THEPOWERGAME
*** Κάποια στιγμή, από το Μαξίμου θα πρέπει να διευκρινίσουν αν και τι ενδείξεις έχουν για ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα.
*** Γιατί η έμμεση επίκληση αυτού του παράγοντα, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς το πώς, μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει.
*** Και δεν το γράφω τυχαία.
*** Το ωραίο είναι ότι (κι) αυτό το θέμα «έσκασε» σχεδόν την ίδια ώρα που διαρρέονταν – δεν ξέρω από πού ακριβώς – στην αγορά ότι «η Αθήνα κάνει κάποιες προσπάθειες να αποκαταστήσει κάπως τις σχέσεις με τη Μόσχα» και μάλιστα «παρακάμπτοντας το υπουργείο Εξωτερικών».
*** Μάλιστα…
*** Πόσα εκατομμύρια ευρώ «θα μοιράσει» αύριο βράδυ με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός; Πολλά, αλλά όχι τόσα όσα νομίζαμε έως πρόσφατα.
*** Βλέπετε, αυτή η ιστορία της ενεργειακής κρίσης, τους έχει κάνει όλους πιο μαζεμένους. Παράδειγμα;
*** Τελικώς, δεν θα εντάξει τους συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη στη λίστα των τυχερών που θα πάρουν τα αναδρομικά δώρα και τις επικουρικές.
*** Ο λόγος; Διπλός: Δεν αντέχεται το κόστος και δεν επιτρέπεται από τις Βρυξέλλες (επειδή ακριβώς δεν αντέχεται το κόστος).
*** Η αλήθεια είναι ότι το προσπάθησαν, αλλά δεν το κατάφεραν.
*** Μετά την επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων στελεχών που θα πλαισιώσουν το staff του πρωθυπουργικού γραφείου.
*** Μην περιμένετε μεγάλες (και πολλές) προσθήκες. Σημασία όμως έχει ότι θα γίνουν.
*** Μου λένε ότι ένας τομέας στον οποίο θα δοθεί έμφαση είναι αυτός των σχέσεων με τα ξένα Μέσα. Εκεί το τελευταίο διάστημα έγιναν αστοχίες, που στοίχισαν.
*** Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τη συνέντευξη – μαραθώνιο, της Κυριακής, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
*** Στο Μαξίμου περιμένουν ότι οι περισσότερες από τις ερωτήσεις θα αφορούν στην υπόθεση των υποκλοπών. Λογικό. *** Εκτιμούν, επίσης, ότι στη ΔΕΘ θα είναι μάλλον και η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει, τόσο μαζικά, την επικαιρότητα.
*** Συνεπώς, αν περάσουν τις εξετάσεις με επιτυχία, θα μπορέσουν να πάνε και παρακάτω.
*** Προετοιμάζονται, πάντως, με ψυχραιμία. Τα τελευταία γκάλοπ ήταν καταλυτικά, για να ανακτήσουν μέρος τουλάχιστον της εμπιστοσύνης τους.
*** Πόσα λεφτά διέθεσε το ελληνικό κράτος για τις κάθε είδους ενεργειακές (κι όχι μόνο) στηρίξεις/ενισχύσεις; Κρατήστε την αναπνοή σας: περί τα 13 με 14 δις ευρώ!
*** Κάπου εκεί υπολογίζουν το ποσό από το οικονομικό επιτελείο (που κρατάνε κι αυτοί την ανάσα τους).
*** Τα πακέτα των μέτρων έφτασαν στο 3,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και μου λένε αρμοδίως ότι είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.
*** Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι άλλο: Για πόσο καιρό θα μπορεί το κράτος να δίνει τόσα λεφτά; Γι αυτό, αν δεν δοθεί μια κεντρική λύση (πλαφόν;) σε επίπεδο ΕΕ, όλο αυτό το σκηνικό των ενισχύσεων, κάποια στιγμή, θα καταρρεύσει.
*** Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι επόμενες Σύνοδοι Κορυφής (τακτικές κι έκτακτες) θα είναι πολύ κρίσιμες.
*** Μου λένε ότι είναι πιθανό, τελικώς, τη συνολική πρόταση του ευρωπαϊκού νότου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να την «κατεβάσει» στο τραπέζι της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός.
*** Ο Μάριο Ντράγκι, που ήταν μέχρι πρότινος το φαβορί, αποχώρησε. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή τη στιγμή ο πιο πιθανός υποψήφιος.