THEPOWERGAME
*** Ακούγεται οξύμωρο, αλλά απηχεί 100% στην πραγματικότητα. Ποια είναι το μεγαλύτερα όπλα της Ελλάδας, στην προσπάθεια της να παραμείνει υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ακόμα και μετά το τέλος του ΡΕΡΡ; Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Όχι, δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για την …σκληρή πραγματικότητα που καλούνται να διαχειριστούν οι «σκληροί» της Βόρειας Ευρώπης. Και εξηγούμαστε:
^^^ Οι τρεις συγκεκριμένες χώρες υποχρεώθηκαν τις προηγούμενες ώρες να ανακοινώσουν και να εφαρμόσουν, ενδεχομένως, τα πιο σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραδεχόμενες έτσι ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο ή για την ακρίβεια πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι πίστευαν κι εκτιμούσαν. Και κάπως έτσι, παρά τη θέλησή τους, προσθέτουν στη φαρέτρα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ένα πολύτιμο όπλο υπέρ των αδύναμων οικονομιών του Νότου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.
### Εν ολίγοις, το επιχείρημα έχει ως εξής: «Πώς μπορείτε να ζητάτε να αφήσουμε ακάλυπτη την Ελλάδα, όταν οι ίδιοι παραδέχεστε μέσω των πρωτοφανών μέτρων που λαμβάνετε ότι και η κρίση είναι πρωτοφανής;».
ΥΓ: Να ξέρετε ότι στο Βερολίνο πολύ θα ήθελαν, έως τις 16 Δεκεμβρίου, όταν το ζήτημα τεθεί επί τάπητος, να είχαν αποφύγει τα έκτακτα μέτρα. Διαπίστωσαν όμως ότι: α) δεν μπορούσαν και β) δεν άξιζε τον κόπο.
ΥΓ 1: Φανταστείτε τι είχε να γίνει αν αποκαλύπτονταν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» της πανδημίας στην Ευρώπη είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα. Αντί για την Ολλανδία…
ΥΓ 2: Βασικός σύμμαχος της Λαγκάρντ στις επιθέσεις, που παρ’ όλα αυτά αναμένονται, θα είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Με τον οποίο η Αθήνα – να ξέρετε – βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή.
ΥΓ 3: Τέλος, συγκρατείστε άλλη μια ημερομηνία: 3 Φεβρουαρίου. Για τότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Γιατί αν δεν ληφθούν αποφάσεις στις 16 Δεκεμβρίου, τότε αναγκαστικά οι εξελίξεις θα μετατεθούν για τότε.
*** Η πανδημία είναι ο ένας βασικός πονοκέφαλος του Μεγάρου Μαξίμου; Ποιος είναι ο άλλος; Η ακρίβεια. Και σωστά, γιατί στο πρωθυπουργικό γραφείο αντιλαμβάνονται ότι παρά τις όποιες επιδοτήσεις στο λογαριασμό του ρεύματος, αυτός θα έρθει φουσκωμένος. Και δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογούν για το πόσο πιο φουσκωμένος θα ήταν αν δεν σημειώνονταν η κρατική παρέμβαση. Γιατί ο καταναλωτής έχει εν προκειμένω μια και μοναδική σταθερά: τον περσινό λογαριασμό. Όλα τα υπόλοιπα δεν τον ενδιαφέρουν
^^^ Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα επιχειρήσουν, προσεχώς, να τον επιδοτήσουν περισσότερο. Πόσο; Αυτό εξετάζουν τώρα στο υπουργείο Ενέργειας. Μη νομίζετε πάντως ότι τα περιθώρια είναι ανεξάντλητα. Αντιθέτως. Ρωτήστε και το υπουργείο Οικονομικών, που «έχει σηκώσει πλέον τα χέρια ψηλά».
### Ωστόσο, στο Μαξίμου ξέρουν ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια. Κι αυτό γιατί η τσέπη είναι το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση άποψης στην κοινή γνώμη. Κι εν προκειμένω «θα πονέσει».
ΥΓ: Στην Ουάσιγκτον, think tank δημοσίευσε ανάλυση που υποστήριξε με δυο λόγια ότι η φθορά που θα υποστεί ο πρόεδρος Μπάιντεν εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, θα είναι ανεπανόρθωτη. Προσέξτε: Όχι μεγάλη, ούτε δύσκολα αναστρέψιμη, αλλά ανεπανόρθωτη
ΥΓ 1: Εννοείται ότι ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει για όλες τις δυτικές κυβερνήσεις που θα κληθούν να περάσουν από τις συμπληγάδες της ακρίβειας.