THEPOWERGAME
*** Γράφουμε (και ξαναγράφουμε) ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για να επιλεγούν οι ημερομηνίες των επόμενων (διπλών) εθνικών εκλογών είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
*** Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ταράξει την ηρεμία των μαθητών εκείνη την περίοδο. Οπότε, είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκειά τους δεν θα στηθούν κάλπες.
*** Πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές; Σημειώστε λοιπόν: 1-26 Ιουνίου. Διευκρίνιση: το πακέτο περιλαμβάνει και τα ειδικά μαθήματα. Για τα οποία δεν απαιτούνται μαζικά εξεταστικά κέντρα.
*** Άρα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να προκηρύξει κάλπες μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες, όταν τελειώνουν οι εξετάσεις των κυρίως μαθημάτων. Κι άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές αίθουσες ως εξεταστικά κέντρα.
*** Όμως και πάλι, θα ήταν μάλλον παρακινδυνευμένο να πάρει το Μαξίμου μια τέτοια απόφαση. Και δεν θα την πάρει.
*** Οπότε, 1-26 Ιουνίου είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Όλες οι άλλες ημερομηνίες -πιστέψτε με- είναι ακόμα ανοικτές.
*** Μια και ο λόγος στις επικείμενες κάλπες, να σας γράψω εδώ ότι «κάηκε» οριστικά ένα σενάριο που έπαιξε πρόσφατα. Αυτό περί «κυβέρνησης μειοψηφίας» ή «ειδικού σκοπού». Πώς;
*** Μαθαίνω ότι το ΚΚΕ, που θα ήταν ένας απαραίτητος κρίκος για να υλοποιηθεί (όχι συμμετέχοντας, αλλά δηλώνοντας ανοχή), το απέρριψε ασυζητητί. Και φρόντισε να το ξεκαθαρίσει, όπου δει.
*** Κι επειδή χωρίς την έστω έμμεση συμμετοχή του, το σενάριο δεν βγαίνει, σταμάτησε αυτομάτως και κάθε σχετική συζήτηση.
*** Τι πιθανότητες έχει τώρα; Υπό τις παρούσες δημοσκοπικές εκτιμήσεις, ανύπαρκτες. Για την ακρίβεια, θα πρέπει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνουν από κοινού κάπου 45%, για να έχει προοπτική.
*** Άρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν παίζει.
*** Σχετικό με τα παραπάνω: ακόμα κι αν έβγαινε όμως το σενάριο, δημοσκοπικά, με ποιο «κάλυμμα» θα μπορούσε να συσταθεί μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»;
*** Φαίνεται ότι αυτό δεν θα ήταν το βασικό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί φέρονται να είχαν εξετασθεί κάποιες πιθανές αιτιολογίες. Για παράδειγμα: της «αποκατάστασης της Δημοκρατίας».
*** Κάπως βαρύγδουπο και σίγουρα στον αέρα (η Δημοκρατία δεν… καταλύθηκε). Αν υπήρχε η διάθεση, όμως, και κυρίως η δυνατότητα, όλα θα μπορούσαν να γίνουν.
*** Αλλά…
*** Κι αφού είμαστε σε εκλογικό mood σήμερα, να συνεχίσουμε έτσι. Μαθαίνω ότι στην Κουμουνδούρου εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ένα-δυο ιστορικά στελέχη τους, που θα αποχωρήσουν από την ενεργό δράση, σε τιμητικές θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
*** Για παράδειγμα, ο Δραγασάκης, ας πούμε, αν πάρει τη μεγάλη απόφαση, θα μπορούσε να καταλάβει την τελευταία θέση του. Ο Δραγασάκης, όμως, μια και τον αναφέραμε, μου λένε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα στο τι θέλει να κάνει.
*** Διευκρίνιση: άλλο τι θα ήθελαν να κάνει στην ηγεσία του κόμματος. Η διαφορά είναι μεγάλη.
*** Αντιθέτως, οριστικά αποχαιρετά ο κυρ Αλέκος Φλαμπουράρης. Γι’ αυτόν δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Ούτε καν για τιμητική θέση. Εκτός κι αν γίνει καμία καραμπόλα κι ο Δραγασάκης αντιδράσει ή κατέβει τελικά υποψήφιος με σταυρό.
*** Σε αυτήν την περίπτωση, αν δεν υπάρχει άλλος για την τελευταία θέση του Επικρατείας, μπορεί να την καταλάβει ο «παππούς».
*** Όλα τα παραπάνω σάς φαίνονται λεπτομέρειες; Για ένα μεγάλο κόμμα, με ισορροπίες, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, πιστέψτε με, δεν είναι.