THEPOWERGAME
*** Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ετοιμάζονται για μεγάλο rotation σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τις επόμενες, διπλές, κάλπες. Παντού. Και στο επιτελείο του Μαξίμου.
*** Πρόσωπα που σήμερα θεωρούνται αναντικατάστατα θα αξιοποιηθούν σε υπουργικούς θώκους ή θα αποχωρήσουν γενικώς. Ιδία βουλήσει, πάντα.
*** Επίσης, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει μια κυβέρνηση με πολύ μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία απ’ ό,τι σήμερα, κυρίως από τη δεξαμενή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
*** Στη δεύτερη κυβερνητική θητεία, ωστόσο, δεν θα γίνουν και κάποια από τα κρίσιμα λάθη της πρώτης. Για παράδειγμα, rotation θα γίνει και κατά τη διάρκειά της. Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου.
*** Όπερ σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει η λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Που κυριάρχησε σ’ αυτήν τη θητεία.
*** Οι Αμερικάνοι, που αλλάζουν τους συμβούλους του προέδρου τους κάθε 24 μήνες (προχθές άλλαξε ο οικονομικός σύμβουλος του Μπάιντεν, επιλέχθηκε στέλεχος της Fed για τον ρόλο), κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
*** Προ τριών εβδομάδων θυμίζω ότι στον Λευκό Οίκο άλλαξε και ο chief of staff του προέδρου. Λογικό. Οι θέσεις αυτές προκαλούν μεγάλες τριβές και κατ’ επέκταση κόπωση.
*** Γι’ αυτό και χρειάζονται ανανέωση, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
*** Υπάρχει ενδεχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινωθούν και πιο ηχηρές μεταγραφές (σε σχέση με αυτές που ανακοινώνονται ήδη) από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, ευρύτερα;
*** Για να ρωτήσω συγκεκριμένα: υπάρχει ενδεχόμενο να ανακοινωθούν, προεκλογικά, ονόματα όπως αυτά των Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη ή Γιάννη Μανιάτη, για παράδειγμα;
*** Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι». Δεν το θέλει καμία από τις δυο πλευρές, σ’ αυτήν τη φάση, για τους δικούς της λόγους. Ακόμα και η περίπτωση Φλωρίδη, που υποτίθεται ότι ήταν η πιο προχωρημένη, δεν είναι της παρούσης.
*** Υπάρχει ενδεχόμενο κυβερνητικής αξιοποίησης όλων των παραπάνω, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ; Ο Μητσοτάκης, σε ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει ότι «ακόμα κι αν η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι μονοκομματική». Κρατήστε το αυτό.
*** Προς το παρόν, πάντως, οι προσχωρήσεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι «μικρομεσαίες».
*** Κι αφού είμαστε σε «γαλάζιο» προεκλογικό mood, να καταγράψω εδώ μια γκρίνια που ακούω από τους (κέντρο)δεξιούς. Σε τι αφορά; Στο γεγονός ότι φτάσαμε, σχεδόν, στο παρά πέντε των εκλογών και δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση ψηφοδελτίων.
*** Έστω τμηματική, όπως έγινε από τα άλλα κόμματα. Γεγονός που θεωρείται άδικο για τους νέους υποψηφίους, αφού δεν θα ‘χουν τον ίδιο χρόνο να κινηθούν προεκλογικά σε σχέση με τους παλιούς (και ήδη βουλευτές).
*** Βεβαίως, ο αντίλογος που εκφράζεται είναι ότι λίγο έως πολύ όλοι ξέρουν ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Άλλο, όμως, να τρέχεις με την επίσημη υποψηφιότητα εξασφαλισμένη κι άλλο με μια υπόσχεση.
*** Είναι και θέμα σχέσης με τους ψηφοφόρους.
*** Για έναν από τους πρώην, πλέον, ΠΑΣΟΚους που προσχώρησαν στη ΝΔ την περασμένη εβδομάδα ακούστηκε γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να είχε πάει στην Κουμουνδούρου, αντί να πάει στο Μαξίμου.
*** Γίνεται λόγος για αργά αντανακλαστικά και την γκρίνια την ακούει κυρίως ο Χρ. Σπίρτζης, που έχει αναλάβει το έργο της προσέλκυσης στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη.
*** Και κάτι ακόμα: κανείς από τους φίλους του Παύλου Πολάκη δεν βγήκε να τον στηρίξει στην τελευταία του περιπέτεια. Αντιθέτως, όσοι του μίλησαν τον συμβούλεψαν να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Όπερ και εγένετο.