THEPOWERGAME
*** Τέλη Ιουλίου (κι όχι αρχές, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση) «θα βγει» τελικώς ανοικτά το τέταρτο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία από τη Νότια Κορέα. Και ήδη, στο ελληνικό Πεντάγωνο προετοιμάζονται από τώρα για εκείνες τις στιγμές. Το μόνο δεδομένο, στην παρούσα φάση είναι ότι οδεύουμε προς έναν …καυτό – κυριολεκτικά – Αύγουστο. Όλα θα εξαρτηθούν από του πού θα κατευθυνθεί και τι θα κάνει.
^^^ Το χειρότερο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει ότι θα αράξει κάπου νότια της Κρήτης κι εκεί θα ξεκινήσει έρευνες – υποτίθεται – για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Με την «εντολή» της κυβέρνησης της Λιβύης, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης τούρκο-λιβυκής ΑΟΖ, που υπάρχει μόνο στο …μυαλό της Άγκυρας. Το μεγάλο ζητούμενο, σ’ αυτή την περίπτωση, είναι: πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά;
### Ότι θα στείλει φρεγάτες στην περιοχή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θα πάνε, όμως, απλά να επιτηρούν τον χώρο ή αν προκληθούν θα κάνουν και κανένα «βήμα παραπάνω»; Κι αν ναι, ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό ή καλύτερα μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει; Δύσκολα, επιχειρησιακώς, ερωτήματα, που ωστόσο ζητούν επειγόντως απαντήσεις…
ΥΓ: Βεβαίως, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο, στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία να μην προκαλέσει τόσο πολύ – υπό την παρασκηνιακή πίεση, κυρίως, της Ουάσιγκτον – και να εξακολουθήσει να απειλεί κυρίως φραστικά. Βλέπετε ακόμα και ο Ερντογάν δεν θα ήθελε να θέσει εν αμφιβόλω τη φετινή τουριστική σεζόν για τη χώρα του, καθώς θα είναι μοναδική ευκαιρία να πάρει μια ανάσα οικονομικά…
ΥΓ 1: Αλλά, πάλι, αν επιλέξει την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, για να κάνει τσαμπουκάδες, πώς θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στα παράλια της Μικράς Ασίας; Γι’ αυτό, καλά κάνουν στο Πεντάγωνο και προετοιμάζονται. Ξέρουν αυτοί.
*** Για να συμπληρώσουμε το παραπάνω παζλ, να αναφέρουμε εδώ ότι σε περίπτωση που βρει εφαρμογή το σενάριο που περιγράφεται, κρίσιμος, εκ των πραγμάτων, θα αποδειχθεί ο ρόλος (και) των Iσραηλινών. Όχι σε επίπεδο στρατιωτικής εμπλοκής. Δεν θα την επιδιώξουν και δεν θα της τους ζητήσει κανείς. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι τρόποι για να συνδράμουν, αν θέλουν…
^^^ Όπως, για παράδειγμα, σε επίπεδο πληροφοριών. Τα συστήματα τους είναι μακράν τα καλύτερα της περιοχής κι ενδεχομένως τα καλύτερα παγκοσμίως. Και γι αυτό εξαιρετικά πολύτιμα, για όποιον έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο τους. Η εμπειρία της προηγούμενης έντασης με την Τουρκία, πριν από δυο καλοκαίρια – πιστέψτε μας – το πιστοποιεί.
*** Στο μεταξύ, μαθαίνουμε ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σκέφτονται να προλάβουν τους Τούρκους στη «γωνία» και να κάνουν αυτοί μια κίνηση που στην Άγκυρα σχεδιάζουν εδώ και καιρό. Περί τίνος πρόκειται; Θα καλέσουν όλους τους επικεφαλείς των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, προκειμένου να τους κάνουν μια αναλυτική περιγραφή των ανιστόρητων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή.
^^^ Η άποψη μας; Επιβάλλεται να το κάνουν. Γιατί «απέναντι» ο Tούρκος πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ξένους διπλωμάτες το Λευκό Παλάτι, για να τους πει ό,τι ιστοριούλες (εικονογραφημένες, με χάρτες δικής του παραγωγής) γεννάει το μυαλό διαφόρων στην Τουρκία αυτές τις ώρες.
### Συνεπώς, η Αθήνα θέλει να τον (τους) προλάβει. Και πολύ καλά θα κάνει. Η κατάσταση είναι κρίσιμη.