THEPOWERGAME
*** Μαθαίνω ότι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ήταν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συνόδευε τον υπουργό Οικονομικών στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ. Κι όπως ήταν φυσικό, εκεί είδε επενδυτικό «κόσμο και κοσμάκη».
*** Το γεγονός κάνει πολλούς, εδώ στην Αθήνα, να πιστεύουν ότι κάτι ετοιμάζεται σε επίπεδο νέας έκδοσης από το ελληνικό Δημόσιο.
*** Εγώ, πάλι, πιστεύω ότι στον ΟΔΔΗΧ θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές πριν κάνουν μια τέτοια κίνηση. Οι καιροί δεν ευνοούν. Ακόμα κι όσοι έχουν ανάγκη τα λεφτά, το σκέφτονται δυο φορές.
*** Εμείς, από την άλλη πάλι, εξαιτίας της προνοητικότητας του ΟΔΔΗΧ (να τα λέμε αυτά), τέτοια ανάγκη δεν έχουμε. Συνεπώς, γιατί «να βάλουμε το κεφάλι στον τορβά»;
*** Για να καταλάβετε, είμαστε τόσο άνετοι, αφού είναι Οκτώβριος κι έχουμε καλύψει το 75% του φετινού προγράμματος. Οπότε, άσε τους άλλους να τρέχουν.
*** Γι’ αυτό, θα κάνω μια πρόβλεψη: Αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει σε επίπεδο ανανέωσης μιας παλιότερης έκδοσης. Έτσι και τις αγορές θα μετρήσουμε και τη δουλειά μας θα κάνουμε. Μπορεί και μέσα στο Νοέμβριο.
*** Κι αφήνουμε τις πιο γενναίες κινήσεις από τη νέα χρονιά.
*** Είπα παραπάνω για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και θυμήθηκα ότι στο περιθώριό της έγινε κι ένα κρίσιμο Eurogroup. Όπως μου έλεγαν από την ελληνική αποστολή, συνηθίζεται.
*** Τέτοιες ευκαιρίες, να είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών σε ένα μέρος, υπ’ αυτές τις συνθήκες, σπανίζουν. Οπότε, δεν πάνε χαμένες.
*** Τι συζήτησαν; Κυρίως, το ενεργειακό και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του. Μην γελιέστε. Δεν υπάρχει πιο κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Όλα τα υπόλοιπα μπροστά του είναι peanuts.
*** Διαπιστώνω ότι στην τελευταία, άτυπη, συνάντηση του απερχόμενου Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, με δημοσιογράφους, έγινε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης της έντασης, μεταξύ των δυο χωρών.
*** Για την ακρίβεια, έγινε προσπάθεια να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα. Και υποθέτω, ότι αυτή δεν ήταν απλώς μια πρωτοβουλία του εδώ επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αλλά εκτέλεση εντολής από το «κέντρο» του.
*** Η αίσθηση που αποκόμισαν, όσοι παρακολούθησαν το meeting, είναι ότι υπό όρους, πάμε για διάλογο.
*** Εγώ, ωστόσο, θα σταθώ και σε ένα άλλο σημείο της ενημέρωσης, που μου έκανε εντύπωση. Συγκεκριμένα, σ’ αυτό όπου η πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου χαρακτηρίσθηκε «καλή». Πάντα από τουρκικής πλευράς.
*** Μην υποτιμάτε τη στροφή, διότι περί στροφής πρόκειται. Είναι (πολύ) σημαντική.
*** Γενικότερα, τελειώνοντας η συζήτηση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποκόμισαν την εντύπωση ότι «ξαφνικά, σαν κάποιος να τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα…».
*** Έστω προσωρινά.
*** Και μια κι ο λόγος στα ελληνοτουρκικά, να προσθέσω εδώ και μια διάσταση που αν θέλετε την άποψή μου δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα. Ο λόγος αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, που ξεκίνησε.
*** Το πλοίο Levante Ferries, που θα «κάνει» τη γραμμή, θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 17.000 φορτηγών αυτοκινήτων ετησίως. Σ’ αυτό το νούμερο κάντε focus.
*** Ο λόγος; Θα είναι τόσο μεγάλη η οικονομία χρόνου και κόστους που θα πετύχουν οι τουρκικές μεταφορικές εταιρείες, που κινούνται δυτικά, ώστε στο μέλλον θα λειτουργούν ως τροχοπέδη για τουρκικούς πολιτικούς τσαμπουκάδες στην περιοχή μας.
*** Αν όλα πάνε καλά με τη γραμμή, εννοείται.