THEPOWERGAME
*** Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήθελε πολύ να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ποια ήταν όμως η πρώτη του επιλογή; Η ημέρα του εορτασμού της Επανάστασης του 1821. Για πολλούς και ευνόητους λόγους. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό ήταν το αρχικό αίτημα που είχε κατατεθεί στην ελληνική πλευρά. Μόνο που…
^^^ Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε λίγες μέρες (για να μην πούμε ώρες) πριν από τον εορτασμό. Συνεπώς, το ελληνικό κοινοβούλιο δεν προλάβαινε να οργανωθεί για ένα τέτοιο – και τόσο σημαντικό – event. Κάπως έτσι, αντιπροτάθηκε στον ουκρανό πρόεδρο η ομιλία του, μέσω video wall, να γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Όπως και θα γίνει τελικά.
### Από την άλλη, μολονότι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά επισήμως, το Κίεβο όντως ζήτησε αντιαεροπορικά όπλα από την Ελλάδα αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο το αίτημα αφορούσε σε TOR-M1. Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες το αίτημα έκανε λόγο για τους (σχεδόν) παροπλισμένους S-300.
*** Είναι γνωστό ότι ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, πάνω στο άγχος του να αποδείξει ότι είναι «διεθνής παίκτης», προαναγγέλλει ραντεβού που ποτέ δεν γίνονται. Τελευταίο κρούσμα; Η «σίγουρη» συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που (εννοείται ότι) δεν έγινε.
^^^ Τι προαναγγέλλει τώρα; Επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ στην Τουρκία. Ενδιαφέρον. Γιατί, αν γίνει, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία πώς ό,τι θα συζητηθεί θα έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Περιττό να σας γράψουμε πόσο πολύ ενδιαφέρει αυτό την Ελλάδα.
### Θα γίνει όμως η συγκεκριμένη επίσκεψη; Μάλλον ναι. Πώς συνάγεται αυτό; Απ΄ το γεγονός ότι και πάλι ήταν ο Ερντογάν που είχε προαναγγείλει – σε ανύποπτο χρόνο – την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ στην Άγκυρα κι έγινε. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι και η επίσκεψη Μπένετ είναι κλειδωμένη.
ΥΓ: Κάτι τέτοιες στιγμές φαίνεται η απώλεια Νετανιάχου. Υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο ο τελευταίος να πήγαινε στην Τουρκία για να έχει την …ευκαιρία να τα πει με τον Ερντογάν; Όχι.
ΥΓ 1: Οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι το άνοιγμα τους στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις τους με εμάς. Και μπορεί να είναι έτσι. Σε μια εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας όμως, θα σταθούν στο πλευρά της χώρας μας, εμπράκτως, όπως την τελευταία φορά;
*** Αργά, αλλά σταθερά, συγκροτείται το εκλογικό επιτελείο πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Κυριάκο Πιερρακάκη, που όπως όλα δείχνουν θα είναι «το πρόσωπο» της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Προσθέστε στην ομάδα τον Θόδωρο Λιβάνιο κι άλλα δυο πρόσωπα, ενώ οι προσθήκες συνεχίζονται.
^^^ Οι φήμες λένε ότι τελικά ο Πιερρακάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, ακόμα κι αν αναλάβει τα καθήκοντα του εκπροσώπου της κυβερνητικής παράταξης καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Κι άρα δεν θα επιδιώξει την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ακόμα κι ως επικεφαλής.
### Αν το πράξει, θα είναι σωστή κίνηση, στρατηγικά. Γιατί άλλο το εκτόπισμα του εκλεγμένου με (πολλές) ψήφους στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας κι άλλο εκείνο του «διορισμένου».
ΥΓ: Το θέμα βέβαια από την άλλη είναι πως θα αντιδράσουν οι ανθυποψήφιοι του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…