THEPOWERGAME
*** Μην σας κάνει εντύπωση που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν επεδίωξε μια έστω σύντομη συνάντηση με το νέο Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Μόναχο, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια. Κι αυτό γιατί, μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά και των πολιτικών τους γραφείων, ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό μια πολύ πιο θεσμική (και ουσιαστική) συνάντηση των δυο. Όπου θα ειπωθούν πολλά, για πολλούς…
^^^ Συνεπώς το τετ α τετ και ο απλός χαιρετισμός στο Μόναχο δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Ζυμώνεται κάτι εντυπωσιακό. Απλώς, συστήνεται υπομονή.
### Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του ουκρανικού ζητήματος, να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που σας είχαμε γράψει εδώ, ήδη από το ξεκίνημα αυτής της περιπέτειας. Ότι δηλαδή η Μόσχα δεν επιφυλάσσει κανέναν ιδιαίτερο διαμεσολαβητικό ρόλο στην Άγκυρα. Ανεξάρτητα του τι υποστηρίζονταν «απέναντι».
ΥΓ: Ο Πούτιν το ξεκαθάρισε σε όλους, με τον τρόπο του: Συνομιλεί μόνο με τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ. Άντε να δώσει και κανένα μικρό credit στον Γερμανό καγκελάριο, λόγω Nord Stream 2. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει τίποτα και κανένας (ούτε Μακρόν…)
*** Μετά το Πάσχα θα λήξει η θητεία του νυν Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στην Αθήνα. Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι άλλο καλοκαίρι ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα μας δεν θα κάνει. Ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον.
^^^ Επίσης είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά για διακοπές, σε κάποιο νησί. Και για να δει κάποιους από τους πολλούς φίλους που έκανε όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα.
### Για την ιστορία, ξέρετε ποιος είναι πλέον ο dean των ξένων πρεσβευτών στην Αθήνα και μάλιστα εδώ και κάμποσο καιρό; Ο Κύπριος. Είναι ο μακροβιότερος, του Πάιατ συμπεριλαμβανομένου.
*** Τι προβλέπει το plan b της κυβέρνησης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε περίπτωση που οι Ρώσοι το τερματίσουν στην Ουκρανία; Τα σενάρια που «έπεσαν» όλο το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων του Μαξίμου ήταν πολλά. Το πιο ρεαλιστικό από αυτά;
^^^ Λοιπόν, με τη βοήθεια και των Αμερικανών, θα προχωρούσαμε σε αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου από Αλγερία, Κατάρ, αλλά και τις ΗΠΑ. Μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας. Μια κατ’ αρχήν προσέγγιση είχε γίνει.
### Θα επιτυγχάνονταν η κάλυψη; Και πάλι δύσκολο. Για τον απλό λόγο ότι η χώρα μας καλύπτει μέσω των εισαγωγών από τη Ρωσία το 55% των αναγκών της.
ΥΓ: Άσε που και οι τιμές στις οποίες θα γίνονταν αυτές οι εισαγωγές θα ήταν …απίστευτες. Συμβόλαια της τελευταίας στιγμής βλέπετε (δηλαδή, της ανάγκης) και σε συνθήκες πολύ – πολύ ιδιαίτερες (δηλαδή δύσκολες) διεθνώς.
*** Ακόμα το συζητάει η αγορά: Μα κρατικοποίηση τράπεζας; Ο λόγος αφορά στη γνωστή ατάκα Πολάκη, για την «δεύτερη φορά Αριστερά» και πως την φαντάζονται ορισμένοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
^^^ Τρόμαξαν ακόμα κι ένας – δυο τραπεζίτες που εξακολουθούν «να ακούν» με… καλή διάθεση όσα λέγονται από την Κουμουνδούρου. Και επιβεβαιώθηκαν, ταυτόχρονα, όλοι εκείνοι που πιστεύουν -και λένε σε κάθε ευκαιρία- ότι μπορεί τα χρόνια, από τους πειραματισμούς του 2015, να πέρασαν, όμως κάποια μυαλά εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένουν ίδια κι απαράλλακτα…