THEPOWERGAME
*** Επισκέψεις στα λεγόμενα «καλοκαιρινά» υπουργεία ξεκίνησε μεσοβδόμαδα ο πρωθυπουργός. Αρχής γενομένης από το Τουρισμού. Θα ακολουθήσει σίγουρα το Πολιτικής Προστασίας κι ένα – δυο ακόμα. Ο σκοπός; Προφανής. Στο Τουρισμού, ο Κικίλιας του εξήγησε γιατί το 2022 θα είναι 2019 και ενδεχομένως καλύτερο, στο Πολιτικής Προστασίας ο Στυλιανίδης θα του πει για το αν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα ζεστά βράδια του καλοκαιρού που έρχεται (και δεν θα καεί…).
^^^ Περιττό να σας πω ότι από το αν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των υπουργών του, θα κριθεί εν πολλοίς το αν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εκλογές το φθινόπωρο. Αν όλα πάνε καλά, ετοιμάστε βιβλιάρια (που τα θυμήθηκα!). Αν όχι, τότε πάμε – οριστικά – για την άνοιξη του 2023.
*** Το ρήμα «πιέζω» κλείνει σε όλους τους χρόνους η Ουάσιγκτον στους Ευρωπαίους εταίρους της για να ενισχύσουν με οπλικά συστήματα την Ουκρανία. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει προχθές το απόγευμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί επέμεναν να τους πει τι θα δώσει, αυτός επέμενε να απαντά ότι δεν έχει τίποτα διαθέσιμο και στο τέλος το μόνο που υποσχέθηκε είναι να ξαναδεί «τις αποθήκες», μήπως βρει τίποτα ανατολικοευρωπαϊκής κατασκευής, το οποίο θα μπορούσε να δώσει.
^^^ Πέραν τούτου, ουδέν.
*** Πόσο χρόνο θα χρειασθεί η Ελλάδα για να γίνει πραγματικά αυτάρκης από ενεργειακής πλευράς; Περίπου ενάμιση, με δυο χρόνια. Αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν οι σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου, που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο, για να λειτουργήσουν. Αν συνυπολογισθεί και η Ρεβυθούσα και αν στην εξίσωση προστεθεί και η ενεργοποίηση της υπόγειας θαλάσσιας αποθήκης στην Καβάλα, τότε θα μπορούμε και να …εξάγουμε, που λέει ο λόγος.
^^^ Το θέμα είναι τι γίνεται ως τότε. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε παντού στον κόσμο για πρόσθετες ποσότητες αερίου, αλλά δεν βρίσκουμε. Τελευταία, για παράδειγμα, φάγαμε μια άρνηση από το Ριάντ. Κι αν καμιά φορά βρούμε, οι τιμές είναι πανάκριβες…
### Στο μεταξύ, για να ξέρετε και η επανεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος. Οπότε; Συστήνεται υπομονή και προσευχή (μπας κι όλο αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή προσεχώς, τελειώσει…)
*** Μια κι αναφερθήκαμε παραπάνω στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει μια απορία που ακόμα δεν έχει απαντηθεί: Έχει «φορτωθεί» όλες τις αρμοδιότητες και τις απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του; Γιατί, τι νόημα έχει διαφορετικά να υπάρχει ένα ξεχωριστό υπουργείο, αν δεν διαθέτει όλα τα μέσα για να ανταποκριθεί;
^^^ Και τι θα γίνει με το ρωσικό Beriev-200 που φέτος δεν θα έρθει από τα μέρη μας; Θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο; Αν κι όσοι το δούλεψαν λένε ότι δεν ήταν ακριβώς και το πιο… εύχρηστο στις μάχες με τη φωτιά. Το ξέρατε ότι δεν μπορούσε να φορτώσει νερό από τη θάλασσα;
*** Μεγάλη κυβερνητική κρίση μαίνεται στα Κατεχόμενα. Το καθεστώς του Τατάρ κλυδωνίζεται, οι παραιτήσεις πέφτουν βροχή κι αν συνεχισθεί έτσι η κατάσταση δεν τον βλέπω καλά τον – υπερφίαλο – άνθρωπο του Ερντογάν.