THEPOWERGAME
*** Μπορεί ο Τσαβούσογλου, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, να ξιφουλκεί κατά της Ελλάδας, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή απ’ ό,τι φαίνεται για τα τουρκικά συμφέροντα. Άλλο πώς παρουσιάζεται. Πάρτε για παράδειγμα, την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Από την Άγκυρα, διαφημίστηκε ως μεγάλη επιτυχία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, πόρρω απέχει. Απόδειξη;
^^^ Μολονότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τον συνοδεύει και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, τελικώς, δεν πήγε. Ο λόγος; Η Ιερουσαλήμ ενημέρωσε την Άγκυρα ότι δεν είναι ώριμο να υπογραφούν συμφωνίες ενεργειακού περιεχομένου μεταξύ των δυο χωρών. Μόνο που ο βασικός στόχος της τουρκικής αποστολής ήταν αυτός! Συνεπώς, η επίσκεψη από κάποια στιγμή και μετά άρχισε να εξελίσσεται, σχεδόν σε τουριστική.
### Βεβαίως, ο Τσαβούσογλου «πέταξε» κι από εκεί τις κορώνες του. «Αυτό που πρέπει όμως να καταλάβουμε εδώ στην Αθήνα είναι ότι δεν απευθύνονταν σε εμάς, αλλά κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό του ακροατήριο» μας διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές. Κι έχουν δίκιο. Αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ανηλεής και διαρκής προεκλογικός αγώνας, όπως και μια μάχη επιγόνων στην αυλή του Ερντογάν.
ΥΓ: Τόσο απλά…
*** Και στην ελληνική πλευρά; Όλα είναι ρόδινα στο ενεργειακό μέτωπο; Όχι, είναι και πάλι η απάντηση. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαν να είναι, αλλά φαίνεται ότι κάτι στραβώνει για τα καλά στο κομμάτι των ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκεί, ως γνωστόν, έχει προκύψει το πρόβλημα με την οριστική αποχώρηση της γαλλικής Total από την κοινοπραξία που ανέλαβε το project. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
^^^ Η Αθήνα πληροφορείται ότι και η αμερικανική ExxonMobil, που επίσης συμμετέχει στο σχήμα, τελικώς, σκέπτεται – κι αυτή – την αποχώρηση. Αν την αποφασίσει, το χτύπημα θα είναι κρίσιμο για το project. Γιατί, oκ, τα ΕΛΠΕ που είναι ο τρίτος εταίρος, πήραν το πακέτο συμμετοχής της Total. Αν φύγει, όμως και η Exxon, τι θα κάνουν; Θα πάρουν και το δικό της; Βγαίνει όμως έτσι το project;
### Γρίφος.
*** Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πάλι, έχει άλλα προβλήματα. Για την ακρίβεια, άλλες προθεσμίες. Μεταξύ αυτών, έως την 1η Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης. Γιατί να αναθεωρηθεί όμως; Επειδή θα πρέπει να ενταχθούν και projects τα οποία θα συνδεθούν με το REPowerEu.
^^^ Και δεν είναι καιρός τώρα, να αφήνονται λεφτά προς επένδυση να πάνε χαμένα…
*** Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί της Lockheed Martin άρχισαν τα πήγαινε – έλα στο ελληνικό Πεντάγωνο και για το πρόγραμμα – μαμούθ της εξαγοράς των αμερικανικών F-35 από την Πολεμική Αεροπορία μας. Με βασική πρόβλεψη τη συμμετοχή της ΕΑΒ στο project της παραγωγής τους. Εδώ, όμως, θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση:
^^^ Όποια συμμετοχή κι αν εξασφαλίσει η ΕΑΒ, σε καμία περίπτωση το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να χάσει την πλειοψηφία των μετοχών της. Λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα της.
### Αυτό το γράφουμε, γιατί υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για «σπάσιμο» της ΕΑΒ.
ΥΓ: Για την ιστορία, αν όλα πάνε καλά με τα F-35, τότε προγραμματίζεται η κατασκευή έξι αεροσκαφών ετησίως, έως ότου ολοκληρωθεί η παραγγελία και των 24, που θα προβλέπεται. Το θέμα είναι πότε θα γίνει η αρχή αυτών των παραδόσεων. Το 2028, το 2029 ή το 2030;