THEPOWERGAME
*** Όσοι ξέρουν, επιμένουν εδώ και καιρό ότι ο επόμενος σταθμός του τουρκικού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα από τα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Με πιθανότερο όλων, το οικόπεδο 6. Η χθεσινή ανακοίνωση των Γάλλων της Total και των Ιταλών της ΕΝΙ, απλώς, επιβεβαίωσαν αυτή την «υποψία». Γιατί, απλά, ερμηνεύεται ως μια προσπάθειά τους να προλάβουν τους Τούρκους, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη δική τους ανακάλυψη εκεί. Στο 6 ήταν κοινό μυστικό ότι «κάτι» υπάρχει και μάλιστα ήταν απορίας άξιο το ότι δεν είχαν γίνει μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Τώρα ανακοινώθηκε ότι αυτό το «κάτι» είναι και μεγάλο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «τακτική του σκύλου», που… κατουράει το χώρο του, για να μην επιτρέψει σε κανέναν άλλον να τον διεκδικήσει. Θα μασήσουν οι Τούρκοι; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Διαβάστε παρακάτω…
*** Η Άγκυρα, μας λένε όσοι ξέρουν, «θα παίξει» σκληρά εθνικιστικά την ιστορία με το γεωτρύπανο και τις εργασίες του στην ανατολική Μεσόγειο, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εδώ στην Αθήνα όσοι ξέρουν λένε ότι μέχρι Οκτώβριο – Νοέμβριο θα εμφανίζεται συστημική επειδή θέλει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση των F – 16 της από τις ΗΠΑ. Μόλις το πετύχει, όμως, θα αλλάξει βιολί. Απόδειξη; Δείτε τι ονόματα φέρουν τα τρία συνοδευτικά πλοία του γεωτρύπανου: Των τριών παιδιών, τουρκοκυπριακής καταγωγής, που βρέθηκαν σκοτωμένα στην μπανιέρα του σπιτιού τους στην Κύπρο, τη δεκαετία του ’60. Πρόκειται για μια ιστορία από τις πιο σκοτεινές του κυπριακού ζητήματος, πάνω στην οποία «επενδύει» το πιο σκληρό εθνικιστικό κομμάτι του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό σας λέμε: Αυτή η ιστορία, μόλις τώρα αρχίζει. Και κάτι ακόμα, σχετικό…
*** Τι θα κάνει τελικά η αμερικανική ExxonMobil, με τα ελληνικά οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης; Μέχρι πρόσφατα, δεν έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις: Θα μείνει, θα φύγει; Ούτε τώρα απαντάει, βέβαια, αλλά σε ανύποπτο χρόνο έκανε μια κίνηση που μπορεί τελικά να σημαίνει πολλά. Τι; Αγόρασε το ποσοστό της Total, που αποχώρησε από εκεί, για τους δικούς της λόγους. Για την ακρίβεια, αγόρασε το ποσοστό που της αναλογούσε. Το υπόλοιπο πέρασε στα ΕΛΠΕ, που επίσης έχουν μερίδιο εκεί. Το συμπέρασμα, που προκύπτει, είναι εύλογο: Αν δεν είχε σκοπό «να τρυπήσει», όταν έρθει η ώρα, θα αδιαφορούσε. Ενώ τώρα… Σημαντική διευκρίνιση: Kι επειδή μιλάμε για αμερικανική πολυεθνική, θα το σκεφτούν δυο – και τρεις φορές παραπάνω, για να κάνουν τίποτα μαγκιές. Αυτά.
*** Απ’ αυτή την ιστορία των παρακολουθήσεων, να θεωρείτε δεδομένο ότι στο τέλος κάτι «θα βγει». Τι; Η ΕΥΠ θα αποκτήσει κανονικό πλαίσιο λειτουργίας. Όπως όλες οι υπηρεσίες, αυτού του τύπου, στον δυτικό κόσμο. Γιατί δεν πάει άλλο.
*** Θα γίνει ό,τι έγινε και με την Πολιτική Προστασία. Ήταν ένα εν πολλοίς ανοργάνωτο σύστημα, που κάθε χρόνο, εξ αυτού του λόγου, μετρούσε μεγάλες απώλειες. Υιοθετήθηκε ένα μοντέλο λειτουργίας και φέτος η εικόνα της ήταν διαφορετική. Γιατί φωτιές ξέσπασαν κι αυτό το καλοκαίρι, και μάλιστα πολλές, αλλά έσβησαν.
*** Αυτό θα γίνει λοιπόν και με την ΕΥΠ. Και το πιθανότερο είναι ότι στην περίπτωσή της θα εφαρμοσθεί – προσαρμοσμένο με τις αναγκαίες παραλλαγές – το μοντέλο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.