THEPOWERGAME
*** Οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα τυχαία. Και καλό είναι όταν τους αντιγράφει κανείς, να το κάνει σωστά. Γιατί το γράφω; Προχθές ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλάζει τον chief of staff του Λευκού Οίκου. Πότε; Με τη συμπλήρωση ακριβώς δύο χρόνων από την ανάληψη της προεδρίας του.
*** Ο λόγος; Ο προηγούμενος «κάηκε». Επειδή η θέση είναι τόσο απαιτητική, δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν για… ταρζανιές και πασαλείμματα.
*** Στην Ουάσινγκτον το έχουν μετρήσει: Ακόμα και ο πιο ικανός chief of staff δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 24 μήνες. Γι’ αυτό και ο Μπάιντεν πήρε τη μεγάλη απόφαση, όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, και πριν απ’ αυτόν ο δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα και ούτω καθεξής.
*** Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Επειδή στην Ελλάδα το να αλλάξει ο αντίστοιχος chief of staff του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται περίπου έγκλημα καθοσιώσεως.
*** Αποτέλεσμα; Φαινόμενα σαν αυτά που ζούμε, ενίοτε.
*** Παρακολουθώ τους αναλυτές της γαλλικής SoGen, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κάνουν μερικές πολύ στοχευμένες (και πετυχημένες) προβλέψεις. Για παράδειγμα:
*** Είχαν πει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο, με μια έκδοση, για να μαζέψει χρήμα από την αγορά.
*** Την ώρα που πολλοί άλλοι έγραφαν για «μελέτη» και «προσεκτικές κινήσεις» κι άλλα σχετικά. Και όντως, ο ΟΔΔΗΧ βγήκε και με μια κίνηση κάλυψε περίπου το 50% των αναγκών του για φέτος!
*** Τι διαβάζω τώρα στις αναλύσεις της SoGen; Ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τέλη Ιανουαρίου, θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Αν τους βγει κι αυτό, θα τους παραδεχθώ.
*** Αν και μια αναβάθμιση της Fitch δεν θα μας εξασφαλίσει επενδυτική βαθμίδα, αφού υπολειπόμαστε δύο σκαλοπάτια, με βάση τη βαθμολογία της. Θα φτιάξει κλίμα όμως.
*** Εν όψει και της αξιολόγησης της S&P τον Απρίλιο, που θα είναι η κρισιμότερη όλων. Γιατί; Επειδή, με βάση τη δική της αξιολόγηση, υπολειπόμαστε ένα σκαλοπάτι.
*** Αν μας το δώσει, τότε η Ελλάδα αποκτά -επιτέλους- επενδυτική βαθμίδα ξανά. Και μάλιστα προεκλογικά.
*** Η Αθήνα προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Στις 21 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι γνωστό. Όπως είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, ο υπΕΞ των ΗΠΑ θα πάει επίσης Άγκυρα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.
*** Τι δεν είναι γνωστό; Ότι είναι πολύ πιθανό, στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, να γίνει και μια τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τις ΗΠΑ σε ρόλο παρατηρητή.
*** Πρόκειται για την περίφημη σύνοδο των «3+1», που έχει συνεδριάσει και στο παρελθόν, προκαλώντας την οργή των Τούρκων. Επειδή είναι ουσιαστική και έχει βάθος, επειδή οι Αμερικανοί δίνουν το «παρών» κι επειδή οι ίδιοι δεν περνούν ούτε «έξω από την πόρτα».
*** Αν τελικώς γίνει -και μάλιστα στην Αθήνα, όπως λέγεται, ή έστω στην Ιερουσαλήμ- το χτύπημα για τον Ερντογάν θα είναι μεγάλο. Και μάλιστα προεκλογικά. Θυμηθείτε το.
*** Σχετικό με τα παραπάνω: Σε κάθε περίπτωση, η εδώ παρουσία του Μπλίνκεν διαβάζεται ως έμπρακτη εγγύηση της Ουάσινγκτον ότι Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν σε εκλογές σε ήρεμα νερά.
*** Έτσι το διαβάζουν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Γι’ αυτό και οι απειλές του Τούρκου προέδρου έχουν πέσει έναν τόνο τελευταία. Πόσο καιρό έχουμε να ακούσουμε, για παράδειγμα, ότι θα… έρθουν νύχτα;