THEPOWERGAME
*** Ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που προκαλούν μαύρες σκέψεις στην Κουμουνδούρου; Μη βιαστείτε να αναφερθείτε σ’ αυτά που αφορούν στις προθέσεις ψήφου, στις αναγωγές τους και τα τοιαύτα. Εκείνο που τους προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στα περισσότερα των γκάλοπ, βαίνει μειούμενο.
^^^ Τι συνεπάγεται αυτό; Σε απλά ελληνικά, ότι το άλλοτε μεγάλο όπλο του χώρου, ο επικεφαλής του, αργά αλλά σταθερά, εξελίσσεται σε ένα είδος …βαριδίου. Πώς ερμηνεύεται; Προφανώς, έχει να κάνει με την σχεδόν απόλυτη ταύτιση του με την – όχι και τόσο πετυχημένη – περίοδο συγκυβέρνησης της χώρας (με τον Πάνο Καμμένο). Και τα όποια αρνητικά της.
### Το στοιχείο αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες. Παρατηρείται δηλαδή ότι ενώ υπάρχουν πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν «γκελ» στην κοινή γνώμη, μόλις αναλαμβάνει να τις επικοινωνήσει ο κ. Τσίπρας, χάνουν. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει εύκολα απαρατήρητο.
ΥΓ: Όπως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του, στις περισσότερες των μετρήσεων, υπολείπονται εκείνων του κ. Ανδρουλάκη. Κι αυτό είναι ένα σημείο που δύσκολα θα αλλάξει στο μέλλον. Σύμφωνα με τους αναλυτές των γκάλοπ, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, κάποια στιγμή, μπορεί και να διορθωθούν, όμως εκείνα του προέδρου του θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα στο εξής. Για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης
ΥΓ 1: Η ιστορία θυμίζει έντονα την περίοδο 2008 – 2009, όταν ξεκίνησε να ανατέλλει το άστρο του νεαρού κι άφθαρτου, τότε, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα άργησε κάπως «να πάρει μπρος». Ο ίδιος όμως «έφυγε» πολύ γρήγορα προς τα πάνω. Χωρίς επιστροφή.
ΥΓ 2: Και κάτι ακόμα, που σημειώνεται αρμοδίως. Στην ηλικιακή επετηρίδα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας έπαψε πλέον να είναι ο νεότερος. Τη θέση αυτή κατέλαβε τώρα ο κ. Ανδρουλάκης. Αν μάλιστα ο πρώτος κάνει το συνηθισμένο λάθος του να τον υποτιμήσει (κι αυτόν), τότε θα το πληρώσει, πολιτικά, ακριβά (κι αυτό).
ΥΓ 3: Κι αν νομίζετε τέλος ότι όλα τα παραπάνω τα εξετάζουν και τα ερμηνεύουν μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, τότε κάνετε λάθος. Το ίδιο κάνουν – πιστέψτε μας – και πέριξ της Κουμουνδούρου. Γιατί εντός του κτιρίου, «όλα βαίνουν καλώς»…
ΥΓ 4: Εκεί ο αντίλογος που διατυπώνεται είναι ότι «κι επί Φώφης, όταν εξελέγη, οι Πασόκοι, μαζί με την τότε νέα πρόεδρο τους, ξεπετάχθηκαν, αλλά μετά έκατσαν». Κάποιος να τους πει ότι όμως ότι πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Με δυο λόγια «καμία σχέση».
*** Στο Μαξίμου πάντως έχουν άλλα προβλήματα για να ασχοληθούν, μεγαλύτερα. Όπως, για παράδειγμα, το πέμπτο κύμα της πανδημίας (ναι, καλά διαβάσατε, το πέμπτο), το οποίο χρονικά εντοπίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου. Και το οποίο θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, για πολλούς λόγους.
^^^ Ο σημαντικότερος από αυτούς, έχει να κάνει με τις ανθρώπινες δυνάμεις που έχουν απομείνει στα στελέχη του ΕΣΥ. «Ξύνουν τον πάτο», είναι η φράση που κολλάει καλύτερα, εν προκειμένω. Λογικό. Έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο που διαρκεί δυο χρόνια τώρα, με σχεδόν αμείωτη ένταση, και τα όποια περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα.
### Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο υποδομών, με κυριότερο θέμα εν προκειμένω τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Ούτε αυτές είναι ανεξάντλητες.
ΥΓ: Και βεβαίως, η υπομονή της κοινής γνώμης. Ισχύει ο ίδιος κανόνας. Και βρίσκει εφαρμογή παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο…