THEPOWERGAME
*** Η πρώτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, με το δεκαετές ομόλογο, στέφθηκε από επιτυχία, αλλά με αστερίσκους. Ως γνωστόν, το επιτόκιό του ήταν τσιμπημένο και μπορεί από τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών να ισχυρίζονται πως «τηρουμένων των συνθηκών, ήταν επιτυχία», ωστόσο υπάρχει το αντικειμενικό γεγονός της απόδοσης. Που δεν μπορεί να παραβλεφθεί…
^^^ Όπως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα μπορεί να «αγριέψουν» ακόμα περισσότερο. Για αυτό, ήδη, ετοιμάζεται η επόμενη κίνηση. Σε τι θα συνίσταται; Αυτή τη φορά, κατά πάσα πιθανότητα, έχει πέσει στο τραπέζι η επιλογή της λύσης του reopening. Ενδεχομένως γιατί, υπό τις παρούσες συνθήκες, κρίνεται πιο ασφαλής.
### Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εξετάζεται, εν προκειμένω, είναι «να ανοίξει» το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021. Με στόχο, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Πότε θα γίνει η κίνηση; Άγνωστο, αλλά αν κρίνει κανείς ότι όλος ο φετινός ομολογιακός προγραμματισμός είναι εμπροσθοβαρής, δεν θα αργήσει.
ΥΓ: Το πιθανότερο είναι ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχει προλάβει να εκδοθεί κι άλλο ένα 10ετές ομόλογο.
ΥΓ 1: Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ και μετά θα ισχύει μόνο η διαβεβαίωση της Λαγκάρντ με το γνωστό whatever it takes. Πέραν τούτου, ουδέν.
*** «Αποκαλύφθηκαν» λοιπόν τα δυο μεγάλα projects στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Το πρώτο, που πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα, ήταν αυτό της Viva Wallet με την JP Morgan. Το δεύτερο, ωστόσο, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο ουσιώδες στο μέλλον, έμεινε εν πολλοίς στη σκιά.
^^^ Αφορά στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού τεχνολογικού κόμβου (hub) της Sitecore στην Αθήνα, μέσα στο 2022. Μάλιστα, η αμερικανική πολυεθνική, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού «διαχείρισης ψηφιακής εμπειρίας», θα προχωρήσει και στην πρόσληψη 100 στελεχών πληροφορικής. Από την ελληνική αγορά, πάντα.
### Η Sitecore, που έχει την έδρα της στον Σαν Φρατζίσκο και είναι δημιούργημα ενός Ελληνοαμερικανού, του Steve Tzikakis, θα υλοποιήσει στην Ελλάδα, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Σχετικά έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός.
ΥΓ: Ήδη, έχει εξαγοράσει την ελληνική τεχνολογική startup εταιρία Moosend, πέρυσι τον Μάιο και συνεχίζει…
*** Κι αφού ο λόγος σε κινήσεις στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, να σας ενημερώσουμε και για κάτι ακόμα: Μας λένε ότι επίκειται και η ανακοίνωση μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εταιρίας του κλάδου. Περιμένουμε να την ακούσουμε (κι αυτήν…).
*** Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της νέας προέδρου της Ευρωβουλής που δεν έχει φωτιστεί αρκούντως. Ο λόγος αφορά στα όχι και τόσο φιλικά συναισθήματά της απέναντι στην Τουρκία. Στο παρελθόν η Ρομπέρτα Μέτσολα έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για την πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή.
^^^ Το γεγονός είναι εντυπωσιακό, για έναν επιπλέον λόγο: Η Μάλτα, απ’ όπου προέρχεται, κρατά φιλοτουρκική στάση σχεδόν σε όλα τα φόρα.
### Η Μέτσολα, όμως, δεν είναι σε αυτή τη γραμμή. Ποτέ δεν ήταν. Αρκεί μια ματιά στην εναρκτήρια ομιλία της, στο Στρασβούργο, για να πεισθεί κανείς για του λόγου το αληθές.