THEPOWERGAME
** Αυτό κι αν είναι ψάξιμο. Ο λόγος αφορά στον νέο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η θέση μετά την απομάκρυνση Λαζαρίδη, χηρεύει, αλλά, ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι διαδικασίες θα είχαν τρέξει γρήγορα, προκειμένου να γίνει άμεσα η αντικατάσταση, τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Τώρα λοιπόν οι νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα έχει ορισθεί πριν από το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου. Κι αναρωτιέται κανείς: Μήπως είναι (πολύ) αργά;
^^^ Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο έργο της αναζήτησης κι εξεύρεσης του κατάλληλου προσώπου, έχει αναλάβει η εξειδικευμένη εταιρεία Egon Zehnder, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές έχει ρίξει τα δίχτυα της κι εκτός ελληνικών συνόρων. Υποθέτουμε, ωστόσο, ότι σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, απλώς, αναζητά κάποιον ομογενή μάνατζερ, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο.
### Αν κρίνει κανείς, ωστόσο, από την καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία, τότε μάλλον δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί πρόθυμοι, αυτής της κατηγορίας, που θα ήθελαν να αναλάβουν αυτή την αποστολή.
ΥΓ: Στο μεταξύ, στο ΧΑ πολλά και διάφορα συμβαίνουν. Μεταξύ των οποίων και ορισμένα πολύ περίεργα. Όπως για παράδειγμα, εκείνη η σχεδόν απίθανη ιστορία με την εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής, που ακόμα δεν διευκρινίσθηκε πώς συνέβη. Αν και θα έπρεπε, νομίζουμε…
*** Πρόκειται για τον «άγνωστο Χ» στην άλυτη εξίσωση των πολλών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει (και) η Ευρωζώνη, εξαιτίας της γνωστής διπλής κρίσης (υγειονομικής και ενεργειακής) που ζούμε: Θα τα βρουν Λαγκάρντ και Λίντνερ; Κι αν ναι, πόσο καιρό θα τους πάρει για να το πετύχουν;
^^^ Από τη Φρανκφούρτη μας λένε ότι «ο Λίντνερ ασφαλώς και δεν είναι Σόιμπλε», διευκρινίζοντας πως ούτως ή άλλως «Σόιμπλε δύσκολα θα …ξαναγεννηθεί». Ωστόσο, όμως, σπεύδουν να διευκρινίσουν «και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας γεράκι είναι και μην τρέφετε αυταπάτες επ’ αυτού». Το ζητούμενο ωστόσο είναι μέχρι πόσο μακριά είναι αποφασισμένος να φτάσει;
### Για την ακρίβεια, το ερώτημα διατυπώνεται διαφορετικά: Μέχρι πού θα του επιτρέψει η πρόεδρος της ΕΚΤ να φτάσει, αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός από την οποίο προέρχεται; Γιατί, διαφορετικά, έχει τα φόντα να κάνει μεγάλες αγριάδες…
ΥΓ: Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος στην κορύφωση της υπερδεκαετούς ελληνικής κρίσης, αναρωτιόνταν, μεταξύ άλλων, μέχρι πότε ο μέσος Γερμανός πολίτης θα σώζει τους Έλληνες κι άλλα τέτοια, πολλά όμορφα.
*** Μια και παραπάνω γράφουμε για καθυστερήσεις, αναφορικά με την ΕΧΑΕ, να σημειώσουμε εδώ και μια άλλη διαδικασία που δεν πάει ακριβώς «με 100». Ο λόγος αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στην έγκριση των νέων αρμοδιοτήτων του, που ακόμα εκκρεμούν.
^^^ Η αλήθεια είναι, εν προκειμένω, ότι η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης εντοπίζεται στην πλευρά των δανειστών. Είτε έτσι, πάντως, είτε αλλιώς, το ερώτημα παραμένει: Γιατί; Επίσης ζήτημα γεννάται και ως προς το αν αυτή η καθυστέρηση πάει πίσω -και πόσο- την μετεξέλιξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
### Η αλήθεια είναι πως αυτό το τελευταίο έχει πάρει το δρόμο του και η πορεία του δύσκολα θα αναστραφεί. Όμως, η εκκρεμότητα αυτή πάντα «θα βρίσκεται εκεί», σαν ανοικτή πληγή. Δημιουργώντας θέματα. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή, θα πρέπει να κλείσει.