THEPOWERGAME
*** Το διατηρητέο της οδού Σταδίου, όπου στεγάζονταν το πολυκατάστημα Φωκάς, πριν οι υποχρεώσεις «πνίξουν» τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο λιανικής, ασφαλώς θα το ξέρετε. Σίγουρα, θα το έχει πάρει το μάτι σας να στέκεται αγέρωχο, πλην έρημο τα τελευταία πολλά χρόνια, στο αριστερό σας χέρι, κατεβαίνοντας προς την πλατεία Ομονοίας, από το Σύνταγμα. Φαίνεται λοιπόν ότι έρχεται η ώρα να ζωντανέψει και πάλι.
^^^ Μαθαίνουμε ότι – και αυτό – θα περάσει στον έλεγχο του ισραηλινού ξενοδοχειακού ομίλου Brown Hotels, για τον οποίο σας έχουμε ξαναγράψει, πρόσφατα, εδώ. Τι θα το κάνει; Σχεδιάζει να το μετατρέψει σε μπουτίκ – ξενοδοχείο. Μικρό, πολυτελές, στο κέντρο της πόλης, για ξεχωριστούς επισκέπτες.
### Η περίπτωση της Brown είναι ιδιαίτερη. Υπό την έννοια ότι σε αυτή τη φάση λειτουργεί ήδη τρία – τέσσερα ξενοδοχεία γύρω από την πλατεία Ομονοίας και ετοιμάζει άλλα τέσσερα – πέντε. Κι όλα αυτά, παράλληλα. Ανεξάρτητα από τις άλλες μονάδες που χτίζει σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
ΥΓ: Η περιοχή της Ομόνοιας όμως είναι εκείνη που φαντάζει στα μάτια των Iσραηλινών ξενοδόχων ως το νέο Ελ Ντοράντο. Γι αυτό και αγοράζουν σχεδόν ό,τι ακίνητο βρίσκουν διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή. Μετά το ανασκευάζουν, το καθιστούν ξανά λειτουργικό, το μετατρέπουν σε ξενοδοχείο και το δουλεύουν.
ΥΓ 1: Η χάρη τους εξαπλώθηκε μέχρι την οδό Λιοσίων, μας έχουν πει, αν και «ειδικεύονται» γύρω από τον στενό πυρήνα της Ομόνοιας, που θέλουν να την ξανακάνουν λειτουργική. Προφανώς, για να βγάλουν λεφτά, αφού εκτιμούν ότι κρύβει υπεραξίες, που σήμερα δείχνουν υποαξίες.
ΥΓ 2: Εννοείται ότι μπήκαν και στο παιχνίδι διεκδίκησης του ακινήτου των 21.000 τ.μ. όπου στεγάζονταν το πολυκατάστημα Μινιόν, στην Πατησίων. Αλλά δεν το πήραν.
ΥΓ 3: Επίσης ενδιαφέρον έχει κι ένα άλλο project, που λέγεται ότι θα «τρέξουν» στην περιοχή και για το οποίο σας έχουμε ξαναγράψει. Σκοπεύουν να αγοράσουν και ισόγεια καταστήματα πέριξ της πλατείας που θα τα ανασχεδιάσουν και θα τα επαναλειτουργήσουν, στο πλαίσιο της συνολικής και συντεταγμένης αναβάθμισης της Ομόνοιας.
*** Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη στο μέτωπο της πανδημίας; Να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται από τους 580.000 ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 60 ετών, στην Ελλάδα. Θεωρούνται – κι εν πολλοίς είναι – υγειονομικές «βόμβες», οι οποίες, αν αρχίσουν να «εκρήγνυνται» μαζικά, τότε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει.
^^^ Οι νέοι, που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, συνιστούν επίσης ένα πρόβλημα, αλλά εκτιμάται ότι είναι ταυτόχρονα πιο αντιμετωπίσιμο. Λόγω ηλικίας και αντοχών, μπορούν συνήθως να ξεπεράσουν πιο εύκολα τον ιό, όταν τους χτυπά την πόρτα. Οι μεγάλοι όμως; Αυτοί, συνήθως, καταλήγουν στις ΜΕΘ, όπου οι υποδομές, αν και πολλαπλασιάστηκαν από τη μέρα που «έσκασε» η πανδημία, δεν είναι ανεξάντλητες. Όπως και οι αντοχές του υγειονομικού προσωπικού…
### Εντύπωση προκαλούν επίσης στην κυβέρνηση και οι αντοχές των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Εκτός εργασίας, σε αναστολή πληρωμών, με τους συναδέλφους τους να πληρώνονται μπόνους κι αυτοί να επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Το θέμα, ωστόσο, είναι για πόσο ακόμα.
ΥΓ: Πάντως, δυνατότητες λειτουργίας και νέων ΜΕΘ, πλέον, δεν υπάρχουν. Στο εξής, θα μετατρέπονται σε κλίνες ΜΕΘ κατά του κορονοϊού άλλες κλίνες, θα επιστρατευτούν οι ιδιωτικές κλινικές και θα στηθούν νοσοκομεία εκστρατείας, αν χρειαστεί. Άλλη λύση, δεν υπάρχει…