THEPOWERGAME
*** Όσο θα πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 16ης Δεκεμβρίου, τόσο θα «αγριεύει» το θρίλερ για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για εκείνη τη μέρα, δεν αποφασίσει την πλήρη κάλυψη των ελληνικών ομολόγων, τότε ετοιμαστείτε για:
Α) αύξηση των αποδόσεων των τίτλων της χώρας, σε όλες τις προθεσμίες και
Β) ακριβότερη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο, σχεδόν από την επόμενη μέρα
^^^ Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια αδιόρατη αίσθηση ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, με κάποιον τρόπο, θα τα καταφέρει και θα διατηρήσει την Ελλάδα υπό τη σκέπη της, έστω και χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Μέσω ενός προγράμματος – γέφυρα, που θα αρχίσει να ισχύει από την άνοιξη, όταν θα λήγει το ΡΕΡΡ. Πρόκειται για το περίφημο ΡΤΡΡ, για το οποίο, ωστόσο, ελάχιστα γνωρίζουμε. Το πιθανότερο όμως – και το χειρότερο μαζί – είναι ότι μάλλον ελάχιστα γνωρίζουν γι’ αυτό και στη Φρανκφούρτη. Οπότε από εδώ και κάτω αρχίζει να εξελίσσεται το θρίλερ, που σας γράφαμε παραπάνω
### Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα άλλο ενδεχόμενο. Στην πραγματικότητα, το ΡΤΡΡ να είναι …μισό ΡΕΡΡ. Τι εννοούμε; Κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ένα σενάριο που υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ από την άνοιξη και μετά θα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα μόνο μέσω της επανεπένδυσης όσων λήγουν, αλλά όχι μέσω νέων εκδόσεων. Θα είναι λύση, αλλά μισή. Κι ως γνωστόν, οι μισές δουλειές καμιά φορά είναι οι χειρότερες.
ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά η ΕΚΤ να φανεί γενναιόδωρη απέναντι μας
*** Ονομάζεται Ρόμπερτ Χάμπεκ και είναι η επόμενη μεγάλη ελπίδα μας. Γιατί; Ανέλαβε υπουργός Οικονομίας στη νέα γερμανική κυβέρνηση, προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων κι όλα δείχνουν ότι θα είναι το αντίβαρο στο Βερολίνο του πολύ σκληρού φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, που είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών κι έχει τη φήμη του «μικρού Σόιμπλε».
^^^ Ο Χάμπεκ είναι για την ακρίβεια συμπρόεδρος των Πρασίνων, οπότε το πολιτικό του εκτόπισμα είναι αρκετό για να εξουδετερώνει τις ακραίες πρακτικές του Λίντνερ. Τουλάχιστον αυτό ελπίζεται στην Αθήνα. Σύντομα θα κληθεί και να το αποδείξει, στην πράξη.
### Για να έχετε μια εικόνα, ο Χάμπεκ, ως αντιπολίτευση, είχε αντιταχθεί μέχρι και στην παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στους Τούρκους, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας που έχει κάνει η Άγκυρα. Και το ζητούμενο είναι: Τώρα, ως κυβέρνηση, θα επιμείνει σε αυτή τη στάση ή θα προτάξει το δίκαιο των εργατών στο Κίελο, που είχε κάνει σημαία της η φράου Άνγκελα;
ΥΓ: Πίσω από αυτό το δίκαιο, κατά καιρούς, «κρύφτηκαν» διαφόρων ειδών συμφωνίες. Τις περισσότερες από τις οποίες αγνοούσαν βεβαίως οι ίδιοι οι εργάτες…
*** Πού θα μετρηθούν οι τουρκικές διαθέσεις για τσαμπουκάδες στην ανατολική Μεσόγειο, προσεχώς; Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζουν στο ελληνικό Πεντάγωνο κάνει λόγο για την κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς, όχι στο θαλάσσιο οικόπεδο 10. Στον «Γλαύκο», ως γνωστόν, θα επιχειρήσουν οι Αμερικανοί της ExxonMobil.
^^^ Οπουδήποτε αλλού όμως οι Κύπριοι αποφασίσουν να κατευθυνθούν, από κοινού με τρίτους, το πιθανότερο είναι ότι μπροστά τους θα βρουν τις τουρκικές φρεγάτες. Γι αυτό και η Λευκωσία δεν δείχνει σε αυτή τη φάση καμία διάθεση να προκαλέσει. Από τη στιγμή μάλιστα που το αμερικανικό γεωτρύπανο είναι αγκυροβολημένο ανοικτά της Λεμεσού και περιμένει να πιάσει δουλειά.