THEPOWERGAME
***Το τι ακούγεται στην αγορά για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ και το άνοιγμά της στον χώρο των ΑΠΕ, μετά την πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, δεν περιγράφεται. Σενάρια επί σεναρίων, τα περισσότερα ευφάνταστα, που στηρίζονται πάνω στην εξής λογική βάση: Η επιχείρηση «θα αγοράσει και δεν θα φτιάξει», τώρα που έχει το χρήμα, για να προλάβει, αφού αντικειμενικά έχασε χρόνο. Τι υπάρχει λοιπόν διαθέσιμο στην αγορά; Αυτό, αυτό κι αυτό. Άρα, κάπου εκεί θα χτυπήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και όρια. Κι αυτό μπορούν να σας το διαβεβαιώσουν από κάποιες εταιρείες που υποτίθεται ότι είναι στόχοι. Συνεπώς, μην πιστεύετε ότι ακούτε και διαβάζετε…
^^^ Μια κι ο λόγος στη ΔΕΗ, πάντως, να σας γράψουμε ότι πέραν του ανοίγματος στις ΑΠΕ (κυρίως μέσω εξαγορών στα Βαλκάνια), θα επιχειρηθεί μία διεύρυνση της παρουσίας της και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Όχι, δεν θα αγοράσει κανένα πακέτο σε καμία εταιρεία. Απλώς, θα δώσει έμφαση στο δίκτυο των οπτικών ινών, που έχει ξεκινήσει. Και θα το διευρύνει. Μέσα στην επόμενη πενταετία, υπολογίζεται ότι θα επενδύσει γύρω στα 700 εκατ ευρώ σε αυτό το κομμάτι.
### Και πολύ καλά θα κάνει. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο και η μπίζνα είναι (πολύ) μεγάλη.
ΥΓ: Απ’ όλα όσα διαβάζετε τις τελευταίες ώρες για το άνοιγμα στις ΑΠΕ, βάση πάντως έχει το γεγονός ότι για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες και οι άκρες του ενός εκ των ξένων συμβούλων της Επιχείρησης. Τόσο εντός όσο και (κυρίως) εκτός συνόρων.
*** Οι Τούρκοι δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι και το αποδεικνύουν συνεχώς στην πράξη. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της συνδιάσκεψης για τη Λιβύη, που οργανώνει στο τέλος της εβδομάδας, στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ως γνωστόν, εκεί το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, Μέρκελ, Ντράγκι και για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης. Μέχρι σήμερα, η γερμανική προεδρία της ΕΕ απέκλειε την Ελλάδα απ’ αυτές τις μαζώξεις, για να μην στενοχωριέται η Άγκυρα. Τώρα, η Ελλάδα θα πάει, αλλά δεν θα πάει η Τουρκία.
^^^ «Παραδόξως» όμως και …όλως τυχαίως κινδυνεύει να μην πάει και η άμεσα ενδιαφερόμενη Λιβύη. Και να τιναχθεί η όλη ιστορία στον αέρα. Γιατί; Σχεδόν από το πουθενά, προκλήθηκε μεγάλη κυβερνητική κρίση στην Τρίπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να «φαγωθεί» η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από αυτή την αναταραχή κρύβεται τουρκικός δάκτυλος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου που διοικεί τη Λιβύη θεωρείται «άνθρωπος της», αυτός προκάλεσε την κρίση και τώρα όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει.
### Εδώ να αναφέρουμε ότι με τη συγκεκριμένη υπουργό, ο Έλληνας ομόλογός της είχε αναπτύξει καλές σχέσεις κι αυτό ήταν μειονέκτημα της. Ήταν επίσης αυτή, που μέσα στην Άγκυρα, είχε πει ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι που βρίσκονται στη χώρα της, πρέπει να φύγουν. Ε, από τότε, είχε μπει στο μάτι των Τούρκων.
*** Αναφερθήκαμε παραπάνω στο αυριανό ταξίδι του Μητσοτάκη και δοθείσης της ευκαιρίας να προσθέσουμε ότι το πρόγραμμά του, προσεχώς, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η επίσκεψη στο Παρίσι, θα είναι μονοήμερη. Όπως μονοήμερη θα είναι και η επίσκεψη που ετοιμάζει για τις αρχές του επόμενου μήνα στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, από εκεί να ταξιδέψει κατευθείαν στη Μόσχα και πάλι για λίγες ώρες, για να συναντήσει το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
^^^ Χαρά στις αντοχές του…