THEPOWERGAME
*** Τυπικά, η αποχώρηση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, τις προηγούμενες ημέρες, είναι δικαιολογημένη. Ο εκεί πρέσβης της χώρας μας είχε το δικαίωμα να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, κρίνοντας με βάση την ασφάλεια του ίδιου και του προσωπικού της πρεσβείας μας.
^^^ Στην πράξη, όμως, προκάλεσε δυσαρέσκεια. Κι αυτό γιατί:
Α) Πίσω έμειναν χιλιάδες ομογενών, που είναι εγκλωβισμένοι, αλλά που παρ’ όλα αυτά θα ήθελαν να εξαντληθούν όλα τα μέσα για την ασφαλή απομάκρυνση τους από την φλεγόμενη Ουκρανία.
Β) Τα δυο προξενεία μας, σε Οδησσό και Μαριούπολη – που επίσης πολιορκούνται – παρέμεναν έως χθες ανοικτά, έστω και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ αυτό της Μαριούπολης, που οργάνωσε την επιστροφή στην Αθήνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ανοίξει ξανά, μόλις το κομβόι φτάσει στην Αθήνα.
### Σε ό,τι αφορά στο κενό που δημιούργησε η αποχώρηση της πρεσβείας από το Κίεβο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθεί να το καλύψει η πρεσβεία της Κύπρου στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μέχρι πριν από μερικές ώρες τουλάχιστον, η συγκεκριμένη πρεσβεία παρέμενε ανοικτή
ΥΓ: Τη δυσαρέσκεια τους για το πρόωρο κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο εκφράζουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους οι ομογενείς που μιλούν αυτές τις ώρες στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ στην Ουκρανία
ΥΓ 1: Τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε χωρίς εκπροσώπηση τόσο γρήγορα αυτές τις δύσκολες ώρες στο Κίεβο εξέφρασε και ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός.
ΥΓ 2: Στη Μαριούπολη, το προξενείο, για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθηκε τις τελευταίες στο κτίριο του ΟΑΣΕ εκεί. Από εκεί αναχώρησε το κομβόι. Ο πρόξενος, με βαθμό πρεσβευτή, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πόλη, θεωρείται, εκ του αποτελέσματος, εξαιρετική λύση. Και δήλωσε ότι θα επιστρέψει άμεσα στην Μαριούπολη.
*** Παραμένουν σε καθεστώς hold δυο από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις. Ο λόγος αφορά σε εκείνες των Ελληνικών Πετρελαίων και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Αρχικά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα, λόγω της εμπλοκής που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
^^^ Όλα δείχνουν ότι πάνε για τα τέλη του τρέχοντος έτους «και αν…».
### Πρέπει να φτιάξουν και οι τιμές στην αγορά. Αλλιώς, δεν έχει νόημα. Δεν πουλάς, απλά, για να πουλήσεις.
*** Υπάρχει και μια κατά κάποιον τρόπο θετική νότα στο χάος που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εξαιτίας της ρωσικής εισβολής; Υπό μια έννοια, ναι. Κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου, θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το (σοβαρό) ενδεχόμενο της παράτασης του ΡΕΡΡ.
^^^ Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον ως το τέλος τους έτους
### Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στις 10 του μηνός. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα «να περάσει» σε εκείνη της 24ης Μαρτίου, όταν η συνεδρίαση του ΔΣ θα επαναληφθεί.
ΥΓ: Κι έτσι, θα καλυφθεί το κρίσιμο χάντικαπ που υπήρχε για το μήνα Μάρτιο σε βάρος της Ελλάδας στην ΕΚΤ. Ποιο ήταν; Ότι αυτό το μήνα θα απείχαν των ψηφοφοριών στο ΔΣ τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από αντίστοιχες χώρες του ευρωπαϊκού νότου (του έλληνα και του κύπριου συμπεριλαμβανομένων)
ΥΓ 1: Οι Βορειοευρωπαίοι θα είχαν πλειοψηφία για να περάσουν όποια απόφαση ήθελαν. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, δύσκολα θα ανοίξουν το στόμα για σκληρές αποφάσεις. Η «φωτιά του πολέμου καίει τις αγορές» και θα είναι τουλάχιστον άκαιρο η ΕΚΤ να συζητά την ίδια ώρα για περικοπές…