THEPOWERGAME
*** Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ Βερολίνου – Φρανκφούρτης αναφορικά με την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, σε δημοσιονομικό επίπεδο. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κι από την άλλη το βαθύ γερμανικό κατεστημένο. Φανταστείτε να υπήρχε και κυβέρνηση στο Βερολίνο, τι θα γίνονταν.
^^^ Μας λένε λοιπόν ότι η Γαλλίδα διεμήνυσε στους Γερμανούς ότι «λόγο δίνει αποκλειστικά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο και όχι στη Μπούντεσταγκ, στο Βερολίνο». Γεγονός που τους εξόργισε. Το «βαθύ κράτος» του Βερολίνου απαιτεί άμεσα την αλλαγή του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η Φρανκφούρτη, με άμεση εγκατάλειψη μεθόδων τύπου έκτακτων QE κι άλλων ενισχυτικών μέτρων των ασθενών ευρωπαϊκών οικονομιών. Προς το παρόν, η ΕΚΤ αντιστέκεται. Το θέμα όμως είναι για πόσο θα μπορεί ακόμα
### Από τη στιγμή που ο ευρω-πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4%, τα περιθώρια που έχει είναι μικρά. Γι αυτό κι απαιτείται η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το Παρίσι, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, που βρίσκονται «στην ίδια πλευρά». Όσο ακόμα είναι καιρός. Δηλαδή, όσο το Βερολίνο θα βρίσκεται σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά. Ιδιαίτερα αν οι Φιλελεύθεροι πάρουν στη Γερμανία το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και υπό σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, ο Σόιμπλε, σ’ αυτή την περίπτωση, θα φαντάζει …λευκή περιστερά.
*** Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πλευρά του Ιταλού ακτοπλόου Γκριμάλντι επιμένει πως δεν συντρέχει κανείς λόγος ανταγωνισμού, σε περίπτωση που η Attica Συμμετοχών περάσει – κι αυτή – στον όμιλό του. Και ότι ετοιμάζει μια πρόταση που υπολογίζεται σε πάνω από 300 εκατ ευρώ, αν κι όποτε η Τράπεζα Πειραιώς ανοίξει τον κύκλο των διεργασιών για την πώληση της εταιρείας
^^^ Εννοείται ότι η αγορά πληροφορείται τις άγριες προθέσεις του Ιταλού και ετοιμάζεται. Τα νούμερα, πάντως, είναι πολύ μεγάλα και δεν αποκλείεται η κατάσταση να «αγριέψει» ακόμα περισσότερο όσο θα φτάνει η d-day. Πού θα φτάσουν τα χτυπήματα σ’ αυτή την περίπτωση; Άγνωστο.
### Διευκρίνιση 1η: Η Πειραιώς δεν έχει πει τίποτα (ούτε έχει διαρρεύσει) σχετικά με τις προθέσεις της αναφορικά με την Attica Συμμετοχών. Συνεπώς, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα δοθεί το σήμα της αφετηρίας
### Διευκρίνιση 2η: Από την πλευρά Γκριμάλντι φέρεται να διαρρέεται πώς αν χρειασθεί, μπορεί να ενδιαφερθεί μόνο για συγκεκριμένες γραμμές της Attica. Προκειμένου να ξεπεράσει πιθανή εμπλοκή για θέματα ανταγωνισμού.
*** Τελικά, τους είδε (σχεδόν) όλους κατά την εδώ τετραήμερη παραμονή του ο Πρεμ Γουάτσα. Τον πρωθυπουργό τον είδε. Μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο (Πατέλη) και τον στενό του συνεργάτη (Σκέρτσο). Τους δυο καθ’ ύλη αρμόδιους οικονομικούς υπουργούς (Σταϊκούρα και Γεωργιάδη) επίσης. Εννοείται ότι τα είπε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (Στουρνάρα), αλλά και με όλους τους μεγάλους επιχειρηματίες – πελάτες της Eurobank (που αποτελούν το …μισό ΑΕΠ της).
^^^ Ενδιαφέρον, εν προκειμένω, έχει τι εντύπωση αποκόμισαν αυτοί από τη συνάντηση μαζί του. Ότι πρόκειται για έναν πολύ – πολύ αισιόδοξο άνθρωπο, αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, περισσότερο κι από αυτούς τους ίδιους. Λογικό, προσθέτουν. Από τη στιγμή που έχει επενδύσει περίπου 1 με 1,5 δισ ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, δεν θα μπορούσε να μην είναι…
### Θα επενδύσει κι άλλα; Άγνωστο. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του.