THEPOWERGAME
*** Το επόμενο δεκαπενθήμερο αποχαιρετά την Ελλάδα ο νυν Τούρκος πρέσβης. Διπλωμάτης χαμηλών τόνων, αφήνει πίσω του θετικές εντυπώσεις, υπό την έννοια ότι στο παρασκήνιο δούλεψε -όλη την τελευταία τετραετία- για «ήρεμα νερά».
*** Στη θέση του έρχεται ένα κορυφαίο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ονόματι Τσαγατάι Ερτζιγές, ο οποίος έχει τη φήμη του σκληρού.
*** Μια πηγή που γνωρίζει πολύ καλά από διπλωματικές ισορροπίες μού έλεγε πρόσφατα ότι «εύχομαι να μην αναπολήσουμε σύντομα αυτόν που φεύγει». Τι εννοούσε;
*** Ότι ο Ερτζιγές είναι μεν έμπειρος και υψηλόβαθμος στην τουρκική διπλωματική ιεραρχία, αλλά εξ αυτού του λόγου και πολύ πιο «βαθύ κράτος» σε σχέση με τον υπό αποχώρηση.
*** Ο οποίος περνά τις διακοπές του σε κάποιο νησί μαζί με τη σύζυγό του, μη θέλοντας να αποκαλύψει ποιο θα είναι το επόμενο πόστο του.
*** Σύμφωνα με μια εκδοχή, μπορεί και να αποχωρεί οριστικά από το Διπλωματικό Σώμα.
*** Ο τίτλος είναι -επιτρέψτε μου- βαρύγδουπος: «Με την πλάτη στον τοίχο: διαπραγματεύσεις για την κοινωνία και την οικονομία 2015-2019».
*** Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, που επιμελήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και περιλαμβάνει τις εμπειρίες του τότε οικονομικού επιτελείου από τις σχέσεις του με την Τρόικα (ή θεσμούς ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους αλήστου μνήμης εκπροσώπους των πιστωτών μας).
*** Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς να διαβάσει κι ολίγον παρασκήνιο, «πέφτει πάνω» σε τεχνοκρατικές αναλύσεις περισσότερο, παρά σε πολιτική (και παραπολιτική) περιγραφή της τότε κατάστασης.
*** Ας είναι. Ούτως ή άλλως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καλοτάξιδο.
*** Αν τελικώς μετρήσουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην οριστική επιλογή για το ναυπηγείο που θα αναλάβει την παραγγελία για τις κορβέτες, τότε φαίνεται ότι οι Γάλλοι της Naval έχουν προβάδισμα.
*** Αν μετρήσουν περισσότερο οι ανάγκες διάσωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, τότε το προβάδισμα έχουν οι Ιταλοί. Κι αυτό γιατί θα συνεργαστούν με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από εκείνα του Σκαραμαγκά (με τα οποία συνεργάζονται οι Γάλλοι).
*** Αυτή είναι η εικόνα σχετικά με την τελευταία μεγάλη παραγγελία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως μου την εξηγούν άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά το project.
*** Εύλογα, θεωρώ, μου γεννήθηκε η απορία: μα καλά, οι Ιταλοί δεν έχουν γεωπολιτική βαρύτητα στην περιοχή, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην Ελλάδα;
*** Λογική, νομίζω, και η απάντηση που μου δόθηκε: οι Ιταλοί δεν έχουν δείξει σημάδια ότι είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν τους τόνους στην Άγκυρα.
*** Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η αποχώρηση -χωρίς δεύτερη σκέψη- του ερευνητικού σκάφους της ΕΝΙ, προ ετών, από κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο, μόλις παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό.
*** Από την άλλη, όμως, και οι ανάγκες της Ελευσίνας είναι μεγάλες. Δύσκολη η επιλογή.
*** Και μια κι ο λόγος στους Ιταλούς, παρακολουθώ με έκπληξη, είναι η αλήθεια, τη μεγάλη συζήτηση στη Ρώμη για το spread των δεκαετών ομολόγων της σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
*** Το υψηλό του περασμένου Οκτωβρίου ακόμα προκαλεί θόρυβο σε κύκλους της ιταλικής πρωτεύουσας. Κατ’ άλλους, πανικό. Αλλά έχω μια απορία:
*** Τώρα κατάλαβαν στη Ρώμη τον ρόλο του Βερολίνου πίσω από τις αποφάσεις της ΕΚΤ; Τόσο καιρό δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου; ‘Η επειδή υπήρχε το «θύμα» που άκουγε στο όνομα «Ελλάδα» και κρύβονταν πίσω απ’ αυτό, όλα καλά;
*** Ενώ, τώρα, όχι…