THEPOWERGAME
*** Ποιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα τελευταία «χαρτιά» που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απέλπιδα προσπάθεια που κάνει για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία; Αυτό της συσπείρωσης. Γύρω από το πρόσωπό του και την κεντρική εξουσία. Και πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος; Συνήθως μέσω μιας κρίσης. Προφανώς, όχι οικονομικής (αυτή δεν τον συμφέρει), αλλά εθνικής. Γι’ αυτό και η Αθήνα ανησυχεί μήπως στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο Ερντογάν κάνει τελικά αυτό που περιέγραψε πολύ παραστατικά την περασμένη εβδομάδα το Politico. Δηλαδή, προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, που κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων πού μπορεί να οδηγήσει. Εννοείται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό (αλλά, προς το παρόν, όχι αυξημένο). Κι εννοείται ότι οι συνεννοήσεις με ΗΠΑ (και όχι μόνο) είναι διαρκείς. Άλλωστε, κανείς, με εξαίρεση την Άγκυρα, δεν θέλει προβλήματα στην περιοχή. Όμως το ερώτημα παραμένει: μπορεί να ελεγχθεί ο απρόβλεπτος Ερντογάν, όταν βλέπει το φάσμα της εκλογικής ήττας να μεγαλώνει;
*** Αν όλα πάνε καλά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανηφορίσει και φέτος στις Άλπεις, με τελικό προορισμό το Νταβός. Ο στόχος, προφανής: Θα συμμετάσχει στο εκεί forum, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου.
*** Η προετοιμασία που έχει γίνει είναι καλύτερη από ποτέ. Το ίδιο και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί. Βοηθάει, βλέπετε, και η εμπειρία των προηγούμενων ετών. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός έχει κάνει εκεί μερικές από τις πιο χρήσιμες (κι αποδοτικές, όπως φάνηκε στη συνέχεια) συναντήσεις με μεγάλους ξένους επενδυτές. Αν κρίνουμε από την ατζέντα του, το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και φέτος. Έστω κι αν η χρονιά είναι εκλογική. Κι αυτό, όπως και να το κάνουμε, μετράει γι’ αυτούς που θα έχει απέναντί του…
*** Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της επιλογής του μεγάλου νικητή για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε. Είναι πιθανό η απόφαση να ληφθεί ακόμα και κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το 2023. Τα κουκιά, λίγο έως πολύ, είναι μετρημένα. Το παιχνίδι θα κριθεί μεταξύ της γαλλικής και της ιταλικής προσφοράς. Ποια απ’ τις δύο θα κερδίσει; Στο τέλος της ημέρας, τα κριτήρια είναι δυο: α) το γεωστρατηγικό και β) το οικονομικό. Ειδικά σ’ αυτό το τελευταίο προσθέστε κάτι ακόμα: ποιο από τα εμπλεκόμενα δύο ελληνικά ναυπηγεία, που έχουν έμμεση συμμετοχή στη διαδικασία, έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες. Ωστόσο, και ο γεωστρατηγικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός. Ειδικά σ’ αυτήν τη συγκυρία. Εξ ου και η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας.
*** Οι εκλογικές προτεραιότητες για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες. Οι πρώτες κάλπες θεωρούνται πολύ πιο κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας από τις δεύτερες. Γι’ αυτό και ό,τι γίνεται, αποφασίζεται προηγουμένως με βάση αυτόν τον γνώμονα. Για παράδειγμα: με βάση (και) αυτό το κριτήριο θα αποφασιστεί τελικά η ημερομηνία των εκλογών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους επιτελείς του πρωθυπουργού που υποστηρίζουν την Κυριακή των Βαΐων, επειδή πιστεύουν ότι πολλοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν να πάνε να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να παραμείνουν εκεί μέχρι και το Πάσχα.
*** Άρα, δυο (έξοδα) σε ένα. Υπάρχει όμως κι ο αντίλογος. Πόσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να μείνουν στα πατρογονικά εδάφη για μια ολόκληρη εβδομάδα ή και λίγο παραπάνω; Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος είναι ορατός: να μην πάνε να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή (αφού ούτως ή άλλως θα πάνε στο χωριό για το Πάσχα) και να ξαναπάνε στις δεύτερες κάλπες.
*** Για να αποφύγουν και τα έξοδα…