THEPOWERGAME
*** Ποια είναι η σύσταση του Μαξίμου προς υπουργούς, για τις τηλεοπτικές κι άλλες δημόσιες εμφανίσεις τους; Μην προτρέχετε. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει δυσαρέσκεια για συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, που με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους αναιρούν πολιτικές, ωστόσο, από την άλλη δεν μπορούν να μην τους αναγνωρίσουν το γεγονός ότι «τουλάχιστον βγαίνουν και μιλάνε και δεν κρύβονται για να μην χαλάσουν την δημόσια εικόνα τους».
^^^ Γιατί, όπως μας μεταφέρεται, εκνευρισμός υπάρχει και για εκείνους που αποφεύγουν να μιλήσουν για την πανδημία, τις επιπτώσεις της και την ανάγκη να γίνουν θυσίες απ’ όλους, για να ξεπερασθεί η κρίση.
### Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα έχετε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες μέρες κάποια στελέχη που τις προηγούμενες μέρες δεν άφηναν κανάλι για κανάλι και ραδιόφωνο για ραδιόφωνο, έχουν αποσυρθεί. Τους έχει γίνει σχετική σύσταση, βλέπετε.
*** Μια και μιλάμε για αποσύρσεις κι αυτοπεριορισμούς, να σας ενημερώσουμε ότι και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να αποφύγει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ με τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για έναν πολύ απλό, πολιτικό, λόγο:
^^^ Έχει αντιληφθεί ότι την επομένη, θα διαβάσει και θα ακούσει ό,τι μπορεί να φανταστεί «περί συγκλίσεων», είτε με τον έναν είτε με τον άλλον. Και ξέρει ότι αυτό, σε αυτή τη φάση, δεν τον συμφέρει με τίποτα.
### Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη κάποιοι έκατσαν και μέτρησαν πόσες φορές ανέφερε το όνομα «Μητσοτάκης» και πόσες το όνομα «Τσίπρας». Για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.
ΥΓ: Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να τους πει ούτε «καλημέρα», που λέει ο λόγος.
*** Και στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι γίνεται; Εκεί ο πρόεδρος Τσίπρας αντιλαμβάνεται πλέον τον ρόλο του περισσότερο ως γεφυροποιού των πολλών διαφορετικών τάσεων, παρά ως του απόλυτου κυρίαρχου, που παίρνει τις αποφάσεις. Με δυο λόγια, η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα «εποχή 2015».
^^^ Η περίπτωση της Αυγής και των χειρισμών που έγιναν για να παραμείνει η εφημερίδα ανοικτή, αλλά και η στροφή των 180 μοιρών για το θέμα της εκλογής του προέδρου από τη βάση, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Και περιγράφουν ως ανάγλυφο την περίπλοκη εικόνα που επικρατεί στους πάνω ορόφους του κτιρίου της πλατείας Κουμουνδούρου.
*** Κι αφού είμαστε στο χώρο της σκληρής πολιτικής, να σας μεταφέρουμε και μια εκτίμηση που μας έγινε αρμοδίως για το θέμα «ανασχηματισμός». Συγκεκριμένα, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει «καθίσει» οριστικά (όπως ελπίζεται), θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
^^^ Όσοι μπορούν να ερμηνεύσουν τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν πως αν αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα λάβει υπόψη του δυο κριτήρια:
Α) Επειδή δεν θα γίνει άλλος πριν τις εκλογές, θα είναι κατά κάποιο τρόπο εκλογικός. Όπερ σημαίνει ότι θα επιχειρήσει ένα επιπλέον άνοιγμα προς τον χώρο του Κέντρου, για να περιορίσει τις διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της διπλής κάλπης, που θα στηθεί είτε το φθινόπωρο του 2022 είτε την άνοιξη του 2023.
Β) Επειδή δεν είναι υπέρ των ριζικών αλλαγών, κι αυτός ο ανασχηματισμός δεν θα έχει δομικές ανατροπές. Περισσότερο, θα έχει τη λογική ενός φρεσκαρίσματος της ομάδας, λίγο πριν το τελικό παιχνίδι της. Ο κορμός δεν πρόκειται να αλλάξει.
ΥΓ: Κι επίσης, να θεωρείται δεδομένο ότι στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος θα υπάρχουν και πάλι κάποιες εκπλήξεις. Οι πρώτες σκέψεις, ήδη, γίνονται.