν λόγο: Είναι η μοναδική πηγή φθηνού δανεισμού για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της. Γιατί, που αλλού θα έβρισκες σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες, χρήμα με επιτόκιο χαμηλότερο και του 1%;
*** Χρειάζεται να θυμίσω τι γίνεται με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένης; Δε νομίζω.
*** Δικαιώνεται ο Σκυλακάκης, λοιπόν, που εξαρχής έλεγε «ελάτε να το τρέξουμε, γιατί θα μας σώσει αυτό το Ταμείο». Και ήρθε η ώρα να μας σώσει. Αυτή τη στιγμή, από πλευράς απορροφητικότητας είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ.
*** Κι έχουμε λαμβάνειν. Μια χαρά.
*** Κι αφού είμαστε σε mood καλών ειδήσεων, να κλείσουμε έτσι. Όπως όλα δείχνουν, κλείδωσε τελικώς ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες θα προβλέπει ανάπτυξη, για φέτος, της τάξης του 2,3%.
*** Η πρόταση θα κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο και θα ανατρέπει την αρχική πρόβλεψη του 1,8%. Πώς ονομάζεται αυτό στην ορολογία της οδού Νίκης; «Λευκή τρύπα».
*** Πως το μεταφράζουν τα (άλλα) υπουργεία; Σε… παροχές. Τουλάχιστον σ΄ αυτό ελπίζουν.