THEPOWERGAME
*** Από χθες το μεσημέρι ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που όλα δείχνουν ότι μόνο εύκολη δεν θα είναι. Και στις 6 Απριλίου, οι συζητήσεις θα μπουν σε ακόμα πιο δύσκολη φάση, καθώς τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής τους.
^^^ Η συζήτηση εξελίσσεται έχοντας ως απώτερο στόχο το μεγάλο στοίχημα: Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο. Πόσο πιθανό είναι; Αν έθετε κανείς το ερώτημα αυτό αρχές του έτους, η απάντηση θα ήταν «πολύ». Σήμερα;
### Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και σ’ αυτό το μέτωπο. Λογικό. Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και κρίσιμες σε βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Αν η εμπλοκή τελειώσει σύντομα, τότε «κάτι» μπορεί να γίνει. Ενδεχομένως όχι έως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά σίγουρα μέσα στο τρέχον έτος. Αλλιώς…
*** Με την ευκαιρία, μας λένε ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα. «Επιτέλους», θα πρέπει να αναφώνησαν ανακουφισμένοι στο οικονομικό επιτελείο. Θα περίμενε κανείς ότι όλα θα έτρεχαν γρηγορότερα, αλλά ας όψεται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
^^^ Ακόμα και τώρα, όμως, θα είναι μια μεγάλη ανάσα για την χώρα και την προσπάθεια της να διατηρήσει ένα σοβαρό ρυθμό ανάπτυξης, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης.
### Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις τρεις – τέσσερις πρώτες χώρες της ΕΕ που θα δουν το χρώμα του χρήματος. Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τις υπόλοιπες.
*** Στο μεταξύ, το σκληρό πόκερ για τον καθορισμό νέων σκληρών δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ, μόλις ξεκίνησε. Σε ό,τι μας αφορά, εξελίσσεται στο γνωστό τρίγωνο Αθήνας – Βρυξελλών – Λουξεμβούργου. Οι διαθέσεις των Ευρωπαίων είναι και πάλι άγριες. Ο φόβος;
^^^ Ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί, για μια ακόμα φορά, ως «σκαλοπάτι» για να σταλεί μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αφορμή υπάρχει: Το δημόσιο χρέος, που έχει ξεφύγει. Υπολογίζεται στο 206% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς, διαμορφώνεται πάνω από τα 350 δισ. ευρώ. Ασύλληπτα νούμερα.
### Στην πραγματικότητα, πρόβλημα προς το παρόν δεν υπάρχει. Γιατί το δημόσιο χρέος είναι πλέον έτσι τακτοποιημένο – μετά την υπερδεκαετή καταιγίδα – που θα μας απασχολήσει ξανά σε βάθος δεκαετίας. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα. Τι θα γίνει, αν κάποιοι αρχίσουν ξανά να σπεκουλάρουν με την περίπτωσή του;
ΥΓ: Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα «θα χτυπήσει» κυρίως πάνω στις τράπεζες και στους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν να τακτοποιήσουν τις δικές τους τρέχουσες υποχρεώσεις. Άρα πρέπει να ξαναβγούν στις αγορές, αργά ή γρήγορα. Πώς όμως θα το κάνεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
ΥΓ 1: Ήδη, οι τραπεζίτες κάνουν μαύρες σκέψεις. Μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να αντλήσουν περί τα 4 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν οι αγορές ομαλοποιηθούν από το δεύτερο εξάμηνο, ποιος θα πρωτοβγεί, από Ελλάδα και εξωτερικό, για να αντλήσει κεφάλαια; Θα σημειωθεί τέτοιο …μποτιλιάρισμα , που όση πλεονάζουσα ρευστότητα κι αν υπάρχει, μια κόπωση, όπως και να το κάνουμε, θα υπάρξει…