THEPOWERGAME
*** Το τι γίνεται διεθνώς στις ενεργειακές αγορές δεν περιγράφεται. Όλοι έχουν βγει και ψάχνουν εναγωνίως για ποσότητες αερίου ώστε να καλύψουν τα αποθεματικά τους. Κι εννοείται ότι αυτοί που έχουν διαθέσιμες ποσότητες για να πουλήσουν δεν τις δίνουν… τζάμπα. Ακόμα και οι φίλοι.
^^^ Πάρτε για παράδειγμα την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έκλεισε μια συμφωνία για ποσότητες LNG από εκεί, αλλά είναι επιτυχία και μόνο ότι τις βρήκε. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να λέει ότι είναι και φθηνές. Γιατί απλά δεν είναι. Μεταξύ μας, δεν μπορείς και να έχεις την απαίτηση από μια χώρα σαν την Αίγυπτο να σου πουλήσει και (πολύ) φθηνά. Τι εννοούμε; Είναι απλό:
### Η Αίγυπτος έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο φανταστείτε σε ποια δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται. Οπότε, πώς θα πουλήσει φθηνά; Τώρα, μάλιστα, που βρήκε την ευκαιρία, κάπως, να ρεφάρει…
ΥΓ: Και για να μην νομίζετε ότι μόνον εμείς ενδιαφερόμαστε για το αιγυπτιακό LNG, να σας πούμε ότι πριν καλά – καλά κλείσουμε εμείς το τηλέφωνο για την παραγγελία από την Αλεξάνδρεια (από εκεί θα μας έρθει) «χτύπησαν» οι Bούλγαροι. Κι αμέσως μετά κι άλλοι, κι άλλοι…
*** Μια κι ο λόγος στο φυσικό αέριο, να σας ενημερώσουμε και για κάτι που μας μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες: Εκεί, οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ κάνουν φύλλο και φτερό τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι χώρες – μέλη της με την Μόσχα για την προμήθεια του. Έτσι ώστε να επανέλθουν, σε επίπεδο δικαστηρίων, για να αμφισβητήσουν τις υποχρεωτικές πληρωμές σε ρούβλια. Και να ζητήσουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, για παραβίαση συμφωνημένων.
*** Ποια θα είναι η υποχώρηση που σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο του κατώτατου μισθού; Προκειμένου να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, σχεδιάζει να ανεβάσει κι άλλο το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ανακοινώσει. Κάτι πήρε το αυτί μου για 8%.
^^^ Θυμίζω ότι η αρχική διαρροή έκανε λόγο για 6%. Όμως, μετά και την προχθεσινή παρέμβαση της ΓΣΕΕ και προκειμένου να αποδείξει ότι έχει «ανοικτά τα αυτιά» στην κοινωνία, η κυβέρνηση θα βάλει ένα «καπέλο» δυο μονάδων. Τουλάχιστον αυτό της εισηγούνται.
*** Οι ισραηλινοί όμιλοι που επενδύουν στο τουριστικό – ξενοδοχειακό μέτωπο είναι αποφασισμένοι «να σκουπίσουν» ό,τι αξίζει τον κόπο στην Ελλάδα. Προσοχή, όχι μόνο στην Αθήνα, όπου δεν έχουν αφήσει γωνία για γωνία που να μην την έχουν αγοράσει στο κέντρο της, για να την μετατρέψουν σε τετράστερο ή πεντάστερο, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς.
^^^ Σημειώστε:
Αγόρασαν κι ετοιμάζουν μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Σαρωνίδα, που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει από του χρόνου.
Αγόρασαν κι ανασκευάζουν το Ξενία της Κύθνου, το οποίο σκοπεύουν να το λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση. Πώς; Θα εκμεταλλευτούν τα διπλανά λουτρά και θα δουλέψουν με τον ιαματικό τουρισμό.
### Θυμίζουμε ότι στην πλατεία Ομόνοιας και στα πέριξ, ισραηλινές εταιρίες αξιοποιούν σχεδόν ό,τι παλιό διαθέσιμο κτίριο έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ασφαλιστικά ταμεία. Στη βάση μιας win – win συναλλαγής.
ΥΓ: Επειδή όμως τα διαθέσιμα ακίνητα εκεί, τελειώνουν, εξαπλώνονται. Είτε ανεβαίνουν προς την πλατεία Συντάγματος, είτε παίρνουν την οδό Αχαρνών. Και τα δυο τοπωνύμια δεν αναφέρονται τυχαία. Εννοείται…