THEPOWERGAME
*** Μπορεί η κυβέρνηση, ατύπως, να μεταθέτει για μετά τις εκλογές την απόφασή της για τον διαγωνισμό σχετικά με τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι διαγκωνισμοί στο παρασκήνιο σταμάτησαν. Αντιθέτως.
*** Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, προσεχώς. Πότε ακριβώς; Τον Μάρτιο, που θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Ντασό, στο Λοριάν, για να δει από κοντά την πορεία ναυπήγησης του «Κίμωνα».
*** Ποιος είναι ο τελευταίος; Μα η πρώτη απ΄ τις φρεγάτες τύπου Belh@rra, που παρήγγειλε το Πολεμικό Ναυτικό μας από τους Γάλλους. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει εκεί το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου. Δηλαδή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο των Βρυξελλών.
*** Εκτός απροόπτου, φυσικά. Γιατί αρχικά ήταν να πάει μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά λόγω του πολύ σφικτού προεκλογικού του προγράμματος και των υποχρεώσεών του, αναγκάστηκε να αναβάλλει την επίσκεψη.
*** Όταν θα πάει λοιπόν στη Λοριάν, οι Γάλλοι θα βρουν την ευκαιρία να του εξηγήσουν γιατί η Αθήνα θα πρέπει να επιλέξει (και) τις δικές τους κορβέτες, αντί εκείνων που προτείνουν οι άλλοι βασικοί ανταγωνιστές τους, στο συγκεκριμένο project. Δηλαδή, οι Ιταλοί της Fincantieri.
*** Πάμε παρακάτω.
*** Ακόμα συζητάνε στις Βρυξέλλες μια κίνηση που (δεν) έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας σχόλια. Ο λόγος αφορά στη μη συμμετοχή στην διάσκεψη της ευρω-αριστεράς.
*** Ως γνωστόν, συμμετείχε, ως παρατηρητής, στην αντίστοιχη των ευρω-σοσιαλιστών, αλλά μετά πήρε το αεροπλάνο κι επέστρεψε στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν πρόβαλε – και ποια – δικαιολογία, γι’ αυτή την απόφαση, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη.
*** Και μια και ο λόγος στις Βρυξέλλες, σε αεροπλάνα και συνόδους, να σημειώσουμε εδώ και το εξής: Η διαρροή που έγινε από …συγκεκριμένο κέντρο, σχετικά με το γεγονός ότι ο Τσίπρας ταξίδεψε στη βελγική πρωτεύουσα «οικονομική θέση», ενώ ο Ανδρουλάκης «business», είναι τουλάχιστον κακεντρεχής.
*** Γιατί, αυτοί που την κάνανε, αγνόησαν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα με το εγχειρισμένο πόδι του. Συνεπώς, χρειάζεται χώρο για να μπορέσει να ταξιδέψει.
*** Κατά συνέπεια, έτσι εξηγείται η επιλογή της θέσης. Όλα τα υπόλοιπα περί «λαϊκών παιδιών» και «business class» είναι απλά παραμύθια.
*** Και κάτι ακόμα που έρχεται «απ’ έξω». Κάτι παραπάνω από θετική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ξένη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει εμπράκτως την Τουρκία, όταν την χτύπησε το κακό των σεισμών.
*** Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που – και πάλι εμπράκτως – είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
*** Το γεγονός ότι η Αθήνα δείχνει τέτοια αντανακλαστικά, στην ανάγκη, είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο έξω. Πιστέψτε με.
*** Και κάτι σχετικό με το φράκτη στον Έβρο. Λοιπόν, σας έχουμε τη φόρμουλα για την έμμεση ενίσχυση της ΕΕ στην κατασκευή του. Λοιπόν: Η ΕΕ θα μας στέλνει λεφτά για τη σύγχρονη «επένδυση», σε κάμερες, ανιχνευτικά κ.λπ. – που είναι πανάκριβα – κι εμείς, με την εθνική συμμετοχή θα καλύπτουμε την βασική κατασκευή.
*** Δίκαιη μοιρασιά, δεν λέω. Που συν τοις άλλοις, δίνει και την πολιτική κάλυψη του project. Που επίσης είναι πολύ σημαντική.