THEPOWERGAME
*** Το σχέδιο είναι σχετικά απλό στη σύλληψη κι ελπίζεται εύκολο στην υλοποίησή του. Ο λόγος αφορά στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης των χωρών – μελών της ΕΕ από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πώς (δείχνει ότι) θα δουλέψει, μετά και τις τελευταίες συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής κι εφόσον καμφθούν κάποια στιγμή οι γερμανικές αντιρρήσεις, που δεν επιτρέπουν ακόμα τη λήψη απόφασης; Προσέξτε:
Βήμα 1ο: Εκδίδεται ένα ευρωομόλογο γίγας. Δηλαδή, συνάπτεται κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός. Με πολύ χαμηλό επιτόκιο – δεν δανείζεται όποιος κι όποιος, αλλά ολόκληρη ΕΕ – αφού όλοι θα τρέξουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στο πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο των επόμενων ετών, μπορεί και δεκαετιών. Ειδικά σε περιόδους μεγάλης ρευστότητας, όπως η τρέχουσα, τέτοιες ευκαιρίες δεν πάνε εύκολα χαμένες. Γι’ αυτό και θα γίνει ανάρπαστο.
Βήμα 2ο: Τα λεφτά που θα συγκεντρωθούν (και θα είναι πάρα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ), θα πάνε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των χωρών – μελών της Ένωσης για ενέργεια κι άμυνα. Ας πάρουμε, εν προκειμένω, την πρώτη περίπτωση: Ενέργεια.
Βήμα 3ο: Για λογαριασμό της, θα στηθεί ένα νέο Ταμείο (κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, για την πανδημία), στο οποίο θα δοθούν «προίκα» τα λεφτά που θα του αναλογούν από το ευρωομόλογο. Κι αυτό θα κάνει τη μοιρασιά. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε μέλους της ΕΕ
Βήμα 4ο: Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται εναλλακτικά το ενδεχόμενο, αντί να χρηματοδοτούνται ξεχωριστά επιδοματικές πολιτικές ανά χώρα και κυβέρνηση, να μπει ένα πλαφόν τιμής στην ενέργεια. Εννοείται, διαφορετικό από χώρα σε χώρα, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μιας. Κι έτσι, το πρόβλημα να λυθεί πιο κεντρικά και πιο ελεγχόμενα – κατευθυνόμενα…
^^^ Με αυτά τα τέσσερα βήματα, που ακόμα εξετάζονται, εκτιμάται ότι το πρόβλημα, προσωρινά, θα λυθεί. Και θα κερδηθεί χρόνος για να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση στο γρίφο της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
### Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, για να γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να καμφθούν και οι τελευταίες αντιρρήσεις – δισταγμοί της Γερμανίας. Εκεί, υπάρχουν ακόμα κάποιες φωνές που λένε ότι «δεν θα πληρώνουμε εμείς το αέριο των φτωχών νοτίων». Ευτυχώς, όμως, είναι πλέον λίγες. Βλέπετε, στην κυβέρνηση Σολτς δεν υπάρχει πλέον «Σόιμπλε».
ΥΓ: Στην περίπτωση της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας, το πρόβλημα θα είναι πιο σύνθετο, ως προς τη λύση του. Για παράδειγμα: Που θα στρατοπεδεύει ο στρατός των 100.000 αντρών και γυναικών, που λέγεται ότι θα συγκροτηθεί; Πώς θα εκπαιδεύεται; Πώς θα στελεχωθεί; Και ποιος θα αναλάβει να κάνει τις εξοπλιστικές του προμήθειες; Όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να διερευνηθούν. Αλλά είναι θέμα χρόνου…
*** Κι αφού όλα κινούνται πλέον γύρω από το ουκρανικό και τις επιπτώσεις του, ένα ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι αυτό που αφορά στην πρόωρη εκκένωση της πρεσβείας μας στο Κίεβο. Ήταν αδικαιολόγητη και πόσο; Ρωτήθηκε το «κέντρο» πριν γίνει ή ήταν απόφαση του εκεί πρεσβευτή μας αποκλειστικά; Και by the book, μπορούσε να την κάνει, όπως την έκανε;
^^^ Οι πληροφορίες από το νεοκλασικό της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας λένε ότι δεν θα πέσουν κεφάλια με το καλημέρα, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν οι πρώτες διαρροές. Αντιθέτως, θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και στη βάση των αποτελεσμάτων της θα ληφθούν οι αποφάσεις
### Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα είναι και το πιο ένδοξο σημείο ορισμένων βιογραφικών, στο μέλλον…