THEPOWERGAME
*** Άρχισε πάλι τις τσιγγουνιές η ΕΕ. Αναλύοντας τα επιμέρους κρίσιμα στοιχεία του RePowerEU, αυτό που διαπιστώνουν οι χώρες – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι ότι τελικά οι Βρυξέλλες δεν μοιράζουν χρήμα, αλλά δανεικά. Σε καλή τιμή (επιτόκιο) είναι η αλήθεια, αλλά δανεικά. Πάρτε για παράδειγμα τη «δική μας» περίπτωση. Εν προκειμένω:
^^^ Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν μόλις 1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις κι άλλα 7,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Για να προχωρήσει, υποτίθεται, στις απαραίτητες ενεργειακές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μόνο που έτσι, στην πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζεται η ενεργειακή κρίση. Μπαλώματα γίνονται και στο τέλος της ημέρας «αυγατίζουν» τα λεφτά τους στην ΕΕ. Αλλά έτσι, δεν γίνεται δουλειά
### Αν στα παραπάνω, προσθέστε και την έμφυτη φοβία της ελληνικής πλευράς (δημόσιο, τράπεζες) να διαθέσουν – μοιράσουν το χρήμα εύκολα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί κα να μην γίνει τίποτα ή να γίνουν ελάχιστα.
*** Οι φήμες στην αγορά επιμένουν. Ακόμα κι ως το τέλος του μήνα ή άντε το πολύ – πολύ στα μέσα του επόμενου, μπορεί να ανακοινωθεί η εξαγορά της Volterra. Οι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, είναι λίγο – πολύ γνωστοί, βασικά είναι δυο και η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει στην τελική ευθεία προς την εξαγορά. Λεπτομέρειες, προσεχώς.
*** Το ξέρατε ότι στην αμερικανική κεφαλαιαγορά υπάρχει και ο λεγόμενος «δείκτης του φόβου»; Είναι περισσότερο γνωστός με τον κωδικό VIX/CBOE και στην πραγματικότητα μετράει το άγχος της Wall Street για την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, φλερτάρει με τα επίπεδα του «30». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
^^^ Ότι αν πιάσει το «35», τότε το ενδεχόμενο των απανωτών sell off, θα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Προς το παρόν, υπάρχει (μερική έστω) ψυχραιμία. Συνεπώς τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα.
*** Αντιθέτως, η αγορά ήδη κρατά την αναπνοή της απέναντι στο πολύ πιθανό πλέον ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο λόγος απλός: Η χώρα εξάγει ετησίως περίπου 13,6 εκατ. τόνους σιτηρών μόνο στην Ευρώπη. Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως ηλιέλαιου και η έκτη καλαμποκιού και κριθαριού. Φέτος, λόγω της ρωσικής εισβολής, η παραγωγή είναι μηδενική, αλλά και η περισσότερη περσινή είναι ακόμα κλεισμένη στις αποθήκες, καθώς κόπηκαν οι δρόμοι (οδικοί και θαλάσσιοι) προς τα σύνορα. Συνεπώς, δεν μπορεί να εξαχθεί και απειλείται να καταστραφεί.
^^^ Το χειρότερο; Λόγω της μόλυνσης του εδάφους από τα πολεμικά υλικά, θα πάρει χρόνια, για να μπορέσει η γη να καλλιεργηθεί ξανά. Οπότε καταλαβαίνετε.
*** Πόσο κοντά βρίσκεται η πιθανότητα ύφεσης στην ΕΕ; Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, έφτασε στο 25%. Το ενδεχόμενο αυξάνει κατακόρυφα, σχεδόν από μέρα σε μέρα. Τα όποια «μαξιλάρια» ασφαλείας μειώνονται επικίνδυνα.
*** Μέσα στις επόμενες ώρες δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο της 14ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Τη βασική ιδέα βεβαίως την πήραμε χθες και ήταν πανηγυρική, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι λεπτομέρειες, γιατί, ως γνωστόν, εκεί κρύβεται συνήθως ο διάβολος.
^^^ Γιατί είναι ενδιαφέρον το συγκεκριμένο κείμενο; Επειδή, στην ουσία αποτελεί τον οδικό χάρτης της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης, που, αν όλα πάνε καλά, θα δρομολογηθεί ως τις 20 Αυγούστου.
### Για να δούμε…