THEPOWERGAME
*** Ο πρίγκιπας – διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του μήνα ή το αργότερα αρχές του επόμενου στην Αθήνα. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), όπως είναι διεθνώς γνωστός, θα συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του, απόδειξη ότι η επίσκεψη μόνο εθιμοτυπική δεν θα είναι. Αντιθέτως. Πρόθεση του Ριάντ, όπως μας μεταφέρεται, είναι να υπογραφούν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων, σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους. Από τον κατασκευαστικό έως τον τουριστικό. Αρκεί βεβαίως και η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη, για κάτι τέτοιο.
^^^ Δυο παρατηρήσεις:
1. Ο MbS σπανίως κάνει επισκέψεις στο εξωτερικό. Συνεπώς, η εξαίρεση που κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας, «κάτι» λέει. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποχρεώθηκε να τον επισκεφθεί ο ίδιος στο Ριάντ, για να του υποβάλλει τα σέβη του, μολονότι οι σχέσεις τους ήταν μέχρι πρότινος οικτρές. Και σε …ανταπόδοση, ο MbS έρχεται στην Αθήνα! Γεγονός που προκαλεί ήδη μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις (σε βάρος του Ερντογάν) στην Τουρκία, οι οποίες, προσεχώς, θα κορυφωθούν.
2. Η Αθήνα οφείλει να είναι προετοιμασμένη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενόψει αυτής της επίσκεψης. Για έναν απλό λόγο: Η ευκαιρία που της δίνεται, για να συνάψει συμφωνίες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, είναι μοναδική. Συνεπώς, επ’ ουδενί δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.
### Εδώ να σημειωθεί ότι τη σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει για πάρτη της και η Λευκωσία. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερχόμενος στην Αθήνα, ο MbS, θα κάνει μια στάση στην Κύπρο. Αν η πληροφορία επαληθευτεί, τότε το χτύπημα στον Ταγίπ Ερντογάν θα εξελιχθεί σε ταπεινωτικό. Και το χειρότερο γι’ αυτόν είναι ότι δεν θα μπορεί να μιλήσει, να αντιδράσει. Γιατί πήρε βοήθεια από το Ριάντ. Και δεν είναι καιροί τώρα να την ακυρώνει.
ΥΓ: Και κάτι ακόμα. Με την επίσκεψη αυτή, αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι αποστολές που αναλαμβάνει στο εξωτερικό ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρνουν αποτέλεσμα. Αρκεί να αξιοποιούνται σωστά από το αμέσως επόμενο επίπεδο, κάτω απ’ αυτόν. Δηλαδή, το υπουργικό.
*** Η Τουρκία, αργά αλλά σταθερά, μεταμορφώνεται σε πληγωμένο θηρίο. Η εικόνα που περιγράφεται παραπάνω, αν έρθει να προστεθεί στο χτύπημα που δέχθηκε από την εντυπωσιακή παρουσία Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς και μερικά άλλα επεισόδια που δεν είναι της παρούσης, προκαλεί αντιδράσεις από πλευρά της, όπως αυτή με το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Που έχει εξοργίσει ακόμα και παραδοσιακούς, πιστούς, φίλους της Άγκυρας, όπως, για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
^^^ Τι παζαρεύει στο παρασκήνιο η Τουρκία με όλη αυτή τη δυσανάλογη φασαρία που προκαλεί; Την αναβάθμιση των «απλών» F-16 της. Ούτε καν την αγορά της βελτιωμένης έκδοσης των viper. Κι εννοείται ότι δεν γίνεται καν συζήτηση για τα F-35. Αλλά και τα F-16 δύσκολα θα τα πάρει, αφού πρέπει να εξασφαλισθεί πρώτα η έγκριση της Γερουσίας. Αλλά, αν κρίνει κανείς από τα χειροκροτήματα που «πήρε» ο Μητσοτάκης, εκεί, μεσοβδόμαδα, κι αυτό το εγχείρημα θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο.
### Κι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του μεγαλοϊδεατισμού της Αγκύρας. Που αποφάσισε να ενεργοποιήσει την παραγγελία των S-400, να μην καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να απειλεί με βέτο (μόνη εναντίον όλων των υπολοίπων) τη Συμμαχία…