THEPOWERGAME
*** Μια άτυπη τελετή παράδοσης – παραλαβής ετοιμάζεται για τα τέλη του μήνα στο Μαξίμου. Η μέχρι σήμερα διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, θα παραδώσει στη διάδοχό της, Άννα – Μαρία Μπούρα. Και κάπως έτσι, στο Μέγαρο ετοιμάζονται να γυρίσουν μια κρίσιμη σελίδα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η Σουρανή είχε αναπτύξει παρασκηνιακά πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα σε πολλές περιπτώσεις.
^^^ Και μόνο η ανοικτή γραμμή της με τον Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Ιδιαίτερα, στη διπλή κρίση του 2021 (Έβρος, Αιγαίο) έκανε πολλά, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Ακόμα κι αυτή η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αποδίδεται (ως προς την προετοιμασία της) εν πολλοίς σε αυτή την ανοικτή γραμμή, την οποία, τώρα, θα αναλάβει να συντηρήσει η διάδοχός της
### Η Άννα – Μαρία Μπούρα, ως όφειλε, εκπαιδεύτηκε για πάνω από ένα εξάμηνο δίπλα στη Σουρανή, πριν αναλάβει κι επίσημα το πόστο. Όπως γίνεται σε όλα τα οργανωμένα κράτη, για ένα τόσο ευαίσθητο πόστο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Θα πλαισιώνεται, όπως και η προκάτοχός της, από την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον, που επίσης θεωρείται καλό στέλεχος, από τους συμβούλους ασφαλείας του πρωθυπουργού και βεβαίως από το ΥΠΕΞ (αν κι ενίοτε, αυτή η τελευταία «γραμμή» παρουσιάζει παρεμβολές…)
ΥΓ: Η Σουρανή θα πάει στη Ρώμη, ως επικεφαλής της εκεί ελληνικής πρεσβείας.
ΥΓ 1: Η Μπούρα τα είπε κατ’ ιδίαν με τον Καλίν, στην Κωνσταντινούπολη, προχθές.
*** Μια κι ο λόγος σε πρεσβείες, σχέσεις και πρόσωπα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε εδώ κάτι που ακούσαμε και μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Ότι δηλαδή η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ήταν αυτή που ανέλαβε μια μεγάλη πρωτοβουλία για να προσελκυσθούν στην Τουρκία αμερικανικές επενδύσεις που αποχωρούν από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων.
^^^ Αν ισχύει, είναι εντυπωσιακό κι αποδεικνύει στην πράξη ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επαναφέρουν τους Τούρκους στο άρμα τους. Με κάθε δυνατό (οικονομικό) δέλεαρ. Για τον Ερντογάν, που δημοσιονομικά είναι στριμωγμένος άσχημα στη γωνία, παραμονές εθνικών εκλογών, αυτό είναι μεγάλο μπόνους.
### Εδώ, να αναφέρουμε και κάτι που μπορεί να μην σχετίζεται απευθείας με αυτή την πρωτοβουλία, αλλά με τον τρόπο του ενισχύει τη θεωρία της επαναπροσέγγισης. Τι αναφέρει; Ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, πήρε την στρατηγική απόφαση να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Τουρκία.
ΥΓ: «Ρίχνοντας» μάλιστα τους Βρετανούς, που θεωρούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή «δική τους» την επένδυση
ΥΓ 1: Βεβαίως, στην απόφαση αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι στο όλο project θα συμμετάσχει κι ένας (πολύ) μεγάλος τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος. Και τέτοιοι δεν υπάρχουν (τουλάχιστον στο μέγεθος των Κοτς), στην Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, πολλοί στην Βρετανία…
*** Και να κλείσουμε με σήμερα, με κάτι σχετικό. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω. Λοιπόν, μαθαίνουμε επίσης ότι παρασκηνιακά η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να «κουμπώσει» την Τουρκία και στα δυο πραγματικά μεγάλα ενεργειακά projects με προοπτική που εξελίσσονται στην περιοχή μας.
^^^ Ο λόγος αφορά στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και στο αντίστοιχο με το Ισραήλ.
### Οι διεργασίες εξελίσσονται, χωρίς τίποτα να είναι οριστικό, γιατί και οι δυο παραπάνω στόχοι έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Για προφανείς λόγους…