THEPOWERGAME
*** Κυκλώστε αυτές τις ημερομηνίες στο ημερολόγιο σας. Θα σας χρειαστούν, για να εκτιμήσετε καλύτερα τις επικείμενες πολιτικές και δημοσιονομικές εξελίξεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Α) Στις 22 Οκτωβρίου, η S&P μια από τις τρεις μεγάλες του κλαμπ των οίκων αξιολόγησης παγκοσμίως, θα ασχοληθεί ξανά με την περίπτωση της Ελλάδας. Όπερ σημαίνει ότι θα ανακοινώσει το νέο rating της χώρας. Αυτή τη στιγμή, με βάση την υφιστάμενη αξιολόγηση της, η Ελλάδα υπολείπεται δυο επιπέδων για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Αν η S&P, τα κάνει ένα (όπερ σημαίνει αναβάθμιση), τότε η χώρα θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τον μεγάλο στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα!
Β) Στις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα μετά, τη σκυτάλη θα πάρει η έτερη μεγάλη του ίδιου κλαμπ, η Moody’s. Στην περίπτωση της, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς με το υφιστάμενο rating της, η Ελλάδα υπολείπεται τριών βαθμίδων, για τον μεγάλο στόχο. Αυτό, όμως, δεν μειώνει καθόλου την αξία της βαθμολόγησης που θα ανακοινώσει (κι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης).
^^^ Γιατί είναι κρίσιμες οι παραπάνω αξιολογήσεις; Διότι όσο πιο γρήγορα φτάσει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, τόσο περισσότερο μειώνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μια αλλαγή της υφιστάμενης επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ. Πόσο πιθανή είναι αυτή, με τη σειρά της; Αρκετά. Προς το παρόν, βεβαίως, στο εσωτερικό της ΕΚΤ υπερισχύει η άποψη που υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι κάτι παροδικό και σε δυο, το πολύ τρεις μήνες θα περάσει.
### Τι θα γίνει όμως σε αντίθετη περίπτωση; Τα έχουμε ξαναπεί. Τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνουν (ήδη η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και τρεις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες, έδωσαν το σήμα), οι αγορές θα πέφτουν και το χρήμα θα γίνεται δυσεύρετο και ακριβό. Σ’ αυτή την περίπτωση, με ένα δημόσιο χρέος – ρεκόρ, όπως το ελληνικό και χωρίς επενδυτική βαθμίδα, το να αναζητάς ασφαλές λιμάνι είναι μια (εξαιρετικά) δύσκολη επιχείρηση. Πιστέψτε μας.
! Είναι όλα μαύρα λοιπόν; Όχι. Για τον απλό λόγο ότι προς το παρόν, η κυρίαρχη άποψη στην ΕΕ είναι πως το φαινόμενο δεν έχει στοιχεία μονιμότητας, αλλά παροδικότητας, το έκτακτο QE της ΕΚΤ λόγω πανδημίας μάλλον οδεύει προς νέα παράταση και η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί στο τέλος να φτάσει και να ξεπεράσει το 7% φέτος. Υπάρχει τέλος κι ένα ακόμα «κρυφό» όπλο, που σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα.
!! Ο λόγος αφορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα γίνουν τον Απρίλιο. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα επιτρέψει ανατροπές στην πολιτική της ΕΚΤ έως τότε. Γιατί, κάτι τέτοιο, μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την επανεκλογή του. Κατά συνέπεια, θα ασκήσει πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και κατά συνέπεια, ως το Μάιο, μάλλον, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις (κι αλλαγές). Μετά όμως;
!!! Γι’ αυτό κι όσοι είναι υποψιασμένοι κάνουν λόγο για πρόωρες κάλπες κι εδώ στην Ελλάδα τον Μάιο. Δηλαδή, τρία χρόνια από την εκλογή της παρούσας κυβέρνησης, όπερ σημαίνει χρόνος ικανός για να αποφασίσει ο πρωθυπουργός την προσφυγή στη λαϊκή βούληση. Θα το κάνει; Με βάση τα σημερινά δεδομένα; Δεν έχει σκοπό. Με βάση εκείνα των αρχών του 2022 όμως, μπορεί…