THEPOWERGAME
*** Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό αυτών που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Αθήνα. Και ζυμώθηκε, αρκούντως. Αρκούσε, όμως, μια προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες, για να «κοπεί» κάθε συζήτηση «μαχαίρι», που λένε.
^^^ Ο λόγος αφορά στην προοπτική της μείωσης των φόρων στα καύσιμα. Ακόμα και υπουργοί φλέρταραν με την ιδέα, ωστόσο, το απαγορευτικό της ΕΕ ήταν τόσο ηχηρό που δεν χρειάστηκε καν «δεύτερη κουβέντα». Και κάπως έτσι, το ενδεχόμενο σταμάτησε να υφίσταται, έστω και ως σενάριο.
### Παρόλα αυτά, μια στοχευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών στα καύσιμα ή της μείωσης του κόστους τους, μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει να αναμένεται. Κι αργότερα φέτος, ένα πιο οριζόντιο μέτρο. Αναλόγως και του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα δημιουργηθεί.
ΥΓ: Στο Μαξίμου διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τα ευρήματα των τελευταίων γκάλοπ, που πάνω από το 55% – 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο ΕΦΚ στα καύσιμα έπρεπε να έχει μειωθεί προ πολλού…
*** Έτοιμη από τον περασμένο Μάρτιο ήταν τελικά η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά επιχειρήματα για την κατάσταση στο Αιγαίο. Και τότε, γιατί άργησε τόσο πολύ να σταλεί;
^^^ Η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήθελαν να σπαταλήσουν αυτή τη θαυμάσια ευκαιρία σε ανύποπτο χρόνο. Κι απλώς περίμεναν μια καλή ευκαιρία, την κατάλληλη συγκυρία, ώστε να κάνει αίσθηση η παρέμβαση τους στη Νέα Υόρκη. Και το πέτυχαν.
### Αυτό που επίσης γίνεται τώρα γνωστό είναι ότι για τη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής, εκτός των ελλήνων νομικών, επιστρατεύθηκαν και συγκεκριμένοι ξένοι. Με ειδικές γνώσεις. Για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησής της από τουρκικής πλευράς. «Πιο δεμένη, δεν γινόταν» είναι η παρατήρηση που γίνεται ως προς το περιεχόμενο της.
*** Με την ευκαιρία, να σας πούμε και κάτι άλλο που φτάνει «στα αυτιά» της Αθήνας. Ότι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο των ανταλλαγμάτων που θα ζητήσει για να ανάψει πράσινο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα είναι και η αναγνώριση των Κατεχομένων στην Κύπρο.
^^^ Ότι την ιδέα έριξε στην Άγκυρα το καθεστώς Τατάρ κι ότι εννοείται πως στο «λευκό παλάτι» την συζητούν. Άλλωστε, η τακτική τους είναι γνωστή: Όσο πιο προκλητικές και μαξιμαλιστικές είναι οι απαιτήσεις τους για όλα τα θέματα, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών τους για το τι μπορεί να πετύχουν στο τέλος.
### Τους «έχει βγει» πολλές φορές στο παρελθόν. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσουν και τώρα;
ΥΓ: Ούτως ή άλλως, οι Τούρκοι κάτι ετοιμάζουν στα κατεχόμενα, ενόψει της θλιβερής επετείου της εισβολής τους στο νησί…
*** Πολύ, μα πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κυρίως ΝΑΤΟϊκή ακραιφνώς, αλλά κι αμερικανική ειδικώς. Προχθές «γέμισε ο τόπος» βρετανικά αρματαγωγά που παραλάμβαναν ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με όλο τον εξοπλισμό τους, μετά το τέλος άσκησης στα βαλκάνια.
^^^ Αυτό ακριβώς «τρελαίνει» τους Τούρκους. Παλιά, για να γίνουν όλα αυτά, έπρεπε να ανάψει το πράσινο φως η Άγκυρα για τη διέλευση από τον Βόσπορο. Τώρα, δεν τους ρωτά κανείς, γιατί απλά δεν τους χρειάζεται.