THEPOWERGAME
*** Πείτε τους προνοητικούς, πείτε τους μάγκες, πείτε τους τυχερούς, πείτε τους όπως θέλετε, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες εφοπλιστές (και) στα χρόνια που έρχονται θα εξακολουθήσουν «να τα βγάζουν χοντρά» εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, που πλήττει τον πλανήτη. Πώς;
^^^ Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή, ελέγχουν διεθνώς το περίπου 20% με 25% της χωρητικότητας του στόλου των βαποριών που μετακινούν LNG. Δηλαδή της ενέργειας του μέλλοντος μας. Κι αν συνυπολογισθούν και τα βαπόρια που χτίζονται γι αυτόν τον σκοπό στα ναυπηγεία όλου του κόσμου, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει ακόμα και στα απίστευτα επίπεδα του 30%
### Όπερ σημαίνει ότι ένα στα τρία, θα είναι ελληνικών συμφερόντων και πάλι. Όπερ σημαίνει και πάλι με τη σειρά του πως (και) το υγροποιημένο αέριο από ελληνικά πλοία θα περνά…
ΥΓ: Αλήθεια, θα μπορούσε κανείς ποτέ να σκεφτεί στρατηγικά, εδώ στην Αθήνα, πως θα μπορούσε η χώρα να βγει, έστω εμμέσως, κερδισμένη από αυτό το γεγονός; Έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς σοβαρά και διαχρονικά με αυτό το πλεονέκτημα;
ΥΓ 1: Πάντως, για να μην γκρινιάζουμε μόνο, οφείλουμε να παραδεχθούμε και κάτι ακόμα. Για πρώτη φορά ενδεχομένως, το ελληνικό κράτος φρόντισε να είναι τόσο πολύ προχωρημένο αναφορικά με μια μορφή ενέργειας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα λειτουργούν στο προσεχές διάστημα – αν όλα πάνε καλά – τρεις σταθμοί υποδοχής LNG. Όταν σε χώρες – μεγαθήρια, όπως η Γερμανία, δεν θα λειτουργεί κανένας.
*** Στα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανησυχούν πραγματικά και πολύ για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν οι πρώτοι (και οι τέσσερις) που τηλεφώνησαν στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, για να τον ρωτήσουν τι μέλλει γενέσθαι, σχεδόν από την πρώτη στιγμή του πολέμου. Λογικό, θα πούμε εμείς. Ξέρετε πόσα κεφάλαια υπολόγιζαν ότι θα αντλούσαν από τις αγορές μέσω των ομολόγων που θα εξέδιδαν προσεχώς; Περί τα 4 δισ. Κι αφορούν στην κάλυψη ανελαστικών υποχρεώσεων.
^^^ Τώρα, εννοείται ότι το παραπάνω σενάριο δεν το σκέπτονται ούτε ως αστείο. Έχετε δει που διαμορφώνονται τα επιτόκια; Σε …τοκογλυφικά επίπεδα. Όμως, από την άλλη, δεν έχουν και την πολυτέλεια του ελληνικού δημοσίου να περιμένουν μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. Οπότε; Πρέπει να βρουν εναλλακτικές. Αλλά πού να τις βρουν τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες;
### Υπάρχει βέβαια, πάντα, το ενδεχόμενο τα πράγματα στην Ουκρανία να ηρεμήσουν. Αλλά ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση ποιος εγγυάται ότι θα προλάβουν σε δυο τρίμηνα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) να καλύψουν τις ανάγκες τους; Δύσκολες εξισώσεις…
*** Τι «ωραίοι» που είναι αυτοί οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους (κυρίως οι Ολλανδοί, εν προκειμένω). Δεν φτάνει που δεν θέλουν καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωομολόγου, για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τώρα, πάνε να εμπλέξουν και το Ταμείο Ανάκαμψης (που ποτέ δεν χώνεψαν…) στην ιστορία.
^^^ Τι λένε; Να πάρουμε τα λεφτά που περίσσεψαν από την επιχείρηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και να τα δώσουμε στο Ταμείο για το ουκρανικό. Μόνο που κάποιος πρέπει να τους πει ότι:
Α) οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι ακόμα εδώ και θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα
Β) τα λεφτά που είναι διαθέσιμα εκεί δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», μετά τις ανάγκες που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή
Γ) το ένα Ταμείο είναι διαχειριστικό και το άλλο αναπτυξιακό
Και δεκάδες άλλα επιχειρήματα που εξηγούν γιατί δεν πρέπει να μπερδευτεί το ένα με το άλλο…